e-news.cz - kurzy
Reklama

Babiš: Naším úspěchem je počet přímých leteckých spojení do Číny

13.04.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Babiš: Naším úspěchem je počet přímých leteckých spojení do Číny

Největším úspěchem České republiky je počet přímých leteckých linek do Číny.

Po skončení summitu šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny, který se konal v Dubrovníku, to řekl český premiér Andrej Babiš.

My už dnes máme čtyři letecké linky a pátá se otvírá 1. července. To je spojení Praha-Šen-čen,“ upřesnil předseda vlády. Hostitel letošního, již 8. summitu 16+1 chorvatský premiér Andrej Plenković hned na úvod jednání potvrdil rozšíření tohoto formátu o jeden stát, o čemž se už ve čtvrtek zmínil Babiš. Novým členem se stalo Řecko, a formát tak nese nový název 17+1.
Je to velice dobrý formát, kde máme možnost jednak bilaterálních jednání, ale i porovnat si naše aktivity s kolegy z dnes již šestnácti zemí. Myslím si, že jsme na tom velice dobře,“ řekl dnes Babiš. V této souvislosti hovořil právě o přímých leteckých spojeních s Čínou.
To se odrazilo ve zvýšení počtu čínských turistů v ČR. Jejich nárůst předseda vlády označil za „skvělý, protože za rok 2018 k nám přijelo na návštěvu 620.000 turistů z Čínské lidové republiky, což je nárůst o 130 tisíc“.
Z hlediska byznysu je ale ten náš export stále nedostatečný,“ dal premiér opět najevo nespokojenost, pokud jde o obchodní bilanci ČR s Čínou. Česko má sice skvělý náskok právě v leteckých spojeních, která jsou pro obchod důležitá, ale „v tom exportu se musíme podívat na to, kde to vázne“, posteskl si Babiš.
Musíme skutečně mít velice konkrétní představy, jak proniknout víc na ten čínský trh,“ řekl Babiš a dodal, že bohužel musí konstatovat, že české firmy „ne moc oceňují celkově výkon naší správy a agentur, které to mají na starosti“.
Musíme tomu dát nějaký řád a koordinaci,“ poznamenal na adresu agentur CzechTrade, CzechInvest či CzechTourism.
Na dotaz ČTK, zda Česká republika neplánuje uspořádat některý z příštích summitů platformy s Čínou, Babiš řekl, že v tuto chvíli takový plán není. „Musíme to ještě prodiskutovat v rámci koalice. Vyloučit se to nedá,“ podotkl.
Fungování platformy hned na úvod summitu ocenil i chorvatský premiér Plenković. „Samozřejmě že čísla mohou být vždycky lepší, nicméně platforma umožnila navázání kontaktů a existenci mnoha projektů,“ uvedl. Důkazem, že to funguje, je podle něj i fakt, že existuje množství zemí, které se chtějí stát členy či pozorovateli platformy.
Babiš se již ve čtvrtek na okraj summitu setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Po jednání uvedl, že čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Podle něj je třeba, aby se „bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu“. Vyjádřil přitom naději, že se obchodní vztahy mezi ČR a Čínou ještě zdynamizují po návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Číně, která je plánovaná na konec dubna.
Cílem platformy nyní už 17+1 je prohlubování ekonomické spolupráce. Vedle Česka je do ní zapojeno dalších jedenáct členů Evropské unie (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a nově Řecko) a pět států mimo unii (Albánie, Bosna, Černá Hora, Makedonie a Srbsko). Česko loni hostilo investiční fórum platformy na Pražském hradě. Nynější summit byl již osmým v řadě, první se uskutečnil v roce 2012 ve Varšavě.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama