e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejdřív mi golf přišel jako velká nuda, ale pak mě chytil (I)

01.10.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejdřív mi golf přišel jako velká nuda, ale pak mě chytil (I)

Rozhovor se Stanislavem Lisnerem, generálním ředitelem a prokuristou firmy BT Golf.
Snil o kariéře vojenského pilota po vzoru našich pilotů za války. Nakonec se stal leteckým attaché v Londýně. Dnes je generálním ředitelem a prokuristou firmy, která se zabývá golfem. Na hřišti Albatross zahrály skutečné hvězdy světového a evropského golfu. Na nedávné oslovení pořádat i Solheim Cup, tedy ženskou verzi Ryder Cupu, říká: „Kdo ví, možná se vydáme i touto cestou.“
Vystudoval jste Vysokou vojenskou školu leteckou. Chtěl jste být vojenským letcem?
Ano chtěl, byl to můj sen již od 14 let, nakonec se však nevyplnil. Začal jsem létat v aeroklubu na větroních, hltal knížky o našich pilotech ve 2. světové válce, prostě tím žil. Nakonec mi zdravotní komplikace nedovolily, abych dokončil školu jako pilot. Zhroutil se mi celý svět a pamatuji se, že jsem si tenkrát řekl, že když ne pilot, tak aspoň ze mne bude letecký attaché. Aniž bych tušil, co to obnáší. A za sedm let po skončení školy jsem odjížděl do Londýna na ambasádu.
Pracoval jste také jako letecký attaché Velvyslanectví ČR ve Velké Británii? Můžete nám více přiblížit, co jste měl na starosti?
Úkolů je tam celá řada, zejména na tak exponovaném místě, jako je Londýn. Úřad přidělence obrany funguje jako poradní orgán a prodloužená ruka pro ministra obrany v bezpečnostních otázkách, stejně tak i pro velvyslance. Řešili se otázky vzájemné spolupráce s Ministerstvem obrany Velké Británie, společný výcvik, v době, kdy jsem tam působil, se též řešila otázka vyzbrojení českého letectva. Britové nabízeli svoje letadla, ale také zastupovali švédskou firmu Saab. Naše jednotky působily v rámci britského kontingentu během konfliktu v Afghánistánu nebo Iráku, hromada otázek se řešila přes náš úřad. Byla to rušná doba, ale neuvěřitelně zajímavá a i naplňující.
Jak jste se dostal ke golfu? Dělal jste i jiné sporty?
Sportoval jsem odmala, hlavně tenis, basketbal a volejbal. A překvapivě taky střelbu, to jsem zdědil po tátovi. Ke golfu jsem se dostal právě až v Anglii, do té doby jsem neměl téměř tušení, co to je za sport. Přišlo mi, že to musí být velká nuda. Pak jsem dostal pozvánku na golfový turnaj – jsem hodně soutěživý – a začal okamžitě trénovat. A hrozně mě to chytlo. Dnes už golf hraje jednoznačně prim, občas si zahraju tenis nebo fotbal.
Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdu u Prahy je velmi unikátní projekt. Jak vznikla tato myšlenka? Jak vznikl golfový klub při tomto resortu?
Nedávno jsme se o tom bavili s majitelem panem Jiřím Šimáněm. Popisoval, jak hrál jedno nejmenované české hřiště a řekl si, že to určitě jde udělat mnohem lépe. Několik let pak hledal vhodný pozemek, až ho nakonec našel tady v blízkosti Rudné u Prahy. Myšlenka byla jasná – postavit hřiště, které by se svými parametry a kvalitou mohlo srovnávat s těmi nejlepšími evropskými hřišti. Albatross se provozován jako semi-privátní hřiště – tedy má svůj klub, ale zároveň je umožněn vstup veřejnosti.
Jak vznikla spolupráce s promotérem Relmost a myšlenka pořádat turnaj D+D Real Czech Masters na Albatrossu?
Turnaje ze série European Tour se v ČR konaly už v minulosti, naposledy v Čeladné v roce 2012. V roce 2013 přišel promotér Petr Dědek s myšlenkou vrátit European Tour zpět do ČR a celkem logicky oslovil majitele Albatrossu s tím, že je pro tento turnaj nejlepší volbou. Kvalita hřiště, zázemí, blízkost centra i letiště, to jsou všechno nesporné výhody našeho resortu.
European Tour D+D Real Czech Masters je veliká událost. Jaké světové jedničky hráli na tomto hřišti?
Za těch pět let, kdy se turnaj u nás koná, si na Albatrossu zahrály skutečné hvězdy světového a evropského golfu. Členové Ryder cupového týmu, vítězové Majorů, ale i dvě světové jedničky – Lee Westwood a Martin Kaymer. Nerad bych však opomenul takové hvězdy, jako jsou Padraig Harrington, Danny Willet, John Daly, Darren Clarke nebo Robert Karlsson.
Jaké jsou podmínky Albatrossu vůči promotérovi Relmost pro pořádání Czech Masters?
Vzájemná spolupráce je podchycena uzavřenou dlouhodobou smlouvou, detaily bych nerad sděloval. Pro nás je samozřejmě důležité, aby během turnaje nedošlo k nějakým zásadním škodám na hřišti. Můžu však říct, že jsme v organizaci partneři sdílející společný cíl – zorganizovat turnaj na co nejlepší úrovni tak, aby si to užili nejen diváci, ale i samotní hráči. A to se, myslím, opravdu daří.
Co je nutné splnit, aby vás European Tour homologovala jako pořadatele se dočtete zítra 2.10.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama