Apogeo
Reklama

Insolvenční šmejdi radí dlužníkům, jak se vyhnout placení dluhů

30.11.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Insolvenční šmejdi radí dlužníkům, jak se vyhnout placení dluhů

Množí se případy, kdy samozvaní specialisté na oddlužení za poplatky radí dlužníkům, jak se vyhnout splácení závazků.

Doporučují jim, aby se odvolali u finančního arbitra, či soudu na to, že si věřitel neprověřil jejich schopnost splatit půjčku. V drtivé většině případů to ale není oprávněná námitka, a dlužníkům jen narostou dluhy o poplatky a penále. Navíc riskují, že pokud se ukáže, že věřiteli zatajili nebo zkreslili informace v žádosti o půjčku, budou stíhání pro podvod.
Řada rádoby dluhových poradců přišla o byznys poté, co novela insolvenčního zákona z července 2017 povolila vypracovávat návrhy na oddlužení pouze odborníkům. Někteří z jich se ale snaží nadále „radit“ za peníze lidem v dluhové pasti. Nabádají je, aby zpochybnili dodržení některých povinností poskytovatele půjčky. Nebo aby co nejdéle procesně komplikovali snahu věřitelů o vymožení pohledávek a snažili se získat čas do platnosti nového insolvenčního zákona, který je zatím ve schvalovacím procesu.
Někteří dlužníci, se kterými jednáme, se odvolávají na ustanovení nového zákona o spotřebitelských úvěrech a tvrdí, že mají odborné právní zastoupení. Domníváme se, že mají informace ze stejného, nebo podobného zdroje, protože v e-mailech se objevují ustálené formulace s citací paragrafů o povinnostech poskytovatele posoudit úvěruschopnost spotřebitele a o důsledcích jejich porušení,“ popsal námitky neplatičů Jakub Zetek, provozní ředitel společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky velkých firem. Podle jeho slov se taková odvolání objevují v řádech desítek měsíčně. V mimosoudní fázi se inkaso pohledávek v takových případech přeruší a jejich o oprávněnosti musí následně rozhodnout soud.
Soudy skutečně v pár případech uznaly dlužníkovu stížnost na to, že si poskytovatel dostatečně neprověřil jejich schopnost splácet. Ovšem verdikt vždy zněl, že dlužník nemusí platit úroky a případné penále, ale vypůjčené peníze vrátit musí. Pokud tedy poradci předluženým nešťastníkům slibují, že nebudou muset nic platit, uvádí je v krutý omyl,“ vysvětluje Jakub Zetek, jaké mají oběti šmejdů vyhlídky, že vyváznou z placení dluhů. Nejen, že se nezbaví jistiny dluhu, ale pravděpodobně jim narostou výdaje o poplatky šmejdům, penále z prodlení a možné další náklady vzniklé oddalováním řešení problému.
Zetek také varoval před přílišným optimismem, se kterým očekávají dlužníci přijetí nového insolvenčního zákona. „Novela se v podstatě příliš neliší od současného stavu. Pro vstup do oddlužení zůstává pravidlo splatit za pět let minimálně 30 procent dluhu, což je podmínka, kterou extrémně předlužení lidé s nízkými příjmy nejsou schopni splnit. Na avizované výjimky povolené soudem bych se nespoléhal, protože ty jsou de facto možné již dnes“ zhodnotil možnosti oddlužení, které přinese novela zákona, Jakub Zetek.
Před novelou insolvenčního zákona z července 2017 nabízeli různí samozvaní specialisté na oddlužení své služby lidem, kteří měli často vícečetné exekuce a splácení řešili dalšími půjčkami. Slibovali jim, že je zbaví všech exekucí a závazků prostřednictvím osobního bankrotu, a za službu si nechali dobře zaplatit. Ovšem jejich žádosti o oddlužení většinou u soudu neuspěly, protože dlužník vůbec nesplňoval podmínky pro insolvenci a návrhy byly plné formálních chyb a nedostatků.
Novela striktně určila subjekty, které mohou posoudit dlužníkovu situaci a podat u soudu návrh na osobní bankrot. Cílem úpravy bylo eliminovat ty návrhy na oddlužení, které neměly šanci na schválení soudem a také ochránit dlužníky před lichvářskými platbami poskytovatelům poradenských služeb. Kromě advokátů, notářů, soudních exekutorů a insolvenčních správců mohou návrhy zpracovávat akreditované občanské poradny, které to dělají zdarma.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama