e-news.cz - kurzy
Reklama

Zákaz prodeje za podnákladové ceny narovná trh s potravinami

04.11.2018, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zákaz prodeje za podnákladové ceny narovná trh s potravinami

Záměr ministerstva zemědělství týkající se zákazu prodeje potravin za podnákladové ceny by jednoznačně narovnal český maloobchodní trh.

Pomohl by zejména tradičnímu trhu. Dlouhodobě ho totiž ničí cenová politika velkých řetězců, kde se často objevují produkty, jejichž ceny jsou pod výrobními náklady. Zrušení dumpingu by zároveň přineslo více peněz do státního rozpočtu, na výsledných nákladech spotřebitelů by se přitom výrazněji nepodepsalo.
Prodej potravin za podnákladové ceny lze už téměř čtvrtstoletí považovat za jeden ze zásadních problémů českého maloobchodu. Týká se přitom zhruba pouze pěti procent veškerého sortimentu. Jde zpravidla o základní komodity jako máslo, mléko, cukr či mouka. Řetězce touto dotovanou cenou nalákají zákazníka na konkrétní produkt, přitom ale výrazněji zdraží ostatní sortiment, který jim vzniklou ztrátu kompenzuje. Průměrný nákup na této prodejně je tak pro spotřebitele ve výsledku stejně dražší než v případě nezávislého trhu, kde se lze setkat s umírněnou cenovou politikou a zároveň zde neexistují podnákladové ceny. Spotřebitelé však na extrémně nízké ceny základních komodit stále slyší, což značně škodí právě tradičním českým obchodníkům.
Zákazem podnákladových cen by tak došlo k jednoznačnému narovnání trhu, a to hned v několika rovinách. Nejen, že by nadnárodní řetězce již nemohly tyto praktiky používat, zároveň by se eliminovala snaha velkých dodavatelů poskytovat tradičnímu trhu zboží za vyšší cenu než u řetězců. Při vyjednávání o cenách se totiž dodavatelé často odkazují právě na podnákladové ceny, za které řetězce údajně jejich produkty prodávají. Ve skutečnosti však takoví dodavatelé pouze nabízejí zboží pro tradiční trh za vyšší ceny než u řetězců. Při zákazu dotovaných cen by tak tato argumentace dodavatelů vymizela a tradiční trh by mohl rázem požadovat po dodavatelích stejné ceny, jaké mají k dispozici nadnárodní řetězce. Současná těžká pozice českého tradičního trhu by se tak významně zlepšila.
Zákaz prodeje za podnákladové ceny by neznamenal ani velký problém z hlediska nákladů pro spotřebitele. Právě díky tomu, že se týká pouze některých základních komodit, které zpravidla nejsou příliš nákladné. Při zrušení dotovaných cen tak může výsledný měsíční náklad domácnosti stoupnout při běžné spotřebě o maximálně 50 korun, což v souhrnu nebude hrát nikterak výraznou roli.
Další výhodou zákazu podnákladových cen by byl také vyšší výnos pro stát. Prodávání pod náklady totiž znamená i nižší odvody na DPH. Podobné praktiky navíc jinde ve světě de facto neexistují, standardem je prodávání zboží za nákladové ceny, proč by to tedy v případě Česka mělo být jinak? Regulace existují pro všechny obory, není tedy důvod, proč by neměly platit i u prodeje potravin. Konkrétně zákaz dotovaných cen by znamenal, že se českému tradičnímu trhu dostane stejně výhodných podmínek jako zahraničním řetězcům.
Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama