Apogeo
Reklama

Banky po růstu sazeb ČNB začaly zvedat úročení spořících účtů

03.01.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Banky po růstu sazeb ČNB začaly zvedat úročení spořících účtů

Některé banky v souvislosti s růstem úrokových sazeb České národní banky začaly zvyšovat úročení spořících účtů.

K dnešku zvýšila jejich úročení Raiffeisenbank, vyplývá z odpovědí peněžních ústavů na dotaz ČTK. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla loni po pěti zvýšeních na 1,75 procenta.

Raiffeisenbank začala od 1. ledna nabízet spořící účet s úrokovou sazbou tři procenta ročně, tedy nejvyšší na trhu, řekla ČTK mluvčí banky Petra Kopecká. Nabídka platí pro všechny klienty, kteří si v bance otevřou osobní účet eKonto Komplet nebo eKonto Smart. Toto úročení se vztahuje na spořenou částku do 150 tisíc korun po dobu šesti měsíců.
Zvyšovaní úrokových sazeb ČNB se postupně začínají promítat i do zvedání úrokových sazeb na vkladech. Zatímco v roce 2018 banky začaly postupně zvedat úrokové sazby u hypoték a úvěrů, u spořících účtů a termínovaných vkladů k tomu tak rychle nepřistupovaly. Aktuálně začínají některé banky projevovat zájem o nové vklady klientů,“ uvedl analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil. Pro fyzické osoby u nových vkladů na spořících účtech byla podle jeho statistiky průměrná úroková sazba na konci listopadu 0,26 procenta.
ING Bank nyní nabízí všem novým klientům dvě procenta na šest měsíců pro částku do 300 tisíc korun bez dalších podmínek. „Situaci na trhu pozorně sledujeme,“ dodal mluvčí banky Pavel Heřmanský.
Banka Creditas nabízí na spořícím účtu základní úrokovou sazbu 0,8 procenta. Pokud vklad přesáhne 750 tisíc korun, je částka nad touto hranicí úročena sazbou 1,1 procenta. „Zvýšení úroků na spořícím účtu plánujeme,“ uvedla ředitelka retailového bankovnictví Věra Pavlišová.
Zhodnocení 0,5 procenta na spořícím účtu mohou získat klienti Moneta Money Bank, pokud jim na účet chodí měsíčně alespoň sedm tisíc korun. Klienti s prémiovým běžným účtem mohou dosáhnout na 1,1 procenta při zůstatku do 999.999 korun při měsíčním příjmu nejméně 35tisíc korun a aktuální hodnotě podílových listů nejméně 500 tisíc korun. „V tuto chvíli zvýšení úrokových sazeb spořicích účtů neplánujeme, do budoucna tento krok nevylučujeme,“ uvedl mluvčí banky Jakub Švestka.
Sberbank při zůstatku do 300 tisíc korun nabízí u některých produktů úročení 1,03 procenta. „Situaci na trhu depozit průběžně vyhodnocujeme, proto od 3. ledna výrazně zvyšujeme sazby korunových termínovaných vkladů pro retailové klienty,“ sdělil šéf komunikace banky Jan Hainz.
Air Bank nabízí u spořících účtů bonusovou sazbu jedno procento pro zůstatky do 250 tisíc korun a 0,2 procenta nad 250 tisíc korun. Bonusovou sazbu klient získá, když pětkrát za měsíc zaplatí platební kartou Air Bank. „V tuto chvíli změnu úroků naplánovanou nemáme,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Karasová.
ČSOB poskytuje spoření s bonusem, kde lze získat sazbu 0,41 procenta (0,01 procenta plus bonus 0,2 procenta za vedení běžného účtu a další 0,2 procenta za investice). Nabízí také produkt se sazbou 2,4 procenta platnou na jeden rok. Podmínkou je ale investice ve stejné výši, jako je vklad na spořící účet.
České domácnosti měly loni u bank uložen rekordní objem vkladů, který přesáhl 4,4 bilionu korun. Spořící účty převážně kvůli malým výnosům za termínovanými vklady a vklady ze stavebního spoření zaostávají.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama