e-news.cz - kurzy
Reklama

Babiš se chce s Hamáčkem sejít s Rafajem, chce vysvětlení k mýtu

26.03.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Babiš se chce s Hamáčkem sejít s Rafajem, chce vysvětlení k mýtu

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) pozvat šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje na schůzku kvůli tendru

na mýtný systém. Lídři koaličních stran budou chtít od předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže chtít slyšet vysvětlení někdejšího postupu při zadání zakázky firmě Kapsch. Babiš to dnes řekl novinářům po své večerní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Premiér řekl, že hlavními tématy na setkání s hlavou státu byly zahraniční politika a příprava rozpočtu na příští rok.
Chci pozvat pana Rafaje společně s panem Hamáčkem, abychom zjistili jeho názor, nebo vysvětlení. Jakmile se s panem Hamáčkem domluvíme, tak určitě pozvu pana Rafaje na schůzku na úřad vlády,“ řekl Babiš.
Policie 7. března zasahovala na antimonopolním úřadu a také v sídle firmy Kapsch, která v Česku mýtný systém provozuje. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že vyšetřovatelé podezírají Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. S oběma se kvůli mýtu scházel místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Podle deníku Právo Národní centrála proti organizovanému zločinu prověřuje kromě mýtného tendru dalších nejméně 20 veřejných zakázek, u kterých má podezření z manipulace při rozhodování antimonopolního úřadu. Nevládní protikorupční organizace Transparency International (TI) dnes otevřeným dopisem vyzvala vládu, aby iniciovala Rafajovo odvolání.
Sněmovna by o podezřeních kolem mýtného tendru měla jednat ve středu. Faltýnek jí před dvěma týdny svou roli objasňoval, podle části opozice i vládní ČSSD ale jen popisoval dřívější události a nic nevysvětlil. Podle Babiše „svou činnost vysvětlit musí“.
Podle prezidenta Zemana je potřeba, aby policie případ vyšetřila a byl znám další postup. „Zatím není nikdo obviněn, není nikdo stíhán. Pan prezident preferuje, že počká, jak se kauza vyvine,“ dodal Babiš.
Podle něj hlavními tématy při dnešní večeři s hlavou státu byla zahraniční politika a příprava rozpočtu na příští rok. Premiér míní, že tento týden bude pro další osud Británie klíčový. „Podle vývoje se nedá vyloučit druhé referendum. Uvidíme, jak to celé dopadne,“ dodal předseda vlády. Petici proti odchodu země z unie podepsalo několik milionů britských obyvatel. Babiš zmínil i unijní klimatickou strategii a limity na emise. Ty by mohly být pro český automobilový průmysl až příliš ambiciózní,“ míní šéf kabinetu.
Prezidenta informoval také o přípravě státního rozpočtu na rok 2020. Podle Babiše je důležité, aby se kvůli zpomalení ekonomiky v Česku nevytvářela atmosféra, že má země nějaký problém. „To, že se neočekávají tak gigantické příjmy jako v minulosti, neznamená, že by tu bylo nějaké ohrožení,“ uvedl premiér. Podotkl, že se do ekonomiky dostaly miliardy třeba z vyšších důchodů a platů ve veřejném sektoru.
Vláda chce mít první verzi rozpočtu do konce května. Do konce září musí pak návrh zákona o podobě státní pokladny na příští rok dostat Sněmovna.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama