e-news.cz - kurzy
Reklama

Podnikatelé s výhradami vítají návrh sjednocení odvodů a daní

05.02.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podnikatelé s výhradami vítají návrh sjednocení odvodů a daní

Podnikatelé vítají návrh ministerstva financí na sjednocení odvodů a daní do jedné platby pro drobné živnostníky s ročním příjmem do

milionu korun, mají ale výhrady. Namítají, že návrh není vhodný pro všechny živnostníky. Upozorňují také na to, že nižší odvody jim v budoucnu sníží důchody. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy.
Podle vládního návrhu zákona podnikatelé získají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Paušální daň by měla být placena měsíčně jedinou platbou a bude zahrnovat minimální základy pro sociální a zdravotní pojištění částkou 500 korun ročně. Celkový paušální odvod by v závislosti na vývoji průměrné mzdy měl v příštím roce být 4 400 až 5 500 korun měsíčně.
Návrh zákona zní rozumně. Obecně platí, že výše jedné paušální daně by měla pokrývat stávající nastavení minimálního pojistného na sociální zabezpečení a pojistného na veřejné zdravotní pojištění a ‚daňový‘ díl by měl být nižší. To aktuální návrh MF splňuje,“ řekl ČTK ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory Ladislava Minčič.
Návrh je krokem ke zjednodušení daňové administrativy, ale celkové zjednodušení, které by zahrnovalo širší skupinu osob samostatně výdělečně činných nepřináší,“ dodal předseda Unie malých a středních podniků Jozef Regec.
Rovněž mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková plán vítá. Pro téměř půl milionu drobných podnikatelů to bude ní znatelná úleva od administrativních povinností spojených s placením daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění.
Regec míní, že návrh zákona má opodstatnění pouze pro určitou skupinu OSVČ a měl by být proto jednou z možností výběru pro podnikatele. Může být přínosem z hlediska úspory peněz například pro řemeslníky, kteří již neuplatňují odpočty za děti a nejsou dobrovolnými plátci DPH. Zároveň však budou muset počítat v budoucnu s nízkým důchodem. Otázka odpadnutí daňových kontrol u většiny těchto lidí není zásadní, jelikož většina z nich již využívá výdajový paušál, kde je situace daňových kontrol obdobná. Pro samoživitelky s dětmi však tento návrh výhodou není, podotkl.
MF zatím nevysvětlilo, jak nový paušální odvod ovlivní příjmy důchodového systému, upozornila Veličková. Takové propočty jsou podle ní potřeba stejně jako osvěta pro samotné živnostníky, kteří nový paušál využijí. Platbou minimálního pojistného na důchodové zabezpečení si totiž sníží budoucí důchod. Například živnostník s ročním příjmem jeden milion korun, který uplatňuje výdajový paušál 60 procent, nyní platí sociální pojištění z ročního základu 200.000 korun. V navrhovaném paušálu se bude počítat z poloviční částky. A právě vyměřovací základ je klíčový pro výpočet budoucího důchodu, dodala.
MF upozornilo, že podnikatelům, kteří by na jednu platbu přistoupili, by se snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a také by u něj postrádala smysl případná daňová kontrola. „Pro mnoho živnostníků by to znamenalo, že by si už nemuseli např. platit účetní služby, čímž by ročně ušetřili další peníze,“ uvedlo MF.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama