Apogeo
Reklama

Mám dlouhodobě vyprofilovaný seznam hodnot, kterými se řídím (II)

03.03.2019, Autor: Pavel Veselý

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Mám dlouhodobě vyprofilovaný seznam hodnot, kterými se řídím (II)

Dokončení rozhovoru s PETREM HUTLOU, členem představenstva ČSOB, vrchním ředitelem sekce úvěrů a odpovědným za oblast společenské odpovědnosti.
Přemýšlel jste někdy také o svém vlastním podnikání? Jak vidíte podnikatelské prostředí u nás?
Nepřemýšlel ve smyslu alternativy k mému zaměstnání, a to proto, že jsem byl v práci vždy dostatečně motivovaný a spokojený. Samozřejmě jako všude, byly chvíle, kdy vše nebylo stoprocentně optimální, ale jsem realista a vím, jak život funguje. Měl jsem ale vždy poměrně jasno, čím bych se živil, kdybych nepracoval v bance. Co se týká podnikatelského prostředí, to také prošlo za těch 26 let, kdy pracuji v bance, velkým vývojem. Mám velkou úctu k celé řadě českých manažerů a lídrů, se kterými jsem měl možnost se potkat a díky kterým řada podniků dodnes kvalitně funguje a poráží konkurenci. Náš trh dospěl do stádia, kdy hlavní slovo tady má několik významných privátních skupin, které dál kultivují a rozšiřují portfolia vlastněných podniků, je tady celá řada nadnárodních skupin a stále je i dost „solitérů“, kterým se daří rozvíjet podnikání postavené na vlastním know how nebo kvalitním produktu. V poslední době se k tomu přidala expanze firem podnikajících na webu nebo v oblasti vývoje software a aplikací. To patří k době. Osobně jsem optimista a myslím si, že základní struktura podnikaní je slušně nastavená, rezervy jsou v oblasti malých a středních podniků, kde je zřejmé, že administrativní zátěž je stále velká a podpora ze strany státu má ještě rezervy. I proto se v této oblasti angažujeme a chceme pomoct.
Dotýká se se současný nedostatek kvalifikovaných pracovních sil také bankovního systému?
V bance samozřejmě neustále hledáme kvalifikované odborníky. Vždy ale nejprve pátráme ve vlastních řadách. Říkáme tomu interní rotace. Jejich množství vzrostlo loni o 278 procent, za což jsem velmi rád. Samozřejmě z obecného pohledu je situace na pracovním trhu složitá a například IT odborníci jsou stále velmi žádaní. Poptávka po nich určitě převyšuje současnou nabídku uchazečů na trhu. Musíme hledat už na vysokých školách. Do náboru zapojujeme i naše zaměstnance, kteří nám ochotně pomáhají. Na druhou stranu, ČSOB je velmi žádaný zaměstnavatel, protože nabízí v řadě oblastí velmi zajímavou a dynamickou práci a je jedním z důležitých inovátorů na našem trhu.
Skupina ČSOB má deset tisíc zaměstnanců. Je těžké dobře nastavit komunikaci v tak veliké organizaci? Co je základem pro dobrou a efektivní komunikaci?
Samozřejmě je něco jiného komunikovat v rámci banky, než uvnitř malé rodinné firmy. Na druhou stranu my se i v rámci naší firmy řídíme spojením digitálního a lidského přístupu. Naši zaměstnanci využívají interní webový portál, newslettery, nejdůležitější je ale stále mezilidský kontakt, a tady je důležitá role manažerů. V komunikaci nám hodně pomáhá i flexibilní model organizace, na který jsme přešli. Například naše centrála, která se postupně mění na Kampus (spojení stávající a nové budovy v Radlicích), je přímo stvořená pro flexibilitu. Lidé napříč různými týmy mají lepší možnost se potkávat, prostor přímo vybízí ke spolupráci a sdílení informací. Část představenstva sedí se zaměstnanci v open space, schůzky si běžně plánujeme do kavárny a jiných otevřených prostor v rámci budovy.
Podpora těch, kteří žijí s různým postižením, patří k odpovědnému chování. Pomáháte lidem s hendikepem? Jak vás osobně tato aktivita obohacuje? Co vám dává do manažerského života?
Pokud mám odpovědět za ČSOB, tak my určitě dlouhodobě myslíme na lidi s hendikepem. Podporujeme například Českou asociaci paraplegiků nebo Nadační fond Mathilda, který se stará o výcvik vodících psů pro zrakově postižené občany. Sám jsem měl tu čest nedávno navštívit některé naše partnerské neziskové organizace a byl to pro mě velmi obohacující zážitek. Na hendikepované ale myslíme i při tvorbě našich produktů a služeb. Například už téměř všechny naše bankomaty mají hlasovou navigaci pro lidi se zrakovým postižením. Pokud takový člověk přijde na pobočku, která z nějakého důvodu není bezbariérová, naši zaměstnanci jsou na tyto situace připraveni a pohotově přispěchají na pomoc. Za zmínku stojí také naše služba eScribe. Ta je vhodná pro sluchově postižené, protože se jedná o přepis komunikace s bankéřem. Dá se využít i při obsluhování zahraničních klientů. Celkově musím říct, že téměř při všech setkáních s postiženými lidmi se stydím za to, jak my „nehendikepovaní“ si nevážíme toho, co nám je k dispozici a jak málo se umíme radovat a vyzařovat energii. To bychom se od nich měli učit.
Rád se osobně setkáváte s prezidenty. V čem je to pro vás inspirující? Která z myšlenek prezidentů byla pro vás při setkání inspirující do života, jak osobního, tak manažerského?
Ano, v minulosti jsem měl možnost se osobně setkat například s Georgem Bushem seniorem, Billem Clintonem nebo poobědvat s Václavem Havlem. Projev George Bushe v Karolínu byl asi nejprofesionálnější politický projev, jaký jsem v životě viděl. Každé setkání bylo tak či onak inspirativní, ale přiznám se, že v současné době nevidím na politické scéně celosvětově někoho, s kým bych se setkat chtěl. Míra převládajícího populismu je nezměrná. To je smutné konstatování. Naštěstí jsem ale našel řadu inspirativních lidí v oblasti spolupracujících organizací z oblasti společenské odpovědnosti, kteří pro mě po všech stránkách představují mnohem hodnotnější lidi, než kteří jsou dnes celosvětově na pozicích prezidentů. A proto se nyní budu setkávat hlavně s nimi.
Jak se jako vrcholový manažer udržujete v kondici? Co vás inspiruje? Jste inspirací i pro ostatní?
Vzhledem k tomu, že jsem měl v mládí úraz při fotbale, který mě vyřadil ze všech běhavých sportů a ve výsledku jsem musel před nedávnem nahradit obě kolena, je moje relaxace založená na rodině a na poslouchání hudby. Velmi rád navštěvuji koncerty rockové melodické hudby, to mě dává hodně energie a odreagování. Občas, ale opravdu bohužel jen občas, zajdu na ryby, to je také výborný relax. Navíc moje manželka je také rybářka, tak rádi chodíme spolu.
Jestli jsem inspirací pro ostatní, to je otázka spíš pro moje okolí. Vzhledem k tomu, že se na mě ale často obracejí lidé s žádostí o mentoring, koučing nebo prostě konzultace, tak se domnívám, že jim mám co zajímavého říct, a snažím se celý život chovat tak, abych se za nic nemusel stydět a nikdo se nemusel stydět za mě. Mám dlouhodobě vyprofilovaný jasný seznam hodnot, kterými se řídím.
Děkuji za rozhovor.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama