e-news.cz - kurzy
Reklama

Mobil je určen pro universální a jednoduché fotografování (II)

27.11.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mobil je určen pro universální a jednoduché fotografování (II)

Dokončení rozhovoru s MILANEM ŠKODOU, majitelem Centrum FotoŠkoda.
Centrem FotoŠkoda prošlo mnoho zákazníků a spolupracovali jste se zajímavými osobnostmi. Kdo byl dle vás nejzajímavější?
Nejčastěji nás navštěvují prezidenti Japonských fotografických firem, pokud do Prahy cestují. Často se s nimi fotografujeme v našem fotoateliéru. Nejvýznamnější byl asi pan Matsushita, vnuk zakladatele firmy Panasonic.
Máte nějaký oblíbený typ fotoaparátu? Co nejraději fotíte?
Netroufnu si říci, jaká značka či fotoaparát je nejoblíbenější, ale rád testuji a zkouším novinky.
Vaše firma dostala mnoho ocenění včetně mezinárodních, mj. letos i ocenění Nejlepší rodinné firmy Asociace malých a středních podniků za třetí místo v kategorii Středně velké firmy. Co pro vás tato ocenění znamenají? Kam vás posunula? Které ocenění bylo pro vás nejcennější?
Ocenění určitě potěší a jsou motivací pro další práci. Nejvíce mě potěšil titul finalista soutěže Manažer roku 2005, také několikrát za sebou jsme získali ocenění nejlepší eShop roku, kde zásluha je především na mladé generaci spolupracovníků a mého syna Martina.
Jak vnímáte posun ve fotografii? Dnes mnohé mobily jsou již velmi blízko fotoaparátu. Jak vidíte budoucnost?
Fotoaparát je na rozdíl od mobilu zařízení, jehož design byl vytvořen výhradně pro účely fotografování. Nabízí tudíž mnohem kvalitnější výstupy a komfort při fotografování. Fotograf může být kreativní a pracovat tak, jak si v daný moment zařízení nastaví včetně potřebných přídavných zařízení. Mobil je určen pro universální a jednoduché použití. Fotografování a prohlížení je přizpůsobené především pro zobrazování na displeji, ale pro svou jednoduchost bude pro uživatele dostatečnou variantou pro jednoduchou dokumentaci.
Moderní technologie pronikají do všech oblastí života, do fotografické a video techniky nevyjímaje. Jaké jsou v této oblasti současné trendy? A do budoucna?
Stále se vyvíjejí nové technologie. Fotoaparáty jsou menší, mají větší senzor, který umožňuje fotografovat například v téměř absolutní tmě. Vylepšuje se napojení na počítač, tablet či telefon. Nejvíce se rozvíjí segment „bezzrcadlovek“.
V ČR se nejvíce prodávají značky Nikon a Canon. Proč právě tyto dvě značky? Mají největší výběr techniky či je to z jiných důvodů? Jaký je největší výrobce fotografické a video techniky ve světě? Kdo vede „prim“?
Situace se mění, jak se trh vyvíjí. Je pravdou, že se v posledních letech vyprofilovaly tyto dvě značky. Především díky svému zaměření na digitální zrcadlovky a vlajkové lodě, které si profesionální fotografové vybrali jako své řešení. Podle toho jak bude nabývat na významu segment bezzrcadlovek, můžeme očekávat i nějaké změny. Například firma Sony má dlouhodobé plány stát se jedničkou na trhu a už v letošním roce zařadila svým obratem mezi tyto lídry.
Platí stále, že v porovnání s českým a evropským trhem jsou USA na tom i ve fotografické a video oblasti technicky a vývojově dopředu? Jaké značky se nejvíce prodávají a používají na amerických trzích? Jsou nějaké značky, které se do ČR ani EU zatím nedostaly?
Fotografický průmysl je až na výjimky výhradně soustředěn do Japonských rukou. Není proto nějaký zásadní rozdíl mezi produkty u nás nebo v USA. Existují rozdíly v přístupu k trhu evropskému a trhu USA. Drobné rozdíly vnímám například v označení produktů, cenové politice nebo dostupnosti.
Jaký byste doporučil fotoaparát pro amatéry a pro profesionální fotografy?
Na tuto otázku není jednoznačná odpověď, fotoaparát se vždy kupuje podle účelu fotografování. Doporučuji se zastavit v našem showroomu, kde máme vystavené všechny aktuální fotoaparáty, které jsou k dispozici na trhu. Podle požadavků Vám naši prodejci specialisté poradí s výběrem fotoaparátu i objektivu, který je nejlepší podle účelu použití ať pro amatéra nebo pro profesionála.
V současnosti jsou na trhu také fullframe bezzrcadlovky? Je velký rozdíl při focení mezi klasickou zrcadlovkou a bezzcardlovkou?
Zmíním asi 2 největší výhody bezzrcadlovek. Fullframe bezzrcadlovky umožňují na rozdíl od klasických DSLR pohled skrz elektronický hledáček. Technologie zobrazování z hledáčku má díky novým technologiím dostatečné rozlišení, které již nejsou tak vzdálené tomu, co člověk vidí pouhým okem a hlavně umožňuje komponovat snímek s náhledem obrazu podle aktuálního nastavení fotoaparátu. Kromě toho odstraněním zrcátka lze konstruovat fotoaparáty menších rozměrů než je klasická zrcadlovka.
Co plánujete do budoucna? Co byste si chtěl ještě splnit jak v osobním, tak i podnikatelském životě?
Rád bych dále pokračoval v rozvoji Centra FotoŠkoda a v rozvoji naší vize vše kolem fotografování pod jednou střechou a místo setkávání fotografů, myslím, že máme ještě hodně před sebou, co se dá v tom zlepšit. Já osobně bych se rád věnoval více cestování, sportu a samozřejmě fotografování.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama