e-news.cz - kurzy
Reklama

„Úžasná podnikatelská“ vláda bude zase hospodařit na sekeru

26.10.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
„Úžasná podnikatelská“ vláda bude zase hospodařit na sekeru

Když už to nevěděli do teď profesionální politici, tak to může vědět profesionální manažer, který se tváří jako mesiáš.

Na dluh se věčně žít nedá.
Sněmovna schválila rozpočet na rok 2019. Počítá s hospodářským růstem 3,1 procenta a přitom s deficitem rozpočtu 40 miliard. Co bude potom? Jednou ten hospodářský cyklus přijde, bude potřeba peněz a kde se seženou? Přijde jiná vláda, mandatorní výdaje budou dány, ekonomika nepošlape. Deficit rázem vyskočí na astronomickou cifru a zastánci dnešních pořádků budou mít jasno – může za to Kalousek!
Ostatně podívejme se, jak tento „arcilotr“ jako ministr financí hospodařil. 

  • 2006: růst HDP 7,1 procenta, schodek 97,3 miliardy. Strašné. Premiér Paroubek.
  • 2007: 9.1.2017 nastupuje Miroslav Kalousek do funkce ministra financí. Růst zpomaluje na 5,5 procenta, přesto se snižuje schodek na 66,39 miliardy.
  • 2008: růst 2,5 procenta a schodek již jen 19,37 procenta.
  • 2009: nastává hospodářská krize. Pokles hospodářství o 4,7 procenta a logicky nárůst deficitu na 192,2 miliard. To je to, co do dnes Kalouskovi všichni vyčítají. Ale upozorňuji, že ministra financí dělal do 8.5.2009. Pak nastupuje úřednická Fischerova vláda s ministrem financí Janotou. Ti tedy už připravovali a prosadili rozpočet na rok 2010.
  • 2010: růst 2,1 procenta, přesto schodek 156,42 miliard. 13.7.2010 opět nastupuje do funkce ministra financí Miroslav Kalousek a připravuje tak rozpočet na rok 2011.
  • 2011: růst 2 procenta a malé snížení schodku na 142,77 procenta.
  • 2012: pokles 0,8 procenta, přesto snížení schodku na 101 miliard.
  • 2013: pokles 0,5 procenta a další snížení schodku na 81,26 miliard. 10.7.2013 končí Miroslav Kalousek jako ministr financí. Nastupuje Jan Fischer v úřednické Rusnokově vládě.
  • 2014: růst 2 procenta, a schodek skoro stejný 77,78 procenta. 29.1.2014 nastupuje na ministerstvo financí dnešní premiér Andrej Babiš a je tak zodpovědný za přípravu rozpočtu na rok 2015.
  • 2015: růst 4,3 procenta, schodek 62,80 procenta. Premiér Sobotka za ČSSD.

Trend se zvrátil až poté. A je paradoxní že premiérem byl sociální demokrat Sobotka a za dobré finance posledních let si zásluhy samozřejmě přisvojil Andrej Babiš. Tentýž člověk, co je dnes premiér, jehož strana má i ministerstvo financí, a opět při růstu ekonomiky plánuje zvyšování zadlužování. Čísla nahoře jednoznačně dokazují, že Kalousek je jen oblíbeným fackovacím panákem. Za pár let se to na něj už bude házet jen těžko.
Každý ekonomický elév ví, že ekonomika se vyvíjí v hospodářských cyklech. V době růstu se má spořit na horší časy. V době krizí se má z těch úspor brát a dorovnávat. U nás to nerespektovali politici, a je jedno či levicoví nebo pravicoví, a teď to nerespektuje ani údajný schopný manažer.
Neustále pokukujeme po Německu. V našem národě je k němu v mnoha lidech zakořeněna nenávist, vyplývající spíše ze závisti. Nikdy na ně nemůžeme mít. Mají tři miliony uprchlíků o které se musí starat, mají své problémy, přesto hospodaří s přebytkem. Již několik let. My umíme jen závidět a nadávat, ale něco udělat, to ne, to za to může Kalóóósek.
Tomáš Flaška, Pravý prostor


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama