e-news.cz - kurzy
Reklama

Jsem přesvědčen, že každý má v sobě svého vnitřního hrdinu (II)

20.02.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jsem přesvědčen, že každý má v sobě svého vnitřního hrdinu (II)

Dokončení rozhovoru s ONDŘEJEM KOUDELOU, idea providerem v PrPom, s. r. o.
Velkým tématem je v současné době CSR – společenská odpovědnost firem. Zapojujete se do toho také?
Ano. Zejména tím, že máme vlastní CSR program: Konejte dobro s PrPom! V tomto projektu propojujeme bohaté firmy, které mají alokované zdroje na CSR, s organizacemi, které náš kurz potřebují (pečovatelé, učitelé, …), ale nemohou si ho dovolit. Před nedávnou dobou jsme oslavili první takovéto spojení – a to konkrétně Hospicu sv. Kleofáše s MONETA Money Bank.
V roce 2015 jste získali i ocenění Social Impact Award Česká republika. Co pro vás toto ocenění znamenalo?
Samotné ocenění velmi málo. Mnohem více jsme si odnesli ze samotného akceleračního programu, kdy jsme tři měsíce tvrdě makali na rozvoji PrPom pod vedením zkušených mentorů, konzultantů a celého týmu SIA. Ze zkušeností, které jsme tam načerpali, těžíme dodnes.
Pomáhal jste také zakládat jedno Coworkingové centrum. Co vás k tomu vedlo? Začínal jste v něm také nějaký svůj startup?
Pomáhal jsem zakládat Coworking Centre České Budějovice. V Budějovicích, kde jsem tehdy žil, jiný coworking space nebyl a mě lákalo, že tam budu moci chodit pracovat. Navíc, když občas místo sezení u notebooku jdete škrábat omítky, je to vítané rozptýlení. Navíc se skvělými lidmi, kteří se kolem tohoto coworkingu stále pohybují.
Děláte také kurzy ve formě teambuldingů. Jak jste přišel na tento nápad? Co může podle vás taková forma firmě přinést?
Není to přímo nápad „budeme učit první pomoc jako team building“. Tato myšlenka přišla jinak. Prostě jsme chtěli první pomoc učit kvalitně – tedy s využitím zážitkové pedagogiky. A pak jsme zjistili, že s využitím těchto metod nám pod rukama vznikl velmi silný a intenzivní teambuilding, aniž bychom se na to nějak zaměřovali. Dokonce se nám firmy rozdělily do dvou skupin – jedna firma si k nám přijde koupit teambuilding a pak odcházejí spokojení a umí první pomoc. Jiná firma si přijde koupit školení první pomoci a pak jsou příjemně překvapení, jaký posun v rámci týmové komunikace se tam odehrál. Obě firmy pak mají společné to, že u nich došlo k výrazné úspoře času a peněz – protože spojili dohromady výuku první pomoci, teambuilding a odměnu pro své zaměstnance.
Co musí splňovat člověk, aby se mohl stát vaším kolegou?
Stačí, aby to byl nadšenec, co má chuť se učit novým věcem a ideálně měl i nějaké lektorské zkušenosti. Výhodou je samozřejmě vzdělání v oblasti medicíny, záchranářství nebo první pomoci. V současné době máme v týmu doktory, záchranáře, zdravotní sestru, policistu, studenty medicíny, ale třeba i geoložku nebo sociální pedagožku. Každý zde má své místo a do výuky svými vědomostmi může přinášet nové věci.
Všichni naši lektoři musí nejprve projít výcvikem pod dohledem trenéra nebo zkušených lektorů. Musí se přesně naučit naši metodiku, maskovat poranění, odpovídat na ty nejzáludnější otázky. Všichni lektoři učí naprosto stejně podle interních materiálů, abychom podávali ty nejlepší výkony. Výchova nového lektora zabere někdy i pár měsíců práce. V současné době hledáme další kolegy.
Kam byste rád svoji firmu posunul za pět let?
Do dvou let bychom chtěli založit pobočku v Brně. Začínáme se také zajímat o výukové postupy za hranicemi ČR a víme například, že na Slovensku je situace podobně kritická jako u nás. Rozšiřujeme tedy obchodní a marketingový tým a začínáme se rozhlížet po okolí. Více zatím neprozradím.
Lékaři většinou zachraňují lidi, i když nejsou ve službě. Máte to také tak? Co by měl člověk umět?   
Lidi by měli primárně zachraňovat lidi. Tedy my, já, vy. Není důležité, zda jste novinář, čtenář nebo lektor první pomoci. Všichni máme stejnou povinnost – umět dobře první pomoc a pomoci člověku, který to potřebuje. A tato povinnost se vztahuje na pomoc komukoliv – cizinci, lékaři, novináři, nebo člověku bez domova.
Jsme přesvědčení, že každý má svého vnitřního hrdinu, který je ale ve stresové situaci (jakou poskytování první pomoci určitě může být) schovaný, protože se bojí selhání. Takový vnitřní hrdina potřebuje trochu sebevědomí, aby uměl v pravý čas vystoupit z davu a správně poskytnout první pomoc. Na našich kurzech hrdiny probouzíme, ukazujeme jim, jak se stresem pracovat a dodáváme jim sebevědomí. Takovým kurzem by si měl projít každý. Ideálem by totiž bylo, aby se při poskytování první pomoci nenašel jen jeden hrdina, ale byla jich tam celá skupina.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama