e-news.cz - kurzy
Reklama

Počítač se dá za pár stokorun hacknout i přes USB

08.11.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Počítač se dá za pár stokorun hacknout i přes USB

Většina z nás si myslí, že pokud mají na počítači antivirový program a kontrolu chránící proti škodlivému malware, jsou zabezpečení

proti kybernetickým útokům. Stoupá povědomí o tom, že prostředí WiFi sítí, zvlášť těch veřejných, není zrovna vhodné ke komunikaci, která je citlivá. Ale víte, že je poměrně jednoduché hacknout počítač i přes USB port?
S vybavením v řádu stokorun je možné ve firemním prostředí realizovat přes USB port celou sadu útoků,“ říká William Ischanoe, mezinárodně uznávaný odborník na IT bezpečnost z Počítačové školy Gopas. „Tak například můžete vytvořit USB síťovou kartu, co ukradne síťový provoz a pošle ho přes WiFi v blízkosti kanceláře mimo podnikovou síť, zneužít USB klávesnici ke spuštění libovolného skriptu nebo přímo malware. Také je možné vypůjčit si cookies a získat přístup jménem kolegy, co nechal zamčený počítač s otevřeným browserem, nebo si dokonce přisvojit cizí identitu.“
Kdo je v bezpečí?
Pokud máte pocit, že to se ve vaší firmě stát nemůže, jste velmi pravděpodobně na omylu. Pokud zde není dostatečně vyřešená fyzická ochrana jednotlivých zón a návštěvníci se mohou dostat i do open space prostor nebo kanceláří, rozhodně to není v pořádku. Podle odborníků na IT bezpečnost je proti takovýmto útokům zabezpečena pouze velmi malá část firem, protože většina z nich nemá správně určená pravidla fyzické bezpečnosti a v drtivé většině společností nejsou zaměstnanci náležitě poučení o možných nebezpečích. A nejde jen o to, aby nenechávali bez dozoru počítač přihlášený do firemních a komunikačních systémů. Výzvou pro hackery jsou i různé větráčky, světýlka a podobná „havěť“ připojená do USB portu.
Techniky USB hackingu si mohli prakticky vyzkoušet účastníci workshopu uspořádaného u příležitosti letošní konference HackerFest. Zjistili a zkusili, co všechno se dá provést ve firemním prostředí s miniaturním zařízením za pár korun o poloviční velikosti kreditní karty a s náklady necelé pětistovky. Získali tak reálné povědomí o tom, co opravdu hrozí od zařízení, která připojujeme přes USB kabel, a proč se bát všeho, co má USB konektor.
O společnosti GOPAS, a. s.
Počítačová škola GOPAS je největším poskytovatelem školení v oblasti informačních technologií na českém i slovenském trhu. Ročně absolvuje odborné kurzy téměř 30 tisíc studentů, z nichž většinu tvoří specialisté IT. I přesto, že působí na poměrně malém trhu, patří GOPAS k jedněm z největších poskytovatelů IT školení v Evropě.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama