e-news.cz - kurzy
Reklama

Nejlepší strategie pro zvýšení platu? Změna. Je to jednodušší

17.12.2018, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Nejlepší strategie pro zvýšení platu? Změna. Je to jednodušší

Výrazným rysem letošního roku na trhu práce je tlak na růst mezd.

Čeští zaměstnavatelé je podle údajů ČSÚ zvýšili o 8,6 procent na 31 851 korun (údaj za 2Q/2018). Proto jsme se tentokrát v rámci ankety na stránkách Profesia.cz ptali návštěvníků, co jim pomohlo ke zvýšení mzdy nebo platu.
Pokud chcete zvýšit plat, změňte místo – tak by se dala popsat strategie většiny zaměstnanců v České republice. Lidí na trhu je málo a firmy jsou ochotné investovat do přetažení zkušeného nebo perspektivního člověka konkurenci. Než vyjednávat se šéfem a přesvědčovat ho o svých kvalitách, je tak pro většinu lidí jednodušší prostě zkusit štěstí jinde.

Raději jít jinam než vyjednávat

Je otázkou, zda se za výraznou převahou strategie odchodu neukrývá i další faktor: lidé nejdou do vyjednávání o platu. Důvodů může být více – atmosféra ve firmě nepřeje diskusi, mají vypjaté vztahy s nadřízeným, bojí se jít do konfrontace, nebo prostě jen volí cestu nejmenšího odporu.
Svou roli hrají i mezigenerační rozdíly: zatímco nastupující generace se většinou nebojí diskutovat o platu i při nástupu na své první místo, lidé nad 50 let se vyjednávat často obávají,“ uvádí zkušenosti z praxe Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz. „Dalším faktorem, který hraje roli, je vzdělání a dosažená pozice: zde platí, že lidé na vyšších pozicích a s vyšším vzděláním volí častěji vyjednávání a o změně zaměstnavatele uvažují až ve chvíli, kdy tato varianta selže. Svou roli hraje i to, že pokud ve firmě prodělali významný kariérní vývoj a dosáhli určitého postavení, méně snadno ji opouštějí.“

Na věrnost firmě většina lidí nevsází

Zatímco generace našich rodičů často zůstávala u jednoho zaměstnavatele po celý svůj aktivní život, dnes je normální, ba dokonce žádoucí, měnit nejen zaměstnavatele, ale někdy i typ práce. Asi pětina lidí zůstává u jednoho zaměstnavatele po dobu delší než 10 let, další pětina pak 6 až 10 let, ale čtvrtina mění práci po roce už po dvou. Extrémně nízká nezaměstnanost samozřejmě fluktuaci přeje. Věrnost zaměstnavateli v současné době není věc, kterou by při vyjednávání o platu lidé vnímali jako výrazný argument.

Anketa potvrdila trendy

Jaké jsou tedy výsledky ankety? Téměř polovina (49 procent) respondentů uvedla, že k lepšímu platu jim pomohla změna místa. K vyjednávání se šéfem se uchýlila pětina lidí (20 procent), dalším 12 procent pomohl kariérní postup. Desetina lidí (10 procent) vsadila na zvýšení kvalifikace a 9 procent lidí uvedlo, že ke zvýšení platu jim napomohl počet let strávených ve firmě.

Zdroj: Profesia.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama