e-news.cz - kurzy
Reklama

Pacienti: V lékové novele chybí jasný odvolací proces a nároky

26.04.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Pacienti: V lékové novele chybí jasný odvolací proces a nároky

V návrhu novely zákona o léčivech podle pacientských organizací chybí jasně popsaný odvolací proces a zajištění vymahatelnosti nároku na nejlepší

možnou léčbu. Sporným bodem je i pozice lékaře v případě žádosti o výjimečnou úhradu léčby. Informace zazněly na semináři institutu iHeta, Průvodce pacienta a Onkounie.
Systém veřejného zdravotnictví letos hospodaří asi s 320 miliardami korun, péče hrazená na výjimku ze zákona o veřejném zdravotním pojištění je asi 0,5 procenta.
Pokud pacient o výjimečnou úhradu pojišťovnu požádá, posuzuje jeho návrh zdravotní pojišťovna a její revizní lékař. Nejčastěji jde o moderní léky na rakovinu, vzácná onemocnění nebo poruchy imunity jako je třeba roztroušená skleróza, lupénka nebo revmatoidní artritida.
Předložený návrh jednak neřeší rozdílná stanoviska pojišťoven k mimořádným úhradám, a navíc negarantuje transparentnost postupu,“ uvedla za organizaci Průvodce pacienta Ivana Plechatá. Kontrolovat pojišťovny by podle ní mělo ministerstvo. Podle náměstka ministra zdravotnictví Filipa Vrubela to ale je možné jen z části, protože ministerstvo není nadřízeným orgánem pojišťoven.
Pojišťovny dostávají žádostí ročně asi 20 tisíc, každým rokem počet roste. Hlavním důvodem je podle Tomáše Doležala z institutu iHeta opožděné schvalování úhrad léků ze zdravotního pojištění. Zákon stanoví na posouzení 165 dní, průměrná doba je ale přes 400 dní. Čeští pacienti se tak dostávají do situace, že za hranicemi je lék, který potřebují, dostupný, ale v ČR zatím ne.
Paragraf 16 stanoví, že pojišťovna ve výjimečných případech jinak nehrazenou léčbu hradí, pokud je „jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce“. Odborníci namítají, že formulace je příliš široká, zatímco pojišťovny ji vykládají příliš úzce. Schvalují asi 85 až 90 procent žádostí. Podle kritiků ale rozhodují různě i podobných případů. „Nárok by měl být z pohledu pacienta stejný bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny je,“ dodal Vrubel. Podle odborníků, kteří na semináři vystoupili, by to mělo ministerstvo kontrolovat.
Zhruba třetina žádostí se týká léčení vzácných nemocí. Problémem vstupu nových léků na trh je prokázání jejich účinnosti, protože pacientů je velmi málo. Za vzácné onemocnění se označuje takové, kterým trpí méně než pět lidí z 10 tisíc. Existuje přes osm tisíc takových nemocí. Také u těch novela počítá s jejich častějším hrazením z veřejného zdravotního pojištění.
Podle ministra počítá novela s tím, že se léky dostanou dříve k více pacientům, ale také že část finančního rizika ponesou i farmaceutické firmy. Mají se smluvně zavázat pro případ, že léčba nebude účinná.
Dosud proplacení léčby schvaloval revizní lékař zdravotní pojišťovny, který ale nutně nemusel být odborníkem na dané onemocnění. Někdy tak zamítnuté případy končily až u soudu. Vážně nemocní pacienti tak museli čekat na rozhodnutí i měsíce. Nově se pojišťovny chtějí při rozhodování více opírat o stanoviska odborných lékařských společností.
Právě lékaři mají být také podle novely zprostředkovatelem žádostí mezi pacientem a jeho zdravotní pojišťovnou. Podle kritiků budou ale ve střetu zájmu, protože úhrada léku by se pak měla započítávat do paušálu, který má nemocnice od pojišťovny stanovený. Měla by tak méně peněz na jinou léčbu. V současné době se stávají případy, že nemocnice proto žádost zamítne. Obávají se, že by pak byly takové případy častější.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama