e-news.cz - kurzy
Reklama

Schillerová odmítá vázání odměn úředníků na doměřené daně

15.02.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Schillerová odmítá vázání odměn úředníků na doměřené daně

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá, že by odměny úředníků finanční správy byly navázané na výši doměřených daní.

Uvedla to v odpovědi na písemnou interpelaci poslance ODS Vojtěcha Munzara, který od ní chtěl mimo jiné vědět, zda mají zaměstnanci finanční správy stanovené cílové odměny při splnění objemu doměřené daně. O praxi odměňování úředníků za doměřené daně informovaly již loni v prosinci Hospodářské noviny. Ministerstvo financí tehdy takovýto způsob odměňování popřelo. Odměňováním finančních úředníků se bude zabývat příští týden i sněmovní rozpočtový výbor.
Poslanec Munzar ve své interpelaci uvedl, že podle veřejně diskutovaných dat obdrželi zaměstnanci financí správy za loňský rok téměř 1 900 prémií vázaných na jimi doměřený doplatek daně. Podle Hospodářských novin se odměny vyplácejí za kontroly převodních cen a daňových odpočtů na vědu a výzkum. Munzar tvrdí, že tato praxe vede ke snaze úředníků o co nejvyšší doměřenou daň, a tím o maximalizaci jejich příjmů.
Ministryně v odpovědi na interpelaci uvádí, že daňová kontrola je v první řadě nástrojem pro správné zjištění a stanovení daně. Daňovou kontrolou je podle ní možné napravit chybně přiznanou daň i ve prospěch poplatníka. „Výši doměřené daně daňovou kontrolou tedy v principu nelze přímo spojovat s odměnou pro daného státního zaměstnance, tedy motivovat jej, aby byl maximalizován objem doměřených částek bez ohledu na správnost tohoto doměření,“ uvedla.
V principu tedy odmítám, že by výše odměn ve FS (Finanční správě) ČR byla navázána na objem doměřených částek daně,“ stojí v její odpovědi. Interpelací poslance Munzara a odpovědí ministryně se bude Sněmovna zabývat na některé z příštích schůzí.
Hospodářské noviny před deseti dny uvedly, že finanční správa připustila praxi odměňování úředníků za to, že firmě neuznají daňový odpočet na výzkum a vývoj a doměří jí vysokou daň. Podle zjištění deníku se tak dělo téměř tři roky.
O tématu bude ve středu 20. února jednat i sněmovní rozpočtový výbor. Stojí to v pozvánce na schůzi výboru. Zúčastnit by se měla jak ministryně, tak generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová. Člen výboru Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl na svém facebookovém profilu, že jednání se uskuteční na jeho popud. „To je skandální postup pod politickou záštitou hnutí ANO. Každá taková doměrka je protiprávní, protože úředník byl logicky podjatý, a přesto rozhodoval,“ uvedl bývalý ministr financí.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama