e-news.cz - kurzy
Reklama

Představte si, že byste nemohli sledovat svá oblíbená videa

23.01.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Představte si, že byste nemohli sledovat svá oblíbená videa

MATĚJ KRETÍK, specialista na influencer marketing a majitel talentové agentury Bookin Agency.
V polovině září minulého roku byla Evropským parlamentem schválena směrnice, která dle některých výroků může změnit internet tak, jak jej známe. Diskutovány jsou zejména dva kontroverzní články mající silný vliv na činnost největších hráčů internetu.
Prvním z nich je článek 11, přezdívaný rovněž jako daň z obsahu, který by měl přinést vydavatelům médií odměny za to, že je jejich obsah využíván v online službách jako jsou například Google News. Článek 13 je zase strašákem pro služby platforem YouTube, Facebook či Twitter. Jeho přijetí by pro ně totiž znamenalo větší zodpovědnost za dodržování autorských práv. Aktuálně je návrh směrnice schválen Evropským parlamentem a dále projednáván Evropskou komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem, které rozhodnou o jeho konečném znění. Následně poputuje opět do Evropského parlamentu ke konečnému schválení.
Cílem směrnice je ochrana autorských práv všech tvůrců na internetu, cesta k tomuto cíli je však velmi nekompromisní. Prvním na ráně je Google, který má pod sebou YouTube. Článek 13 totiž pro YouTube znamená, že získává za obsah sdílený svými uživateli daleko větší zodpovědnost, než měl doposud. To stejné platí například také pro Facebook či Twitter. Jde o to, že tito poskytovatelé budou mít pro sdílení obsahu povinnost uzavřít licenční dohodu s držitelem autorských práv. Pokud držitel tuto dohodu uzavřít nechce, musí poskytovatel zajistit, aby k šíření obsahu ošetřeného autorskými právy nedocházelo.
V praxi to znamená, že zodpovědnost za dodržování autorských práv, kterou měli dosud uživatelé, přechází na poskytovatele, tedy například YouTube. Zde již sice existují automatické systémy s umělou inteligencí, které jsou schopné autorský obsah rozeznat, ale jejich funkčnost není dokonalá a neomylná. Nutno podotknout, že autorská práva jsou chráněna na těchto platformách i nyní, protože jakýkoliv obsah sdílený na Facebooku, Twitteru či YouTube může jakýkoliv uživatel s udáním důvodu nahlásit a požádat o jeho odstranění.
Pokud by nová směrnice vešla v platnost, pro samotné tvůrce to znamená, že jejich tvorba bude procházet přísnou kontrolou již při vkládání. Obavy mají tvůrci například z omezení satirického či parodujícího obsahu, který může být automatickými systémy vyhodnoceno jako porušení autorských práv původního tvůrce. Dá se říci, že nová legislativa by do budoucna mohla mít také dopad na firmy, které s influencery spolupracují. Skeptikové pak hovoří například o zániku populárních meme obrázků, jejichž základ vždy tvoří dílo, fotografie či obrázek někoho jiného.
YouTube se již proti zavedení směrnice silně bouří. Za účelem edukace uživatelů a rozpoutání diskuze masivně investuje do reklam i na Instagramu či Facebooku, které se snaží uživatele zmobilizovat. Dle odhadů YouTube by směrnice znamenala zablokování více než 35 milionů YouTube kanálů. Sami uvádějí, že „cíle směrnice podporují, avšak její současná podoba by mohla mít dalekosáhlé následky.“


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama