e-news.cz - kurzy
Reklama

Pětině dlužníků zbudou peníze jen na nejlevnější jídlo a oblečení

09.11.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pětině dlužníků zbudou peníze jen na nejlevnější jídlo a oblečení

Pětina dlužníků se závazky po splatnosti si může ze svého příjmu nakoupit pouze nejlevnější a nejnutnější jídlo a oblečení.

Pěti procentům nezbudou peníze ani na tyto základní potřeby. Vyplývá to z průzkumu, který si společnost KRUK nechala udělat v rámci akce Den bez dluhů mezi více než dvanácti sty respondenty, z nichž polovina měla dluhy. KRUK spravuje pohledávky finančních ústavů a podniků.
Celých 38 procent Čechů se závazky po splatnosti má podle průzkumu dluhy přesahující měsíční příjem jejich domácnosti. Na 16 procent dlužníků uvedlo, že si dokonce nepamatuje, kolik celkem dluží. Nejčastěji si půjčují na nákup trvanlivého zboží (typicky automobilů nebo domácích spotřebičů) a rekonstrukci bytu či domu.
Průzkum také ukázal, že dluhy a související problémy s domácím rozpočtem jsou zdrojem rodinných konfliktů, ke kterým dochází nejčastěji právě u dlužníků. Ti se také častěji rozhodují ohledně financí za zády svého partnera. Zdrojem konfliktů kvůli finanční situaci jsou zpravidla výdaje na nepotřebné věci a skrývání informací o výdajích před partnerem.
Dluhy zásadně ovlivňují náš partnerský a rodinný život. Z našeho průzkumu vyplývá, že problémy s domácím rozpočtem jsou častější v domácnostech mladších lidí a rodinách s větším počtem členů. Více jak pětina respondentů s dluhy uvedla, že ke konfliktům kvůli financím dochází v jejich domácnosti nejméně jednou měsíčně,“ uvedla mluvčí KRUK Jana Žaludová.
Úspory, nejčastěji v podobě hotovostního vkladu v bance nebo na spořícím účtu, mají dvě třetiny respondentů. V případě dlužníků je to ale jen o něco více než polovina (55 procent), zatímco u nedlužníků jde o čtyři pětiny. Častěji mají úspory muži než ženy a obecně lidé s vysokoškolským vzděláním či s maturitou a také osoby samostatně výdělečně činné.
V celkové výši do tříměsíčního příjmu má úspory 28 procent respondentů, mezi tříměsíčním a ročním příjmem má naspořeno třetina dotazovaných. Pětina domácností má dokonce úspory větší než jeden roční příjem.
Úřad práce ČR klade velký důraz na prohloubení finanční gramotnosti klientů. Ta je také součástí řady projektů určených konkrétním skupinám uchazečů o zaměstnání, zejména těm, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Práce a pravidelný výdělek brání tomu, aby se člověk dostal do hmotné nouze nebo sociálního vyčlenění,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková. Celkem 48.000 lidí evidovaných na úřadu, tedy téměř každý čtvrtý, je podle ní nyní v exekuci. „Trend je ale snižující, a to i díky naší snaze prohloubit uchazečům finanční gramotnost,“ podotkla.
Každoroční Den bez dluhů se letos opět koná v ČR a na Slovensku 15. listopadu. Organizátorem projektu je KRUK. Hlavním partnerem akce je Úřad práce ČR. Lidé, kteří se potýkají se splácením svých dluhů, se mohou na 22 pobočkách a kontaktních pracovištích Úřadu práce po celé republice zdarma poradit s odborníky, jak řešit svou obtížnou finanční situaci. Odborní poradci budou na kontaktních místech k dispozici v pondělí 12. listopadu.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama