e-news.cz - kurzy
Reklama

Trestat majitele prázdných bytů daní je prvním krokem k vyvlastnění

03.04.2019, Autor: Z blogosféry

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
Trestat majitele prázdných bytů daní je prvním krokem k vyvlastnění

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.

s.
Pražskou magistrátní koalicí už několik dnů zmítají spory kvůli snaze pomocí elektroměrů zjistit, kolik je v hlavním městě prázdných bytů. Mnohé spekulace pak naznačují, že by mělo jít o první krok k vyššímu zdanění majitelů aktuálně nevyužívaných bytů. Tento nástroj na boj s kritickým nedostatkem bytů na pražském trhu vyvolal první výraznější rozkol v koalici vládnoucí Praze, na pátek je dokonce svoláno smírčí řízení koaličních stran.
Na začátek je nutné zdůraznit, že pražský realitní trh opravdu zažívá dlouhodobou krizi. Poptávka výrazně převyšuje nabídku a developeři nejsou schopni kvůli zaseknutému povolovacímu procesu uspokojovat stále větší zájem kupujících. Jakékoliv kroky vedoucí k nápravě tohoto stavu jsou proto více než vítané. Nesmí být ale v přímém rozporu s ústavou zaručenou ochranou soukromého vlastnictví jako výše uvedený záměr.
Trestat majitele čehokoliv za to, že danou věc neužívá, je expresní cestou do pekla. Zůstaňme chvíli u těch bytů. Kdo a na základě jakého klíče by určoval, co je nevyužívaný byt? Musel by v něm majitel či někdo jiný strávit alespoň několik dnů a nocí v měsíci? Nebo by se využití posuzovalo čistě procentuálně? Pokud byt nevyužíváte alespoň z padesáti procent, tak budete platit více? Jenže co když někdo vlastní byt v Praze jen proto, aby v něm mohl jednou za čas přespat, když navštíví kino či nějaký koncert? A v budoucnu počítá, že ho přenechá dětem?
Nebo co když někdo odjede na dlouhodobou pracovní cestu do zahraničí, což v současné době není až tak neobvyklé, zvláště u expertů pracujících právě v hlavním městě? Bude si muset na těch pár měsíců do svého bytu najít nájemníka? Časté jsou také případy starších lidí, kteří se s příchodem tepla stěhují na chaty či chalupy a svůj pražský byt nechávají i několik měsíců nevyužitý. Budou i oni do státní či obecní kasy přispívat více? Vždyť jsou určitě „za vodou“, když mají hned dvě nemovitosti k bydlení. Od vyššího zdanění už je jen malý krůček k nucenému vyvlastnění. Co mají co bydlet v Praze, když můžou být na chalupě pořád? Jejich pražský byt dáme někomu, kdo si ho zaslouží více. Podobně uvažovali (a bohužel i prakticky jednali) naposledy komunisti.
Ale proč troškařit a zvedat daně jen majitelům bytů? Co třeba lidé, kteří vlastní více než jedno auto? Měli by mít vyšší daně například majitelé veteránů, kteří svého opečovávaného plechového miláčka vytahují z garáže jen párkrát ročně, když se jím jedou pochlubit na nějaký sraz? Vždyť by to auto šlo využít intenzivněji a lépe. A jak často jezdíte na kole či lyžích? Jen párkrát za rok? Pak i vás čeká vyšší daň. Leda byste toto sportovní náčiní využívali alespoň na padesát procent. Jinak ať slouží jiným. A tak bych mohl pokračovat až ke kompletně sdílené ekonomice, kdy nic není nikoho a zároveň je vše všech, která je snem nejednoho komunisty.
Vraťme se zpátky k bytům. Zcela zásadně nesouhlasím s představou, že vlastnit prázdný byt je zločin, za který si majitel zasluhuje potrestat. Znovu opakuji, že je na každém člověku, jak se svým majetkem naloží. Koupit byt a čekat na růst jeho ceny, je zcela legitimní. Stejně tak nechat si ho jako zajištění na stáří a prodat ho až s odchodem do důchodu, abych si zachoval předchozí životní úroveň. Současná právní praxe v Česku výrazně straní nájemníkům, takže dostat problematické nájemníky, kteří například přestanou pravidelně platit, z vlastního bytu je často nadlidský výkon. Proto chápu rozhodnutí některých majitelů se špatnou zkušeností byt raději nepronajímat. Z naších statistik a průzkumů však víme, že takových je minimum. Naprostá většina investorů do bytů je dále pronajímá, takže z dostupného bytového fondu nezmizí.
Politici by měli opustit tyto nápady a spíše zapracovat na opravdových příčinách, proč je bytů na pražském trhu nedostatek. Ty jsou dlouhodobě známé – zablokovaný proces povolování nových staveb a nedostatek pozemků vhodných pro bytovou výstavbu.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama