e-news.cz - kurzy
Reklama

Phishing na inzertních realitních serverech aneb když je nabídka výhodná

19.10.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Phishing na inzertních realitních serverech aneb když je nabídka výhodná

Slovem phishing je myšlen internetový podvod vytvořený za účelem získání důvěrných informací, jako je třeba číslo platební karty či různá

hesla od internetových účtů.
Mohou jím být stánky, které se vydávají za veřejně známé značky nebo weby, aby budily v lidech co nejvíce důvěry. Navenek se chovají téměř totožně. Jak je ale rozeznat od těch pravých?
Vzorový podvod
První, co vás může upozornit na podvodnou inzerci, je špatná čeština. Spousta těchto nabídek je přeložena přes internetový překladač, a tudíž tak úplně nedává smysl. Jejich tvůrcem bývá většinou cizinec, který nabízí levný nájem bytu, jenž chce po odjezdu ze země ještě nějak využít. Tak odůvodňuje i jeho nízkou cenu. Dalším znakem je právě až neobvykle výhodná koupě, pohybující se hluboko pod průměrem cen obyčejných nájmů. V neposlední řadě chce pronajímatel zaplatit zálohu předem, která se má poslat na bankovní účet. To vše ještě před osobní prohlídkou bytu, na níž se z nějakých důvodů majitel bytu nemůže sám dostavit. Klíče vám tedy má předat realitní kancelář po zaslání zálohy.
Takových a podobných scénářů je u phishingových podvodů spousty. Účel je jediný – vymámit z vás co nejvíce peněz za co nejkratší dobu.
Problém posledních let
Nedávno se ale začínaly objevovat i trochu propracovanější nabídky, u nichž je velmi těžké rozeznat, zda se jedná o podvod. Jejich tvůrci jsou totiž schopni zkopírovat makléřova hesla a přístupové údaje a následně se za něj vydávat. A zde už se lámaná čeština nemusí objevovat. To už nezní tak jednoduše, že?
Na co si dát pozor?
V první řadě neposílejte peníze předem. Nejdříve si ověřte majitele bytu třeba na webu Nahlížení do katastru nemovitostí. Pokud zde po zadání adresy bytu nenajdete jméno pronajímatele, už může být něco špatně. Nakonec si sjednejte osobní prohlídku pronajímaného bytu a případně kontaktujte realitní kancelář, která má pronájem na starosti.
Když už k podvodu dojde
Jestliže jste se nechali nachytat od podvodných prodejců a poslali jim své peníze, měli byste to předem nahlásit policii ČR. Ta vám pomůže zorientovat se a hlavně zamezit dalším podvodům. Pokud budete mít jen podezření, že se jednalo o phishing, ihned si změňte všechna důležitá hesla a zkuste se obrátit i na realitní kancelář, pod kterou pronajímatel vystupuje.
Přestože bude vše souhlasit a vypadat jako příkladný inzerát, buďte obezřetní a raději si předem ověřujte obdržené informace. Zabere vám to sice více času, ale budete mít alespoň jistotu, že nikde neuděláte chybu.
Jakub Veverka, jednatel a spoluzakladatel VideoBydlení.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama