e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Nová pravidla u OSVČ pro platbu pojistného

29.11.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Nová pravidla u OSVČ pro platbu pojistného

JAN KAŠPAR, daňový poradce, Kodap. Od 1.

ledna 2019 začnou platit nová pravidla pro platby nemocenského a důchodového pojištění u osob samostatně výdělečně činných. OSVČ od nového roku ale čeká celá řada novinek. Mezi ty nejvýraznější patří změna u pravidelného placení záloh na důchodové pojištění.
V souvislosti se zvýšením všeobecného vyměřovacího základu dochází u OSVČ k nárůstu minimální zálohy na zdravotní pojištění z 2.024 korun na 2 208 korun a na sociálním pojištění z 2 189 korun na 2 388 korun.
U OSVČ však od ledna dochází k významnějším změnám, které nelze opomenout. Po relativně dlouhém období klidu na poli sociálního pojištění u OSVČ se musíme od nového roku připravit na poměrně razantní změny. Tou nejzásadnější je úprava pravidelného placení záloh na důchodové pojištění.
Zatímco dosud byly zálohy u OSVČ splatné od 1. do 20. dne následujícího měsíce (například záloha za leden 2018 byla splatná od 1. do 20. února 2018), podle nového znění zákona bude záloha za leden 2019 splatná od 1. do 31. ledna tohoto roku, to je od prvního do posledního dne aktuálního měsíce. Zkrácení lhůty splatnosti záloh je na druhou stranu ze strany zákonodárce kompenzováno určitou benevolencí, a to takovou, že penále za nezaplacení zálohy ve lhůtě se neplatí, pokud byla záloha zaplacena do konce následujícího kalendářního měsíce. V souladu s přechodným ustanovením může OSVČ zaplatit zálohu za prosinec 2018, která by postaru byla splatná v lednu 2019, dobrovolně v období od 21. 12. 2018 do 31. 12. 2018. Povinnost hradit prosincovou zálohu však není. Všechny platby poukázané v lednu 2019 budou ale již považovány za zálohy zaplacené na rok 2019.
V rámci nemocenského pojištění se od ledna zvyšuje minimální měsíční základ pro OSVČ ze 115 korun na 138 korun. V případě, že OSVČ bude zasílat pojistné na nemocenské pojištění v nižší než této výši, účast na nemocenském pojištění jí zanikne. Stejně jako u důchodového pojištění se s účinností od 1. 1. 2019 mění splatnost pojistného. Pojistné na nemocenské pojištění za kalendářní měsíc je splatné od prvního do posledního dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí, zatímco dle současného znění je pojistné splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.
V případě nemocenského pojištění chybí v zákonné úpravě přechodné ustanovení. Pojistné na nemocenské pojištění za prosinec 2018 je tudíž nutné zaplatit, a to od 1. do 21. 1. 2019. Současně je třeba v lednu zaplatit i pojistné za leden 2019. V lednu 2019 by mělo být pojistné zaplaceno buď dvěma platbami (např. 115 korun za prosinec 2018 a 138 korun za leden 2019) nebo jednou platbou ve výši 253 korun. Budete-li platit jednou částkou, je třeba zaplatit ve splatnosti prosincové zálohy, tj. nejpozději 21.1.2019. Účast na nemocenském pojištění nezaniká v situaci, kdy je poplatník v prodlení s úhradou, ale dlužné pojistné zaplatí do konce následujícího měsíce.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama