Apogeo
Reklama

Český podnikatel by se měl v Mexiku vyvarovat české uspěchanosti

19.12.2018, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Český podnikatel by se měl v Mexiku vyvarovat české uspěchanosti

Rozhovor s MARTINOU BRYCHOVOU ZAMBRANO, zakladatelkou a generální ředitelkou cestovní kanceláře MEXIKOCESKY Travel Agency v Cancunu.
Jejím cílem je poskytovat velmi zajímavé doporučení pro ty, kteří mají zájem se do Mexika podívat a dozvědět se hodně informací o Mexiku. Doporučí, jak poznat to nejlepší, co Mexiko nabízí, naplánuje cestu dle přání klienta. A to nejen pro soukromé osoby, ale také firmy. Je takovým „Mostem mezi Mexikem a Evropou“.
Cestovala jste vždycky ráda? Proč nakonec zvítězilo Mexiko?
Cesta je život, život je cesta. Cestování je moje vášeň, na cestách si čistím myšlenky a získávám inspiraci pro nové projekty. Hlavním mým přáním bylo poznat na vlastní oči – jak se žije jinde, jak se cítí lidé v jiných zemích. Již v dětství jsem si ráda malovala své sny na papír – namalovala jsem dům s bazénem, moře, palmy, pyramidy a v té chvíli to nedávalo smysl, protože jsme neměli možnost cestovat daleko za hranice Československa. V domě, který jsem si namalovala kdysi v dětství na papír – dnes žiji v mexickém Cancunu. Mexiko je malým kontinentem, který mne duševně obohacuje a otvírá mosty poznání mezi mexickým a českým světem. Miluji tuto zemi, mám zde přátele, manžela, mexickou rodinu a svoji firmu – cestovní kanceláře Mexikocesky SAS de CV.
Jaké byly vaše začátky v Mexiku?
Když jsem přiletěla poprvé do Latinské Ameriky, měla pocit, že už jsem tu někdy v minulém životě žila. První zemí v Latinské Americe byla země u Tichého oceánu – El Salvador, kde jsem působila jako oficiální delegát a průvodce cestovní kanceláře, po 2 letech přišla nabídka na delegaturu v Mexiku a tak v roce 2010 začalo období mého působení. V plné sezoně předčasně skončila turistická sezona a zároveň má mandátní smlouva a tak poslední turnus klientů odletěl beze mě. Neměla jsem práci, nevěděla jsem, co budu dělat. Pak jsem nabídla průvodcování v češtině mexické cestovce, která měla dřevěný stánek na bílé pláži v Cancunu. Neměla jsem moc peněz, tak jsem si napsala na papírový karton nápis Výlety s českým průvodcem – zde – a na palmovou střechu vztyčila velkou českou vlajku. A čekala jsem nekonečné tři týdny, až půjdou kolem čeští turisté. To se stalo za ty tři týdny a já jsem naplnila na první výlet celý autobus.
Cítíte se více jako Mexičanka nebo Češka? Jak dlouho již žijete v Mexiku?
V Mexiku žiji osm let, ale mám pocit, jako bych tu žila odjakživa. Když jsem v Čechách na dovolené, obvykle po nějakém čase říkám, že už se těším domů do Mexika. I když mám mexického manžela, mexickou rodinu a mexickou firmu s českým týmem, nikdy nepřestanu být hrdou Češkou, ač mám v duši pocit, že jsem někdy v minulém životě žila zde v Mexiku.
V poslední době bylo napětí mezi USA a Mexikem. Jak to vidíte vy ze své znalosti prostředí?
Politické napětí mezi Mexikem a USA určitě nelze brát na lehkou váhu. Ale z mého pohledu je situace, jak ji vidíme my prostřednictvím médií, zbytečně zveličována. Při mém běžném soukromém i pracovním životě v Mexiku nepociťuji sebemenší problém vzniklý tímto politickým střetem.
Co podnikání v Mexiku? Jak dopadá ve srovnání s podnikáním v České republice?
V Mexiku je vše levnější než v Čechách, ale podnikání jednoduché není. Všechno tam trvá extrémně dlouho. Na úřadech neexistují zástupy za zaměstnance a často konkrétní věc zajišťuje jediná osoba. Podnikání v Mexiku je obrovská lekce trpělivosti, ale úžasnou odměnou je ranní pohled z kanceláře na východ slunce nad Karibikem.
O co je v Mexiku zájem z České republiky? Jaká je povědomost Mexičanů o ČR?
Povědomí Mexičanů o ČR je stejné jako v ostatních státech amerického kontinentu. Jeden se vás zeptá, zda Praha leží v Rakousku, ale druhý ví o Čechách všechno. Zájem mají Mexičané především o cestování. Chtěli by poznat evropské historické památky, chtějí se dotknout starých budov a kráčet po starodávných cestách, poznávat krásy Prahy, ochutnat české jídlo. Často slyším od Mexičanů větu: „Vezmi mě s sebou do Prahy“. A co se týká produktů, pak je samozřejmě zájem o klasické dobré české pivo.
Máte zkušenost také z jiných destinací? Kde se vám líbilo nejvíce?
Ano, kromě turistického cestování jsem pracovně dlouhodoběji pobývala také v Řecku, na Kanárských ostrovech a v El Salvadoru. Po Mexiku je mojí srdeční záležitostí Řecko. Miluji tamní kulturu, jídlo, milé lidi. Když v létě jezdím na dovolenou do České republiky za svojí rodinou, vždycky zaletím i do mého oblíbeného Řecka.
Obracejí se na vás také firmy s žádostí o spolupráci s Mexikem?
Oslovují nás především společnosti, které mají zájem o firemní kongresové zájezdy do Mexika s možností teambuildingu, tématických cest – projektů pro své významné obchodní přátele. Chtějí-li firmy samy spolupracovat s Mexikem jako se zemí, pak mají možnost obrátit se na Česko-mexickou obchodní komoru nebo na Mexické velvyslanectví, se kterými aktivně realizujeme mezikulturní projekty.
Čeho by se měl podnikatel v Mexiku vyvarovat a na co by neměl určitě zapomenout?
Český podnikatel by se měl v Mexiku vyvarovat české uspěchanosti a českému konceptu podnikání, kdy většina podnikajících téměř „běží s jazykem na vestě“. V Mexiku to tak nefunguje. Vše má svůj čas, na vše si musíte počkat. Lidé se zde tolik nestresují. Jestli něco bude za týden nebo za dva měsíce je jedno, hlavně žádný stres. Takže jistě nezapomenout na notnou dávku trpělivosti a udržovat stále v podvědomí fakt, že podnikáte v úplně jiné kultuře, než jsme z Evropy zvyklí.
Rozšířila byste někdy v budoucnu své podnikání i na jiné odvětví? Jaké by to bylo?
Mým podnikatelským přáním je realizovat mezikulturní projekty mezi Mexikem a Českem ve spolupráci s Mexickou ambasádou a Česko-mexickou obchodní komorou, projekty s heslem Cestování pomáhá lidem. Na jednom projektu již pracujeme, zatím jej neprozradím.
Jaká je úroveň hotelnictví a cestovního ruchu v Mexiku?
Úroveň hotelnictví a cestovního ruchu je v Mexiku na vynikající úrovni. Nachází se tam ty nejluxusnější hotely nabízející exkluzivní služby, ale i hotely nižší kategorie jsou na velmi dobré úrovni. Obecně se Mexiko turismu věnuje poměrně hodně a nabízí turistům opravdu nadstandardní služby.
Nastane podle vás doba, kdy se bude moci říci podle písničky: Všichni jsou už v Mexiku?
Naším cílem je, aby se všichni s Mexikocesky cítili v Mexiku jako doma a zvykli se vracet domů do Mexika s Mexikocesky. Ačkoliv dosud nemáme větší reklamu, ani obrovskou sledovanost na sociálních sítích, které bychom rádi zvýšili, naši klienti nás doporučují svým přátelům, kolegům, rodině, takže si budou moci již brzy zazpívat Všichni jsou již v Mexiku, buenos dias.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama