e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Pronajímáte byt? Jaké daňové povinnosti vás neminou

21.03.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Pronajímáte byt? Jaké daňové povinnosti vás neminou

S pořízením nemovitosti i jejím prodejem nebo pronájmem jsou spojeny určité daňové povinnosti.

Mnohdy je přitom potřeba platit hned více různých daní. Jak se liší daňové povinnosti, když byt pronajímáte přes Booking.com či Airbnb? A můžete si uplatňovat nějaké daňové slevy či odpočty úroků?
V současně době je koupě nemovitosti za účelem jejího dalšího pronájmu velice oblíbenou investicí, pravidelný příjem z pronájmu totiž může generovat zajímavý měsíční příjem. Pro příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu není potřeba si vyřizovat žádné speciální povolení nebo živnostenské oprávnění. Typicky se jedná o dlouhodobý pronájem fyzické osobě za účelem bydlení. „Kupujícímu však vzniká povinnost jednorázově zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí a do konce ledna následujícího roku podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Následně pak musí každoročně tuto daň platit a každoročně zdaňovat příjem z pronájmu,“ vysvětluje Martin Březina, spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz.
Odpočet úroků od základu daně
V případě financování nemovitosti hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření je možné si zaplacené úroky odečíst od základu daně. „Výše odečitatelné položky v podobě úroků zaplacených z hypotéky může ročně činit i mnoho desítek tisíc korun. Kupříkladu s průměrnou výší hypotéky kolem dvou milionů korun klient v loňském roce na úrocích zaplatil zhruba 59 000 korun, takže stát mu letos může vrátit na daních až 8 850 korun,“ uvádí David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance. „Uplatnit úroky jako odečitatelnou položku však nelze, pokud úvěr neslouží na financování bytových potřeb. U nemovitosti sloužící k pronájmu či podnikání je však možné si úroky uplatnit jako daňově uznatelný výdaj,“ dodává David Eim.
Časový test u prodeje
Příjmy z prodeje nemovitosti jsou od daně z příjmu osvobozeny, pokud je u nich splněn takzvaný časový test. Prodává-li majitel nemovitost, ve které nebydlel, potom je podmínka daňového osvobození splněna, jestliže mezi nabytím a prodejem nemovitosti uplynulo alespoň pět let. V případě dědictví se tato lhůta zkracuje o dobu vlastnictví zůstavitele, pokud došlo k dědictví v řadě přímé či od manžela/manželky.
Zdanění dle § 7 nebo § 9
Příjem z pronájmu se v daňovém přiznání fyzických osob zdaňuje dle § 7 (příjem ze samostatné výdělečné činnosti) nebo § 9 (příjem z nájmu). Příjem ze samostatné výdělečné činnosti podléhá rovněž odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Z příjmu dle § 9 se povinné pojistné neplatí. Pro příjmy ze samostatné výdělečné činnosti z ubytovacích služeb je typické, že pronájem bývá například poskytován na krátkou dobu, k ubytování jsou poskytovány další služby nebo se jedná o ubytování za účelem dovolené, rekreace či krátkodobého pracovního pobytu. Mezi příjmy ze samostatné výdělečné činnosti se řadí i příjmy plynoucí z různých aplikací, kupříkladu Airbnb. „Živnostník mající mimo příjmu ze samostatné výdělečné činnosti, která podléhá DPH, i příjem z podnájmu dle § 9, který je od DPH osvobozen, musí počítat s tím, že i příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu se započítává do rozhodného miliónového obratu pro povinnou registraci k DPH,“ upozorňuje Pavla Hadrabová ze společnosti Mazars.
Krátkodobé ubytovací služby
Obliba nabízení krátkodobého ubytování ve vlastním bytě třeba přes zmíněnou aplikaci Airbnb stoupá nejen v Praze, ale i v dalších turisticky oblíbených městech. V těchto případech se jedná o ubytovací služby a při výpočtu základu daně ze samostatné výdělečné činnosti je v případě vlastnictví živnostenského oprávnění možné použít 60% výdajový paušál. Zahraniční zprostředkovatelskou společností je poskytována služba zprostředkování ubytování a jejímu příjemci vzniká povinnost uhradit DPH z této služby. Příjemci služby neregistrovaní k DPH se musejí v takovém případě registrovat jako identifikované osoby. Pro příjmy ze samostatné výdělečné činnosti je potřeba vyplnit přílohu číslo jedna daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
Povinnost podat daňové přiznání
Za zaměstnance s příjmy z pronájmu nemůže daňové záležitosti vyřídit zaměstnavatel formou ročního zúčtování daně a je nutné podat daňové přiznání. Pro příjmy z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu je nutné vyplnit přílohu dva daňového přiznání. „Výdaje lze uplatnit ve skutečné výši nebo třicetiprocentním výdajovým paušálem. Při využití paušálu je však možné uplatnit výdaje maximálně v částce 300 tisíc korun,“ dodává Martin Březina.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama