e-news.cz - kurzy
Reklama

Při prodeji nemovitosti může být bazén výhoda, ale i problém

22.05.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Při prodeji nemovitosti může být bazén výhoda, ale i problém

Začala hlavní sezóna prodejů zahradních bazénů. V Česku se podle odhadů prodejců nacházejí už na každé třetí zahradě.

Pokud se jedná o pěkný a kvalitní bazén, hodnota domu díky němu vzroste. Existence nešťastně vyhotovené vodní plochy náročné na údržbu ale může znamenat i komplikaci při případném prodeji nemovitosti. Značná část bazénů u rodinných domů totiž pochází z devadesátých let a neodpovídá aktuálním požadavkům kupců.
Možnost vybudovat na pozemku bazén je podle makléřů společnosti M&M Reality jedním z parametrů, podle kterých se rozhoduje řada zájemců o rodinný dům. „Klienti chtějí dům i proto, aby mohli mít bazén. Hledají tedy pozemky, které jim nabízejí možnost vybudovat si jej podle vlastních představ. V ideálním případě najdou dům, u kterého už takový bazén je, pak je technicky vzato vyjde levněji,“ konstatuje Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.
Přítomnost bazénu totiž v praxi navyšuje prodejní cenu nemovitosti, samozřejmě ale ne o celou částku, kterou jeho vybudování stálo. „Pěkný bazén v perfektním stavu může prodejní cenu nemovitosti navýšit o třetinu až polovinu jeho pořizovací hodnoty v závislosti na jeho stáří a konkrétních technologiích. To znamená, že bazén za 300 tisíc korun navýší cenu dané nemovitosti maximálně o 150 tisíc,“ pokračuje Jan Martina.
Lidé, kteří teprve hledají vhodný pozemek pro stavbu, mají zpravidla už předem jasno, jestli s domem vyroste i bazén, či nikoliv. Jelikož je dnes zejména z ekonomických důvodů trendem stavět domy spíše na menších pozemcích, kde je zpravidla obtížné bazény dodělat dodatečně, je vhodné je u nových domů budovat již při zakládání staveb.
Stejně jako „konkurenční výhodou“ může být bazén naopak i překážkou v případě prodeje nemovitosti. Potenciální kupující nemusí mít zájem se o masu vody starat, nebo třeba bazén na zahradě nechce, protože má malé děti, které by musel neustále hlídat. „Nutná údržba a pravidelný servis bazénu může pro potenciálního zájemce představovat vidinu zbytečných nákladů. Překážkou může být i zastaralé technické či designové provedení, které sice plní koupací funkci, ale neodpovídá dnešním trendům,“ upozorňuje Jan Martina z M&M Reality.
Značná část bazénů nacházejících se na tuzemských zahradách vznikala v devadesátých letech a na přelomu tisíciletí, v době velkého boomu satelitních městeček. Pokud se o ně majitelé správně starali, jsou tyto bazény dodnes funkorunní. Jejich provoz je ale nákladný.
Konkrétní příklad nákladů na údržbu zahradního bazénu:
Foliový bazén, nekrytý, rozměr 4 x 8 metrů, hloubka vody 1,7 metru. Pořizovací cena v roce 1997 byla 350 tisíc korun (za vše včetně výkopu). Tyto dnes už vlastně staré bazény zpravidla musely projít alespoň jednou kompletní rekonstrukcí, v tomto konkrétním případě se v roce 2012 jednalo o investici v hodnotě 300 tisíc korun (nová fólie, nová dlažba okolo bazénu, nové osvětlení, opravení vstupních schodů do bazénu). Jednou za 5 let majitelka kupuje plachtu, kterou se bazén přikrývá na noc a která vyjde na 5 tisíc korun. A běžné roční náklady činí 4 tisíce korun/sezóna za chemii (chlorové tablety, úprava PH) a 500 korun/rok chemie na zazimování vody.
Další náklad představuje spotřeba elektrické energie (filtrace, tepelné čerpadlo) a samozřejmě i vody. Výrobci doporučují bazény jednou za 3 až 6 let zcela vypustit a zase napustit. Na druhou stranu tam, kde jsou problémy s nedostatkem vody (a takových lokalit přibývá), lze toto eliminovat. Pokud se voda správně udržuje, majitel ji může nechat v bazénu i déle. Takže není třeba vždy doplňovat celý jeho objem. Výměna pak samozřejmě v těchto lokalitách znamená nutnost objednat si cisternu a stejné je to s úplně prvním napuštěním.
Když výše uvedené sečteme, je jasné, že zahradní koupání není levnou záležitostí. Přesto jsou bazény v tuzemsku velmi populární, a to hned z několika důvodů. „Jsme zemí uprostřed Evropy a k moři je daleko. Přírodní koupaliště bývají již na začátku léta nevhodná ke koupání a takřka každé druhé dítě dnes trpí ekzémem, tudíž mu například sinice způsobují velké zdravotní problémy,“ říká k tomu Jan Bareš, oblastní ředitel pro Středočeský kraj společnosti M&M Reality. A dodává, že bazén je zcela jistě jedním z hlavních prodejních artiklů rodinných domů. „Pokud si navíc uděláte radost a investujete do technologií, jako je přelivový systém, protiproud či moderní osvětlení, začne vám zahrada poskytovat skutečný luxus. Díky výhřevu tepelným čerpadlem už se navíc nebavíme o koupání jen v těch nejteplejších měsících. Logicky tak stoupá poptávka jak po bazénech samotných, tak po domech s nimi,“ konstatuje Bareš.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama