e-news.cz - kurzy
Reklama

Zdravotní pojišťovny budou od ledna proplácet pomůcky stejně

19.12.2018, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zdravotní pojišťovny budou od ledna proplácet pomůcky stejně

Všechny zdravotní pojišťovny budou od ledna proplácet pacientům pomůcky stejnou částkou a změní se systém úhrady pomůcek vyráběných pacientům na

míru. Všechny ostatní zdravotnické prostředky budou lékaři předepisovat a vykazovat podle nového systému od 1. prosince 2019. Novinářům to dnes řekli zástupci ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Změny jsou součástí novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, jejíž část zrušil Ústavní soud (ÚS).

V současné době stojí zdravotnické prostředky asi 6,5 až sedm miliard korun ročně z veřejného zdravotního pojištění. Náklady vlivem novely mírně vzrostou.
Pokud bychom novelu zákona nepřipravili tak, aby platila od 1. ledna, hrozilo by riziko pětadvacetiprocentní spoluúčasti pojištěnců u drtivé většiny zdravotnických prostředků,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). U většiny pomůcek si podle ministra pojištěnci budou připlácet méně než teď. Podle koordinátora pracovní skupiny pro zdravotnické prostředky Jakuba Krále náklady systému mírně vzrostou, konkrétní částku ale neuvedl.
Jednotlivé změny, které novela zavádí, budou zaváděné postupně. V lednu se změní systém úhrad zdravotních prostředků, které se pacientům vyrábí na míru, jako jsou ortézy, protézy, vložky do bot či kompresní punčochy. Za těchto asi 0,2 procenta ze všech kusů zdravotnických prostředků vydají pojišťovny asi desetinu celkové částky.
Pojišťovny ještě před 1. lednem zveřejní seznam, jak je která pomůcka proplácená. Nově budou platit všechny pojišťovny stejnou částku, dosud jich asi 500 hradily pojišťovny různě.
Pro předepisující lékaře ani výrobce se začátkem roku nic nemění. Výrobci budou moci v červnu hlásit své výrobky do seznamu, podle kterého se budou od prosince 2019 proplácet. Od stejného data je budou také muset lékaři podle nového systému předepisovat a vykazovat pojišťovnám. Podle ministra víc prostředků bude hrazeno zcela, v některých skupinách klesne spoluúčast.
Senátoři předchozí úpravu napadli u ÚS, protože podle nich systém umožňoval pojišťovnám, aby si samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Soud v tom shledal rozpor s právem na bezplatnou zdravotní péči. Nově si podle novely základní parametry úhrady stanoví přímo výrobci tím, že svůj produkt zařadí do skupiny výrobků. SÚKL bude řešit jenom chyby. Očekává se, že jich budou nejvýše jednotky procent. V současné době připravuje nový systém, kam budou výrobci prostředky přes web hlásit.
Úspory si úřady slibují od pravidelných revizí cen jednotlivých kategorií. Novela umožňuje uzavřít takzvanou dohodu o nejvyšší ceně pojišťovny s dodavatelem, který garantuje snížení ceny a pokrytí aspoň poloviny trhu. SÚKL pak může podle dohody snížit ceny v celé kategorii. Zdravotní pojišťovny budou také moci požádat SÚKL o vypsání cenové soutěže. Půjde o elektronickou aukci, která bude platná v případě, že se v ní podaří cenu kategorie snížit aspoň o deset procent a přihlásí se do ní aspoň tři dodavatelé.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama