e-news.cz - kurzy
Reklama

Soud zprostil Sittu mladšího viny z tunelování papírny Neograph

09.10.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Soud zprostil Sittu mladšího viny z tunelování papírny Neograph

Vladimír Sitta mladší nezneužil na úkor papírny Neograph informace, které měl jakožto její obchodní ředitel.

Muže včera pravomocně zprostil viny pražský vrchní soud, který zároveň ostře zkritizoval roli dozorující státní zástupkyně Dagmar Máchové i policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila a jejich pravděpodobnou podjatost. Sitta svědčí se svým otcem, někdejším generálním ředitelem firmy, proti obviněným v kauze předražených jízdenek dodávaných Neographem pražskému dopravnímu podniku.
Své vlastní stíhání označil za mstu lidí kolem lobbisty Iva Rittiga.
Obžaloba napadala to, že Sitta jako obchodní ředitel Neographu uzavřel v roce 2010 jménem své společnosti Avium Partners smlouvu s Neographem a jeho klienty o zprostředkování obchodů. Poté si údajně nechával vystavovat faktury za fiktivní plnění, a to v úmyslu opatřit si na úkor Neographu prospěch. Soud za to Sittu původně potrestal roční podmínkou a dvouletým zákazem činnosti ve vedeních podniků vyrábějících papír, podle odvolacího senátu však skutek nenaplnil všechny znaky trestného činu.
Sitta se hájil tím, že Avium Partners založil na základě iniciativy Jana Janků – spolumajitele Neographu a Rittigova pozdějšího spoluobviněného v kauze jízdenek. Protikorupční policie, které oznámil své podezření ohledně dopravního podniku, prý Sittu přemlouvala, aby ve firmě zůstal a k Janků se choval loajálně. „Nikdy bych neudělal nic, čím bych poškodil naši rodinnou firmu, kterou založil můj děda. Byla to jasná msta a snaha mě znevěrohodnit jako svědka v jízdenkové kauze, pokud by se někdy dostala před soud,“ řekl odvolacímu senátu.
Poukázal na odposlechy z hotelu Ventana, které podle něj dokazují, že skupina kolem Rittiga chtěla získat akcie Neographu za každou cenu. „Těžko se mně žije s tím, že jsme přišli o společnost za aktivní asistence státní zástupkyně Machové,“ dodal. Obžalobě totiž nejprve čelil i jeho otec, jemuž žalobkyně zabavila majetek a znemožnila mu tak rozhodovat o budoucnosti firmy, kterou pak převzali jiní lidé.
Vrchní soud uvěřil Sittově výpovědi. Naopak výpověď Janků označil částečně za vyhýbavou, částečně za zcela jasně v rozporu s ostatními provedenými důkazy. Přisvědčil také námitkám Sitty, že Máchová a vyšetřovatel byli podjatí. „Existuje objektivní obava, že poměr těchto dvou osob k trestnímu řízení mohl být založen na jejich přímém zájmu na výsledku řízení,“ podotkla předsedkyně senátu Kateřina Jonáková, podle níž jde o zásadní a neodstranitelnou procesní vadu.
Těžko lze obhájit zdání objektivnosti a nestrannosti státní zástupkyně, která je stíhána de facto pro prodej informací z jiných trestních spisů,“ uvedla soudkyně v narážce na tzv. kauzu Bereta. Podle soudu existuje podezření, že Máchová „byla materiálním způsobem napojena“ na některé osoby vážící se k Neographu. Policistu Nevtípila pak lidé kolem Rittiga familiárně zmiňovali v odposleších jako „Nevťu“ a hovořili o jeho úkolování a uplácení, doplnila soudkyně. Nevtípil vstoupil do povědomí veřejnosti zejména jako vyšetřovatel případu Čapí hnízdo, v němž figuruje premiér Andrej Babiš (ANO).
Peter Pješčak z Vrchního státního zastupitelství v Praze dnes pro Sittu marně požadoval přísnější potrestání, konkrétně pětileté vězení. Podle něj vůbec neexistoval důvod pro mimořádné snížení trestu pod zákonnou sazbu, která činí pět až deset let. Novinářům řekl, že zváží možné podání dovolání.
Trestnou činnost kolem Neographu a pražského dopravního podniku, na kterou Sitta upozornil, začne pražský městský soud projednávat příští týden. Na lavici obžalovaných usednou vedle Janků a Rittiga také lobbistovi právníci, bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák či Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. Skupina čelí mimo jiné obvinění z toho, že přes Kmeťovu firmu Cokeville Assets putovaly provize z výroby jízdenek k Rittigovi.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama