e-news.cz - kurzy
Reklama

Kniha versus film: souboj stříbrného plátna a vůně papíru

18.04.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Kniha versus film: souboj stříbrného plátna a vůně papíru

Existuje dost titulů, u kterých se lidé dovedou hodiny hádat o tom, zda je lepší knižní předloha nebo filmové zpracování.

Kdybychom měli každý snímek porovnávat s knihou, asi bychom se pěkně prohnuli, stejně jako naše knihovnička. Dobrým tipem, jak na nákupu knih ušetřit, jsou zaměstnanecké benefity v podobě karty Flexi Pass od Sodexo.
Typickým jablkem sváru „knihomolů“ a „filmofilů“ jsou například vícedílné série Pán prstenů nebo Harry Potter. U některých filmů možná naopak překvapí, že nějakou literární předlohu měly. A pak tu jsou knihy, u nichž vyústění zápletky znají miliony diváků dříve než autor sám. Fanoušci fantasy seriálu Hra o trůny si právě užívají premiéru závěrečné osmé série, zatímco milovníci knižní verze si budou muset na poslední díl série ještě počkat. Přestože se kniha a seriál v jistých detailech rozchází, příznivci napínavého zápasu o Železný trůn si libují v obou verzích.
Místo povinné četby film
Obzvlášť v období maturitních zkoušek roste zájem o knihy, které se objevují na seznamu povinné literatury. Středoškoláci kvůli úspoře času nezřídka upřednostňují filmová zpracování. Mezi oblíbené knihy s filmovým zpracováním patří Velký Gatsby od Francise S. Fitzgeralda, kterého si poprvé zahrál Robert Redford a o čtyřicet let později Leonardo DiCaprio. Pýcha a předsudek od Jane Austenové byla naposledy zfilmována v roce 2005 s Keirou Knightley v hlavní roli. Mnoha filmových zpracování se dočkal Robinson Crusoe od francouzského spisovatele Daniela Defoea.
Někdy se ale film nepovede, i když navazuje na komerčně úspěšnou knihu. To je případ erotické série 50 odstínů šedi spisovatelky E. L. James, která se sice stala bestsellerem, ale jako film sklidila Zlatou malinu za nejhorší snímek roku 2015. Existuje však také mnoho velmi známých filmů, u kterých ale málokdo tuší, že byly natočeny na základě literárních předloh. Patří mezi ně kupříkladu Jurský park, Apollo 13 nebo Deník Bridget Jonesové.
Česká klasika, která se neomrzí
Proslulé české snímky jako Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále by bez literární předlohy Bohumila Hrabala nemohly bavit své publikum napříč generacemi. To samé platí pro legendární pětidílný seriál Bylo nás pět, natočeného na motivy stejnojmenné povídky od Karla Poláčka. Velmi diskutovaným se stal i snímek Máj režiséra a kameramana F. A. Brabce, který film natočil podle nejznámější české básně z období romantismu od Karla Hynka Máchy.
Jak zjistit, co je lepší?
Neexistuje žádný zaručený recept, jak objektivně zjistit, zda film předčil knihu nebo naopak. Rozhodně však platí, že existují knihy, které stojí za to v životě alespoň jednou přečíst a mít je ve své domácí knihovně. Díky poukázkám a kartě Flexi Pass lze knihy pořídit levněji. Benefity Sodexo je možné platit u partnerských knihkupců, mezi něž patří například Knihy Dobrovský, Neoluxor, Grada, Leda a další. Kompletní seznam prodejních míst je k nalezení ZDE.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
Reklama
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama