e-news.cz - kurzy
Reklama

Firmy letos navýší investice do technologií nahrazujících lidskou práci

29.03.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Firmy letos navýší investice do technologií nahrazujících lidskou práci

Digitalizace a robotizace se pro stále více firem stává ekonomickou nutností.

Tlak na růst produktivity i efektivity práce sílí a bez zapojení digitálních technologií, robotů či umělé inteligence, mu už v řadě oborů není možné čelit. Firmy si tento fakt uvědomují a jsou připravené letos investice do digitalizace navýšit. Růst výdajů v této oblasti očekává celých 83 procent podniků oslovených v rámci studie 2019: The Year of Digital Decisions zpracované pro společnost DXC Technology.
Nástup digitálních technologií do všech odvětví ekonomiky nabírá na dynamice. Firmy si stále častěji začínají uvědomovat, že čtvrtá průmyslová revoluce přináší nutnost nejen mnohem pružněji reagovat na měnící se požadavky trhu, ale zároveň výrazně zvýšit efektivitu práce při současném poklesu nákladů. A právě tyto vlastnosti očekávají firmy od svých investic do digitální transformace, které by měly v roce 2019 dále výrazně růst.
Studie 2019: The Year of Digital Decisions, zpracovaná analytiky z The Economist Intelligence Unit (EIU) pro společnost DXC Technology, ukazuje, že osm z deseti dotázaných firem očekává v letošním roce nárůst investic do digitalizace. Téměř polovina z nich přitom počítá s tím, že se jejich investice v této oblasti zvýší o více než 11 procent. „Naopak jednu z největších překážek v rychlejším postupu digitalizace zatím pro firmy představuje nedostatek investičních prostředků. Podstatná část podniků se také obává bezpečnostních rizik. To se ale postupně mění,“ říká Bedřich Max Luft, ředitel DXC Technology pro Českou republiku.
Studie podle Lufta jednoznačně potvrzuje, že si firmy uvědomují nutnost investic do digitální transformace, bez nichž nejsou schopny obstát na trhu se zostřující se konkurencí. Důležitou roli v tomto ohledu hraje také situace na českém trhu práce. Mimořádně nízká nezaměstnanost rychle tlačí mzdy vzhůru, což ve srovnání se stroji prodražuje lidskou práci a nahrává rychlejší digitalizaci, automatizaci a robotizaci.
Podle nedávno zveřejněných údajů asociace ABSL, sdružující provozovatele firemních servisních center v Česku, dokáží softwaroví roboti už nyní nahradit asi 4 procenta pracovníků v oboru, což představuje téměř 4 tisíce lidí na plný úvazek.
Od investic do digitalizace si tři čtvrtiny firem slibují především snížení nákladů, ale nejen to. Studie ukazuje, že zatímco v polovině firem se nyní digitalizace týká maximálně tří oddělení, téměř 60 procent dotázaných očekává, že během následujících tří let se do procesu digitální transformace zapojí všechny části jejich byznysu.
Digitalizace pomůže s nedostatkem pracovních sil
Počet volných pracovních míst v Česku dosáhl v únoru rekordních 333 tisíc. Ve stejnou dobu Úřady práce registrovaly pouze 241 tisíc uchazečů o práci. Zatímco pro zaměstnance je to výborná zpráva, protože mohou snadněji dosáhnout na vyšší mzdu, nebo se nechat „přetáhnout“ do jiné firmy za více peněz, pro zaměstnavatele jde naopak o jev, který zvyšuje jejich náklady a podkopává jejich konkurenceschopnost.
Jedním z přínosů digitální transformace by mohlo být také řešení tohoto problému. Kromě zkrácení návratnosti investic do technologií nahrazujících lidskou práci a zvýšení efektivity daných činností, očekávají tři čtvrtiny firem od digitalizace, robotizace a automatizace také větší agilitu. Komplikací by ale mohl být nedostatek technicky zdatných pracovníků, kterého se obává zhruba třetina dotázaných.
Podniky navíc budou muset projít změnou své struktury a přizpůsobit trendu digitalizace rovněž firemní kulturu. Uvědomuje si to 72 procent dotázaných manažerů, přičemž tento fakt velmi silně rezonuje zejména u společností působících na rozvíjejících se trzích, a také u těch, které proces digitalizace nastartovaly před méně než dvěma roky.
V rámci studie 2019: The Year of Digital Decisions odpovídalo 621 manažerů společností, jejichž tržby se pohybují mezi 500 miliony a 5 miliardami dolarů ročně. Výsledky studie ukazují, že tyto velké společnosti jsou na nástup Průmyslu 4.0 téměř připraveny. Svou strategii digitální transformace mají zcela nebo z velké části hotovou téměř tři čtvrtiny z nich. Náskok v tomto směru mají zejména firmy se sídlem v Severní Americe nebo v Evropě. Více než tři čtvrtiny respondentů pak očekávají, že digitalizace přinese zvýšení hodnoty jejich firem pro akcionáře.

O společnosti DXC

DXC Technology (NYSE:DXC) je globální lídr v kategorii technologicky nezávislých poskytovatelů komplexních IT služeb. Pomáhá klientům benefitovat ze změny, kterou přináší digitální transformace. Společnost vznikla fůzí firem CSC a divize Enterprise Services společnosti Hewlett Packard Enterprise. DXC se stará o téměř 6 000 klientů z privátního i veřejného sektoru ve více než 70 zemích. Díky technologické nezávislosti, talentovaným zaměstnancům a rozsáhlé partnerské síti DXC Technology dodává výkonné IT řešení a služby nové generace. DXC technology je považována za jednu z nejvíce společensky odpovědných firem. Pro více informací navštivte www.dxc.technology. 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama