e-news.cz - kurzy
Reklama

Policie zasahovala kvůli CzechTourismu, prověřuje i Dostálovou

22.11.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Policie zasahovala kvůli CzechTourismu, prověřuje i Dostálovou

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes zasahovali na ministerstvu pro místní rozvoj a v CzechTourismu.

Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřují kriminalisté i ministryni Kláru Dostálovou (za ANO), která měla CzechTourism na starosti jakožto náměstkyně pro regionální rozvoj. Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda uvedl, že nikdo nebyl obviněn ani zadržen.
Policie v budově ministerstva na pražském Staroměstském náměstí a v centrále CzechTourism na Vinohradech dělala domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor. Podle Svobody zajišťovala důkazy, které bude v následujících týdnech vyhodnocovat. Podle vyjádření Dostálové a mluvčí CzechTourismu Renaty Kasalové si z obou míst odvezla komunikační techniku a dokumenty. Ministryni pak ráno odvezla z domu její služební počítač.
Ministryně uvedla, že policii zatím neodpovídala na žádné dotazy a nemá informace o tom, čeho přesně se dnešní zásah týkal. Web E15.cz uvedl s odkazem na policejní spis, že je Dostálová ve věci hlavní podezřelou, a to údajně ze zneužití pravomoci a z dotačního podvodu.
Státní zastupitelství dnes neupřesnilo, jaké má policie v souvislosti s CzechTourismem podezření. Podle Kasalové NCOZ prověřuje hospodárnost zakázek z minulých let.
Dostálová působila jako náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj od února 2014. Nejprve měla na starosti evropské fondy a operační programy, později se stala první náměstkyní pro regionální rozvoj. Ve funkci skončila po loňském zvolení do Sněmovny, ministryní je od prosince 2017.
Agentura se dostala do hledáčku policie už dříve, kvůli trestnímu oznámení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Z výsledků kontroly let 2012 až 2014 podle něj vyplynulo, že organizace v řadě případů utrácela nehospodárně a porušila několik zákonů. Pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. U soudu skončil bývalý ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška a bývalá ředitelka odboru ekonomiky CzechTourismu Andrea Gregorová. Čelí obžalobě z porušení povinnosti při správě cizího majetku.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama