e-news.cz - kurzy
Reklama

Vedro ničí české stromy. Péče zdraží o miliardy a změní skladbu

21.04.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Vedro ničí české stromy. Péče zdraží o miliardy a změní skladbu

Dlouhodobé sucho a vedro oslabují tuzemské stromy, v ohrožení jich je naprostá většina.

Stromy trpí nedostatkem vody a kontaminací půdy. Z okolních zemí se navíc rozšiřují nové choroby a škůdci, kteří suchem oslabené stromy napadají. Opatření vyžadují zdvojnásobení současného objemu financí na arboristická ošetření. Je také třeba sázet odolnější druhy dřevin. Péče se tak může prodražit až o miliardy korun ročně, uvádí společnost Safe Trees, která se na péči o mimolesní zeleň specializuje.
Vedra změní druhovou skladbu stromů v mimolesní zeleni. „Místo lip a javorů budeme ve městech potkávat třeba akáty, katalpy a dřezovníky. Tyto dřeviny jsou lépe adaptované na sucha – mají například na spodní straně listů drobné chloupky, takže lépe regulují výdaj vody. Jejich kořeny se také lépe dostávají k vodě,“ vysvětluje Jaroslav Kolařík, arborista společnosti Safe Trees.
Náklady na péči o stromy v ulicích obcí a podél cest i tratí výrazně stoupnou. „Odhadujeme, že v jednom roce se může jednat o částku přesahující miliardu korun,“ říká Kolařík. Prioritou je zachování stávajících stromů. V ohrožení je jich naprostá většina, a to na celé ploše republiky. Stromy dlouhodobě ohrožuje nedostatek srážek. Problémy přitom aktuálně mají i dřeviny, které mají hluboký kořenový systém a reagují tak na pokles hladiny spodních vod.
Vedra a dlouhodobá sucha vyžadují také větší prostředky na aklimatizační péči po výsadbě, úpravu stanovišť, kde stromy rostou a důslednou ochranu dřevin v místě, kde se staví. Počítá se také s častější výměnou odumřelých a strádajících jedinců i vyšší frekvencí kontrol. Stromy totiž mohou být oslabené a nebezpečné pro okolí. Další peníze půjdou na specializované pěstební postupy, například na závlahy či systémovou ochranu stromů proti škůdcům.
Hrozí nemoci a parazité
Právě škůdcům i nemocem vedra prospívají. „Hostitelské dřeviny jsou kvůli suchu slabší, takže se na nich choroby a škůdci snadno množí. Vedro navíc napomáhá jejich rychlému šíření z okolních zemí. Mohou se u nás tak brzy objevit škůdci, se kterými jsme se dosud nesetkávali. Z brouků je to například bourovčík toulavý, jehož larvy nejen poškozují listy dřevin, ale chloupky navíc působí i silné alergické reakce či astmatické záchvaty lidí. Šíří se k nám invazivní druhy krasců a kozlíčků, kteří škodí ve dřevě napadených stromů. Silné oslabení má často za následek napadení stromů sypavkami či hnilobou, které vedou k urychlení zániku takových stromů,“ shrnuje Kolařík. Arboristé přitom na řadu z těchto hrozeb teprve hledají řešení.
Česká věda zkoumá dopady veder na stromy a klima ve městech
Tuzemští vědci a ekologové obdrželi v minulém roce mezinárodní grant LIFE+ pro vytvoření TreeCheck Pro, unikátního software pro plánování adaptace na změnu klimatu měst. Grant ve výši 60 milionů korun byl jedním ze šesti udělených v celé Unii. Jedná se o řadu navzájem navázaných aktivit, které mají být podkladem pro rozhodování měst o tom, jak financovat rozvoj zeleně a boj s vedrem a suchem. „Role stromů je pro ochlazování a život ve městech klíčová. V obcích dřeviny odstiňují zpevněné povrchy – bez nich nebudeme schopni energeticky “uchladit” prostor pro život lidí,“ zdůrazňuje Kolařík, který odkazuje na web www.lifetreecheck.eu.
O Safe Trees
Společnost SAFE TREES se specializuje na projekční a inženýrskou činnost v oblasti arboristiky, zahradní architektury a technických inventarizací. Jejím cílem jsou bezpečné stromy s dlouhodobou perspektivou. Zabývá se rozsáhlými studiemi stavu mimolesní zeleně, vytváří znalecké posudky, eviduje městskou a obecní zeleň a je dodavatelem oborového softwaru pro správu a analýzu stromů. Při napadení škůdci se snaží vyhýbat kácení, ale nabízí speciální systémy ochrany. Věnuje se rovněž výzkumu, publikační činnosti a pořádá certifikace a školení v oblasti arboristiky.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama