Apogeo
Reklama

MPO: Podnikatelé nepotřebují státní zásahy do digitalizace

11.10.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
MPO: Podnikatelé nepotřebují státní zásahy do digitalizace

Podnikatelský sektor nepotřebuje státní zásahy do digitalizace.

Podnikatelé potřebují, aby jejich komunikace se státní správou byla digitální, tedy co nejjednodušší. Na konferenci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR to řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Data, která podnikatel do státního systému jednou vloží, by po něm podle ní neměla státní správa již vyžadovat podruhé.
Data, která někdo do nějakého státního systému vloží, by měl být státní systém schopen dokázat využít i na dalších ministerstvech a podnikatele nebo občana by již neměl víckrát obtěžovat. Podnikatelé potřebují, aby je státní správa nebrzdila v tom, že vyžaduje fyzické dokumenty, osobní přítomnost nebo duplicitní údaje,“ uvedla Nováková.
Pokud bude stát i nadále užívat legislativu, která vyžaduje další kontroly, lze si podle ní nechat o digitalizaci ještě mnoho let nechat pouze vyprávět. „Na ministerstvech a v následném legislativním procesu nelze užívat legislativu, která nejenže není připravena na to, že se ty věci řeší digitálně, ale někdy je i proti vlastnímu smyslu digitalizace. Kdy přímo vyžaduje fyzické toky dokumentů a fyzické podpisy na všech stranách. V tom musíme udělat zásadní změnu,“ doplnila ministryně.
Ministerstva mají do konce roku vládě nahlásit, jak se postaví ke strategii sjednotit informační systémy. Koncepce digitalizace Česka je požaduje propojit tak, aby stát občanům poskytl komfortní služby.
Vláda si vytkla jako svůj cíl, aby do konce jejího funkčního období, tedy do roku 2021, plně fungoval portál občana, aby lidé s novými občanskými průkazy mohli řešit většinu agendy z domova a nemuseli chodit na úřady. Ve stejné době by podle něj také mělo platit, že stát nebude po občanech a firmách vyžadovat dodání informací, které už mají státní instituce ve svých registrech.
Do Portálu občana, jehož prostřednictvím lidé s e-občankou získali od července přístup zatím ke čtyřem desítkám služeb státu, přibudou podle vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurilly letos ještě některé služby ministerstva dopravy, České správy sociálního zabezpečení a od ledna 2019 také Katastru nemovitostí. „Živnostenský rejstřík by se měl připojit co nejdříve, osobně na to dohlédnu,“ dodala Nováková.
Do budoucna by se k portálu měly připojit kromě centrálních úřadů také města a obce. Jeho prostřednictvím by tak bylo možné zaplatit poplatky za odpad nebo případné pokuty. K elektronickým výpisům z veřejných rejstříků lidé kromě občanského průkazu s čipem potřebují také svou datovou schránku.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama