e-news.cz - kurzy
Reklama

Polemika: Daň z nemovitosti nezvedejme, ale rovnou zrušme

28.04.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Polemika: Daň z nemovitosti nezvedejme, ale rovnou zrušme

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.

s.
Daň z nemovitosti je jednou z nejviditelnějších nespravedlností českého daňového systému. Majitel nemovitosti, který si ji koupil ze svého velmi vysoce zdaněného příjmu a často zaplatil též daň z nabytí nemovitých věcí, musí každoročně odvádět určitý obnos jen za to, že nemovitost vlastní. Jedná se tak o ukázkový příklad vícenásobného zdanění, které navíc nemá příliš velké opodstatnění. Pro veřejné rozpočty tato daň představuje jen zlomek příjmů, velkou část navíc spolknou náklady s jejím výběrem. Opakovaně a dlouhodobě proto apeluji na to, aby se tato zbytečná daň zcela zrušila.
Bohužel, spíše se dočkáme pravého opaku, tedy jejího dalšího zvyšování. Tyto peníze totiž jdou přímo do rozpočtu obce, na jejímž území se daná nemovitost nachází. Radnice navíc mohou její výši samy ovlivňovat a zvyšovat si tak vlastní příjmy, což nezřídka také dělají. Každoročně místní koeficient využívaný k výpočtu této daně zvýší zhruba desetina měst a obcí.
Dlouhodobě se o to snaží také starostové pražských městských částí, kteří v tomto smyslu už několik let tlačí na vedení magistrátu. To jediné může koeficient měnit. Zatímco dříve byly tyto hlasy často nevyslyšeny, nyní by mohly padnout na úrodnou půdu. Týdeník Respekt napsal, že by se daň z nemovitosti v Praze mohla zvýšit na dvojnásobek. Ale prý až po blížících se eurovolbách.
Pojďme hned na začátku debaty o zvyšování daní nastolit opačný návrh – daň z nemovitosti zrušme. Kromě toho, že jde fakticky o mnohonásobné zdanění, nemá její výběr žádný velký smysl. Představuje jen zlomek příjmů obcí, navíc stát má s jejím výběrem obrovské stamilionové náklady. A těch zbytečných úředníků! Nechci ani počítat, kolik lidí se kvůli tomu zaměstnává – jen to posílání složenek s aktuální částkou. Daň z nemovitosti také obtěžuje stovky tisíc domácností, které musí každým rokem zjišťovat, kolik mají vlastně platit.
Systém této daně je netransparentní, protože se může každý rok měnit podle libovůle místní radnice. Například mám větší výdaje a potřebuji je pokrýt, tak zvýším daň a oberu majitele domů. Naopak blíží se volby a chci získat lidi na svou stranu? Není nic lepšího, než na poslední rok daň snížit. I když pravda, k druhé situaci dochází přece jen o poznání méně. Mnohem častěji končí vybrané peníze utopené v nesmyslných předražených projektech.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama