e-news.cz - kurzy
Reklama

Možná budeme pořádat i světové turnaje golfu pro ženy (II)

02.10.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Možná budeme pořádat i světové turnaje golfu pro ženy (II)

Dokončení rozhovoru se Stanislavem Lisnerem, generálním ředitelem a prokuristou firmy BT Golf.
Co všechno je nutné splnit, aby vás European Tour homologovala jako pořadatele?
Neexistuje žádný dogmatický manuál nebo seznam požadavků, které by muselo hřiště splnit. Zástupci European Tour obvykle přijedou k novému zájemci a zjišťují kvalitu hracích ploch, ale také, zda areál disponuje dostatečným prostorem pro zázemí. Nároky nejsou zrovna malé, jen z European Tour televizního produkčního týmu dorazí 8 kamionů, z nichž ten největší váží 64 tun. Dále 6 kamionů od výrobců, Titleist, Ping a podobně, a tak bych mohl pokračovat.
Jakými proměnami prošlo hřiště Albatross Golf Resort prošlo od jeho otevření? Jaké změny chystáte do budoucna?
Albatross byl otevřen v roce 2010 a kdybychom porovnali stávající stav a ten při otevření, jsou to dvě rozdílná hřiště. Každý rok se snažíme něco zlepšit, vysázet nové stromy, přidat vodní překážku. Z reakce profesionálních hráčů, ale i amatérů víme a jsme velmi potěšeni, že všechny změny, a nebylo jich málo, jsou velice kladně hodnoceny. Pokud bych měl vyjmenovat ty největší, pak určitě vytvoření nových jezírek na jamkách číslo 1, 10 a 12, rekonstrukce 16. jamky, která se následně stala jamkou roku 2017, nebo poslední redesign grýnu 18. jamky.
Co všechno je potřeba zajistit na hřišti Albatross před začátkem každého turnaje?
Samotná příprava na turnaj začíná asi dva měsíce před samotným turnajem. Postupně se upravují výšky sečení. V týdnu před turnajem je pro amatérské hráče téměř nehratelné. Zrychlují se grýny, které mají v turnajovém týdnu kolem 11,5 -12 stop.
Asi tři týdny před turnajem pak začíná výstavba stanového městečka, hlavního VIP stanu a komplet zázemí pro hráče a management turnaje. V neděli před prvním tréninkovým dnem musí být vše připravené, aby se hráči mohli soustředit na svoji hru.

European Tour D+D Real Czech Masters ve Vysokém Újezdu má již tradici a stálé sponzory. Jak je finančně náročné pořádání turnaje European Tour? Je taková akce pro vás ekonomicky výnosná?
Finanční zajištění turnaje je plně v gesci promotéra, tedy společnosti Relmost. Je to otázka tedy na ně. Z našeho pohledu je pořádání takové akce finančně dosti nákladné. Je potřeba počítat s tím, že přicházíme o zisk, protože je hřiště na dva týdny uzavřené, dále zvýšené náklady na údržbu, mzdy a tak dále. Řádově mluvíme o milionech. Naším cílem je zviditelnit Albatross, potažmo i Českou republiku jako golfovou destinaci a věříme, že se investice jednou vrátí ve formě zvýšeného zájmu zahraničních golfistů. Odpověď v tuto chvíli by byla: není to ekonomicky výnosné, bereme to jako investici.
Jakou kapacitu diváků má Albatross? Kolik je potřeba dobrovolníků?
Tak to je těžká otázka, nelze jednoduše říct, jaká je kapacita. Hřiště je navrženo z tohoto pohledu velmi dobře a diváci mají pro sebe dost prostoru. Myslím, že by nebyl problém mít tu denně patnáct až dvacet tisíc diváků. Otázka je spíš, kde by všichni zaparkovali.
Kolik je potřeba greenkeeperů a dalšího pomocného personálu? Je těžké najít spolehlivé lidi? Jak je hledáte?
Během samotného turnaje se počet greenkeeperů zdvojnásobí. Obvykle je to někde kolem 40 osob, každý z nich denně odpracuje cca 12-13 hodin. Je to opravdu náročný týden, kdy kluci začínají sekat někde kolem čtvrté hodiny ranní. Je strašně důležité, že máte k dispozici spolehlivé lidi, každá chyba je okamžitě vidět. A obvykle nejde jen tak opravit. A pak jí uvidí diváci v přímém přenosu. Musím však říci, že se nám daří mít opravdu velmi kvalitní lidi. Díky kontaktům našeho hlavního greenkeepera Benjamina Lovetta k nám jezdí dobrovolníci z opravdu světoznámých hřišť jako jsou Belfry, The Dutch, Wentworth nebo Prince’s …
Jak často máte vy sám možnost trénovat golf? Plánujete na hřišti nějaký další evropsky či světově významný turnaj?
S mým golfem je to rok od roku horší a horší ( smích). Vždy si dám závazek, že budu víc trénovat a hrát, ale skutek je pak dost odlišný. Loni jsem neodehrál ani jeden turnaj na HCP, letos mám už jeden.
Co se týká dalších turnajů, máme smlouvu s promotérem do roku 2023, tedy dalších 5 let turnaje ze série European Tour. Byli jsme v nedávné minulosti osloveni, zda bychom neuvažovali o pořádání Solheim Cupu, tedy ženské obměny Ryder Cupu. Kdo ví, možná se vydáme i touto cestou. Určitě však budeme chtít pokračovat, máme velice pozitivní ohlasy od hráčů. Třeba letos hodnotili naše grýny jako zatím nejlepší, co na túře dosud měli.

Je nějaké golfové hřiště či golfový klub v zahraničí, které je pro vás vzorem?
Vždy se snažím inspirovat v zahraničí, pokud se mi podaří si zahrát nějaké prestižní hřiště. Kolikrát je to o maličkostech, které vás odliší od ostatních. Máme velkou výhodu, že jsou součástí European Tour Properties, kde jsou sdružena ta nejlepší hřiště v Evropě – PGA Catalunya, Terre Blanche, London Golf Club, The Dutch apod. Pravidelně se setkáváme a máme možnost hovořit o našich zkušenostech. Je to skvělá platforma, kde čerpáme inspiraci.
Co vás baví kromě sportu a podnikání? Čemu byste se ještě rád věnoval?
V sezóně jsem 6 dní v týdnu v práci, moc času mi nezbývá. Mám čtyřletou dcerku Emmu, všechen svůj volný čas věnuji právě jí.
Děkuji za rozhovor.
https://www.ekonomickymagazin.cz/2018/10/nejdriv-mi-golf-prisel-jako-velka-nuda-ale-pak-me-chytil-i/


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama