e-news.cz - kurzy
Reklama

Čtvrtina rozpočtu EU by měla jít dle pokrokářů na klimatickou změnu

17.05.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Čtvrtina rozpočtu EU by měla jít dle pokrokářů na klimatickou změnu

REFORMY.CZ, EMMA R., https://voiceofeurope.com/author/emma-r/
Osm evropských zemí vyzvalo k ambiciózní strategii boje s klimatickou změnou – tj. k utracení čtvrtiny celého rozpočtu EU na boj proti ní. Toto společné prohlášení říká, že EU by měla mít čisté emise skleníkových plynů „nejpozději“ do roku 2050 nulové.
Podepsala to Francie, Belgie, Dánsko, Lucembursko, Holandsko, Portugalsko, Španělsko a Švédsko.
Tato skupina říká, že podle jejich plánu se bude moci „postupovat ruku v ruce s prosperitou“ a že se tím „vytvoří dobrý příklad pro jiné země, aby se k tomu přidaly.“ Tento list deklarující postoj vyšel před velkým summitem evropských vůdců v rumunském městě Sibiu, kde se bude diskutovat o budoucnosti Evropy a o strategii EU na příštích pět let. Avšak ne všichni se k tomu přidávají, v EU je 28 zemí a několik mezi těmi, co v tomto prohlášení o společném postoji chybí, jsou tak významní hráči jako Německo.

Co se vlastně v tom papíru říká?

Těch osm zemí zaujímá postoj, že klimatická změna má „hluboké dopady na budoucnosti lidstva“ a že její dopady jsou už teď zjevné, kdy uvádí „vlny veder a požáry z vyprahlosti z loňského léta“.
Tato skupina rovněž vyhlašuje, že jejich občané jsou jasně znepokojeni, „což se projevuje na té mobilizaci mládeže v poslední době,“ čímž se zjevně odkazují na současnou vlnu záškoláckých pochodů školních dětí po celém kontinentu. Rozpočet EU, o kterém se v současnosti vyjednává, bude důležitým nástrojem k tomuto účelu a nejméně 25 procent jeho výdajů by mělo jít na projekty zaměřené k boji proti klimatické změně,“ praví se v tomto papíru.
Toto téma rovněž představuje ohromnou zlomovou linii rozkolu pro volby do Evropského parlamentu. V tomto okamžiku se od zemí EU požaduje, aby do roku 2020 omezily emise skleníkových plynů o 20 procent proti své úrovni z roku 1990 s výhledem navýšit to na 40 procent redukci do roku 2030. Mnozí jsou však odhodláni tyto cíle neplnit a to některé země dost podstatně.
Některé z těch osmi zemí za tímto návrhem už přijaly tvrdší závazky. Francouzský prezident Emmanuel Macron udělal z klimatické změny klíčovou záležitost pro své kampaňové projevy, zatímco Švédsko už oznámilo plány na to, že bude do roku 2045 uhlíkově neutrální.

A co těch dalších 20 zemí?

Pan Macron v pondělí v projevu na tiskové konferenci s holandským ministerským předsedou Markem Ruttem řekl, že tento společný dokument je „ambiciózní“ a že „už za tímto účelem budujeme koalici.“
Cíl uhlíkově neutrální Evropy do roku 2050 není nový – navrhla ho v listopadu 2018 Evropská komise a je výchozím bodem pro legislativu Evropské unie.
Plán této Komise se točil kolem cílů Pařížské dohody o udržení globálního oteplení „dost pod“ nárůstem o 2°C a kolem „úsilí o prosazení“, aby se dosáhlo nanejvýš 1,5°C.
Avšak několik zemí odporuje posilování současných závazků, které se ukázaly být jako těžko proveditelné už dva roky poté, co byla Pařížská klimatická dohoda podepsána.
Mezi nimi je i politický a ekonomický obr – Německo, které se strachuje, že další aktivity v tomto směru mu poškodí průmysl. Mezi středoevropskými zeměmi, které takovýmto plánům odporují, je např. Polsko, které pořád nesmírně závisí na uhlí. Na tomto summitu bude přítomna i Británie zastupovaná ministrem pro Brexit Stephenem Barclayem, ale neočekává se, že by se ho zúčastnila premiérka Therasa May.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama