Apogeo
Reklama

Zvýšení daně povede prý ke snížení dostupnosti alkoholu

06.04.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Zvýšení daně povede prý ke snížení dostupnosti alkoholu

Zvýšení spotřební daně je podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové nástroj ke snížení dostupnosti alkoholu.

Českou republiku k němu už kvůli vysoké spotřebě alkoholu vyzvaly Organizace pro hospodářkou spolupráci a rozvoj (OECD) i Světová zdravotnická organizace (WHO), dodala Vedralová. Za správný krok označil zvýšení těchto daní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo financí navrhuje zvýšení spotřební daně na tabák, líh a hazard.

Příjmy do státního rozpočtu z prodeje alkoholu, tabáku a hazardních her rozhodně nepokryjí náklady na sanaci celospolečenských škod jimi způsobenými,“ uvedla Vedralová. Koordinátorka i resort zdravotnictví po ministerstvu financí toto opatření požadovali. „V konzumaci alkoholu a ve spotřebě cigaret se ČR v celosvětovém srovnání opakovaně umisťuje na předních příčkách. Zvyšování daňovém zátěže je jednou z cest, jak tuto situaci řešit,“ uvedl na twitteru ministr Vojtěch.
Míra spotřeby alkoholu v posledních deseti letech setrvává na vysokých hodnotách. Podle dat OECD se s Francií dělíme o druhou příčku ve spotřebě čistého lihu na člověka za rok, která je 11,7 litru,“ uvedla Vedralová. První zkušenost s alkoholem mají Češi v průměru ve 12 letech, zhruba každý desátý pije rizikově.
Celospolečenské náklady užívání alkoholu podle Vedralové tvoří asi 1,25 procenta hrubého domácího produktu, tedy více než 59 miliard korun. Vybraná spotřební daň kryje jen asi desetinu této částky. „Od roku 2010 se daň nezvyšovala a průměrná mzda přitom vzrostla o více jak 44 procent. S tímto růstem došlo také ke zvýšení dostupnosti lihovin,“ dodala.
Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by podle návrhu MF měly stoupnout příští rok o zhruba deset procent. Rovněž spotřební daň lihu by měla stoupnout, a to zhruba o 13 procent. Zvýšit by se měla také daň z některých hazardních her. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách. Materiál poslalo ministerstvo financí k připomínkám.
Vedralová vítá i navýšení daně z tabáku a hazardu. V riziku rozvoje problémového hráčství je v Česku podle ní asi půl milionu lidí, kolem 100 tisíc ve vysokém. Problémový hráč průměrně prohrál přes 1,1 milionu korun a zadlužil se do výše skoro 800 tisíc korun. Hráči častěji trpí depresemi, úzkostmi a jsou u nich častější sebevraždy.
Cigaretu si denně v Česku zapálí přes 2,5 milionu lidí a mezi dětmi ve věku 13 až 15 let je to přes 11 procent. Také podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Evy Králíkové je zvýšení spotřební daně, respektive ceny krabičky cigaret, nejúčinnější opatření, jak snížit spotřebu.
V důsledku nemocí souvisejících s kouřením u nás každý den obrazně řečeno zemře jeden autobus plný lidí a celospolečenské náklady způsobené kouřením jsou 100 miliard ročně. Zvýšení daňové zátěže je proto zcela na místě,“ uvedl ministr Vojtěch.
Dalšími účinnými opatřeními podle Vedralové jsou omezení reklamy, cílené preventivní programy nebo zvýšení kontroly dodržování zákazu konzumace alkoholu za volantem či zákazu prodeje alkoholu a tabáku osobám pod 18 let.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz 

25.04.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou produkci odpadních 3,7 miliónu korun (v celkové sumě jsou zahrnuté i náklady na přešetření, způsobené škody a sankce), zatímco za rok předchozí to bylo 3,9 miliónů korun. V roce 2022 PVK evidovaly 276 případů, v uplynulém roce pak 298.

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

24.04.2024, Autor: Z blogosféry

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama