e-news.cz - kurzy
Reklama

MPSV nepočítá s růstem ceny sociálních služeb, kterou platí lidé

30.05.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
MPSV nepočítá s růstem ceny sociálních služeb, kterou platí lidé

Neplánuje upravit vyhlášku se stanovením maximálních úhrad za pobyt v domově pro seniory, pečovatelskou službu či pomoc v chráněném bydlení.

ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Částky ve vyhlášce platí od roku 2014. Jejich zvednutí žádají poskytovatelé služeb i Svaz měst a obcí.

Podle ministerstva financí by „aktualizace úhradových limitů“ poskytovatelům pomohla. Podle Maláčové by seniory a postižené zatížila a přinesla jen osm milionů korun.

Poskytovatelé i kraje si stěžují na nedostatek financí na sociální služby. Asociace krajů žádá dofinancování. Chybějící dotace vyčíslila na dvě miliardy. Maláčová řekla, že by částku měl poskytnout státní rozpočet. Podle šéfky státní pokladny Aleny Schillerové (za ANO) by naopak měl situaci uklidnit a peníze najít resort práce, a to třeba i stanovením vyšších úhrad.
Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřího Horeckého Česko patří k zemím, kde je podíl klientů na placení péče jeden z nejnižších v Evropě. Horecký podotkl, že se průměrný starobní důchod zvedl od roku 2014 zhruba o 2 400 korun, maximální možné ceny ve vyhlášce se ale neupravily. Podle České správy sociálního zabezpečení starobní důchod na konci roku 2013 činil 10 970 korun, letos na konci března 13 377 korun. Příspěvek na péči se nedávno zvedl o deset procent. Letos se zvyšuje dávka ve třetím a čtvrtém stupni lidem v domácím prostředí.
ČR patří k zemím, kde je všechno téměř zadarmo. Obrátili jsme se na ministerstvo práce společně se všemi kraji a se Svazem měst a obcí, aby se úhradová vyhláška zvýšila, aby se za hotelové služby – ubytování a stravování – mohlo platit víc. Když se zvýšil příspěvek na péči, aby se zvýšila i částka za hodinu péče, aby to dávalo nějaký smysl,“ řekl ČTK Horecký.
Vyhláška stanovuje, že za pečovatelskou službu může člověk nejvýš zaplatit 130 korun za hodinu, za celodenní stravu se třemi hlavními jídly 170 korun, za oběd 75 korun, za dovoz či donášku jídla 30 korun, za velký týdenní nákup či za nákup oblečení a vybavení domácnosti 115 korun, za praní a žehlení prádla 70 korun. Den ve stacionáři, domově pro seniory či chráněném bydlení nesmí vyjít na víc než na 210 korun. Podle dřívějšího vyjádření šéfa Svazu měst a obcí Františka Lukla by se mohly zvednout platby od lidí za celodenní stravu ze 170 korun na 190 korun a za ubytování z 210 na 230 korun.
Ministryně práce to odmítá. „Máme informace, že velká část poskytovatelů plný strop nevyužívá. Argumentuje se, že je to jen 30 korun, ale ono to je 30 korun denně. Nejedná se o malé částky, kterými bychom seniory zatížili. Nemůžeme valorizovat důchody, abychom vzápětí zvedli vyhlášku a peníze seniorům vzali,“ řekla ministryně práce. Podle ní by zvýšení vyhlášky zajistilo osm milionů korun. Maláčová uvedla, že plnou částku nedokáže už nyní platit pětina obyvatel domovů pro seniory.
Podle ministerstva financí by resort práce neměl rozhodnutí o změně vyhlášky ale odkládat. „Resort práce nebyl schopen od roku 2014 vyhlášku upravit a zásadním způsobem tak aktualizací úhradových limitů pomoci provozovatelům sociálních služeb,“ uvedlo ministerstvo financí.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama