e-news.cz - kurzy
Reklama

Památkový ústav platí ročně za pojištění památek miliony korun

25.04.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Památkový ústav platí ročně za pojištění památek miliony korun

Národní památkový ústav (NPÚ) platí ročně za pojištění památek ve své správě miliony korun.

Pojištěna je podle mluvčí NPÚ Jany Hartmanové nejen stovka historických objektů, ale i movitý majetek v nich.
Pojištění je uzavřeno na částku maximální možné jedné škody, která by mohla v průběhu jednoho roku nastat, a to v řádech miliard,“ sdělila mluvčí. Majetek NPÚ je podle ní je pojištěn jako soubor všech budov a soubor jejich vybavení. „Z tohoto důvodu není možné vyčíslit roční pojistné na konkrétní objekt ani jiný majetek,“ uvedla. Pojistku lze ale podle ní čerpat i v případě, že během roku nastane na pojištěném majetku škod více.
K případům, kdy se obnova památky částečně hradila z pojistky, patří třeba předloňský požár kostelíka v Gutech nebo obnova Libušína v Beskydech. Když vyhořel v roce 2005 hrad Pernštejn, na kterém vznikla škoda za 50 milionů korun, byl hrad pojištěn jen dílčím způsobem, takže pojistné plnění bylo malé. Finančně pak vypomohly kraj a stát.
Pojištění památek podle Hartmanové zahrnuje pojištění živelní, pojištění proti odcizení či vandalismu, pojištění strojních i elektronických poruch nebo přepravy a nákladu. Konkrétní příklad pojištění určité památky a vysvětlení toho, jak pojištění funguje, NPÚ nechce sdělit. „Pojištění není koncipováno na jednu památku, (…) proto konkrétní příklad pojištění uvést nelze. V případě vzniku škody je postupováno obdobně jako u jakéhokoliv jiného pojištěného subjektu,“ uvedl pouze ústav.
V roce 2007 NPÚ uvedl, že jeho památky jsou pojištěné na 400 milionů korun. Ústav tehdy hodnotu veškerých nemovitostí odhadoval na 64 miliard a cenu mobiliářů přes 160 miliard korun. Jen na zámku Český Krumlov pracovníci pojišťoven odhadli hodnotu komplexu na 4,5 miliardy.
V roce 2012 ministerstvo kultury uzavřelo centrální pojistku pro všechny své příspěvkové organizace včetně NPÚ. Byla uzavřena na čtyři roky a stát měl ročně platit 20 milionů korun. V roce 2014 ale pojišťovna smlouvu vypověděla a od té doby je sjednávání pojištění znovu na jednotlivých příspěvkových organizacích.
Poslední veřejná zakázka na pojištění majetku NPÚ byla v roce 2015, kdy se podařilo uzavřít smlouvu za velmi výhodných podmínek,“ uvedla dnes mluvčí. Letos podle ní ústav smlouvu kontroloval a má ji za vyhovující.
Otázka pojištění památek společně s jejich protipožární ochranou se dostala do centra zájmu poté, co minulý týden vypukl požár v pařížské katedrále Notre-Dame. Jednou z památek, které jsou v Česku nejlépe zabezpečeny proti požáru, je státní hrad a zámek Bečov. Je to objekt, kde je veřejnosti zpřístupněna jedna z nejvzácnějších a nejdražších českých movitých památek, relikviář svatého Maura. Voda je rozvedena po celém objektu, hasit jej by tak bylo možné velmi rychle. Nejcennější památkové objekty jsou napojeny na elektronickou požární signalizaci a připojeny na pulty centralizované ochrany hasičů.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama