Apogeo
Reklama

Poradna: Jak najít spolehlivého nájemníka a udržet si ho

04.04.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak najít spolehlivého nájemníka a udržet si ho

MICHAL SOUČEK, zakladatel realitní kanceláře Qara.
Máte volné peníze a chcete je investovat do bytu, který pak budete dále pronajímat? Nebo jste zdědili nemovitost a chystáte její rekonstrukci za účelem dalšího pronájmu? V obou těchto případech budete stát před důležitou otázkou: jak najít spolehlivého nájemníka, který vám bude pravidelně platit, neuteče po půl roce a byt nezdevastuje? A jak si ho následně udržet? 
Kvalitní nemovitost = kvalitní nájemník
Pokud chcete sehnat spolehlivého nájemníka, měla by být nemovitost čistá, bez závad, s funkčním vybavením. To neznamená, že musí být luxusní. Ale omlácené zdi ani kapající vodovod vám vysněného nájemce rozhodně nepřilákají. A samozřejmě rozhoduje i konkrétní lokalita a její občanská vybavenost. Prostě nabízejte k pronájmu takový byt, kde byste sami chtěli bydlet.
Berte nájemníka jako obchodního partnera
Nájemník vám přináší peníze, váš vztah se proto snažte kultivovat stejně jako jakékoliv jiné obchodní partnerství. Časté „inspekční“ návštěvy bytu oboustrannou důvěru do vašeho vztahu s nájemníkem nepřinesou. Lepší je dát důraz na prevenci a soustředit se na samém začátku na výběr vhodného nájemníka.
Zvýhodnění pro spolehlivého nájemníka
Pokud kvalitnímu nájemníkovi nabídnete lepší podmínky než ostatní pronajímatelé, zvýšíte pravděpodobnost, že zůstane déle. Můžete například nastavit výši nájmu trochu níže, než je běžné. „Dělám to tak vždy, třeba v mém bytě na Barrandově. Tržní cena pronájmu bytů 1+1 tam tehdy byla 14 500 korun plus poplatky. Můj nájemník platí 13 500 korun plus poplatky. Ve finále se to vyplatí, protože nájemník pak nemá důvod hledat alternativu. Když nastavíte nájem na maximální tržní cenu, nájemník vám může po půl roce odejít, protože najde něco levnějšího. Byt pak třeba zůstane dva měsíce prázdný a vy na tom budete tratit mnohem víc.
Bonus navíc
Platí váš nájemník pravidelně, včas a nejsou s ním žádné problémy? Co mu poděkovat a dát mu najevo, že jste s ním spokojeni formou voucheru na dobrou večeři? I maličkost, která zahřeje u srdce, mu udělá radost, protože se to běžně nedělá. Prohloubíte vzájemné sympatie a zvýšíte pravděpodobnost, že zůstane déle. Tím méně starostí pro vás.
Důvěřujte, ale prověřujte
Po světě ale bohužel nechodí jenom vysnění nájemníci. Jak při pronajímání bytu vybrat například z deseti zájemců toho pravého? Předkládání výpisu z účtu tu zatím není zvykem, na rozdíl třeba od Švýcarska. Ale určitě se můžete zeptat, kde dotyčný pracuje – většinou se to dá snadno ověřit. A vyžádat si kontakt na minulého pronajímatele kvůli referenci. Také se vyplácí prověřit si digitální stopu zájemce – sociální sítě, Google i veřejné exekuční a insolvenční rejstříky dokážou odhalit spoustu zajímavých informací.
Kauce vám sníží riziko
Pokud je o pronájem vašeho bytu velký zájem, nemusíte se bát nasadit laťku požadavků vysoko, a eliminovat tak nekvalitní uchazeče. Určitě lze například doporučit kauci ve výši dvou měsíčních nájmů. Při dodržení dalších pravidel tak můžete eliminovat méně solventní zájemce, z nichž mnozí by se brzy mohli proměnit v neplatiče.
Systém „Udělej si sám“ se vám může vymstít
Pokud chcete mít jistotu, svěřte se do rukou odborníkům. Klíčová je kvalitně napsaná smlouva od realitního makléře nebo specializovaného právníka. Dejte si pozor na různé vzory, které najdete na internetu. Vyskytuje se v nich spousta chyb a nesmyslů, které mohou být v rozporu se zákonnými ustanoveními. Spolupráce se zkušeným realitním makléřem vám zase umožní přístup k jeho know-how a zkušenostem s pronájmem stovek nemovitostí, jako je ta vaše. Nutností jsou také profesionální fotografie nemovitosti, její příprava na prezentaci i prohlídky. A pokud chcete ušetřit čas, u inzerátu nesmí chybět půdorys nemovitosti, jinak se vám budou hlásit desítky zájemců, kteří pak mohou být reálnou dispoziční podobou nemovitosti zklamaní.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama