Apogeo
Reklama

Za „problém“ dvojí kvality potravin může nenažraný stát, ne EU

16.05.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Za „problém“ dvojí kvality potravin může nenažraný stát, ne EU

DAVID FORBELSKÝ, blogger.

Zcela správně někteří poukazují na to, že v Německu se nakoupí levněji a kvalitnější zboží než u nás. S tím musím souhlasit, neboť sám často do Německa potraviny nakupovat jezdím. A soudě podle SPZ je náš stále víc a víc a i proto jeden z billboardů naší strany byl právě před obchodním centrem v Žitavě. Co však již úplná pravda není, je to, že se tento stav dává za vinu EU.

Není v tom úplně nevinně, ale hlavní problém v tomto případě není zlý Brusel ani nadnárodní koncerny.
Vinou EU je to, že tupou propagandou zaměnila volný trh za ten jednotný a ani ten její jednotný není jednotný. Přesto to bude spousta lidí omílat donekonečna. Prostě se smiřme s tím, že trh jednotný není a v EU je trhů tolik, kolik je států.

A jak je dobrým zvykem, státy si rády „zobnou“ ze všeho, co jejich občané vyprodukují. Ten německý, je o něco málo nenažranější než ten náš a tak tak některé věci vyjdou laciněji.

Pojďme si dát malý příklad. Nadnárodní koncern vyrobí potravinářský výrobek a po složitých marketingových úvahách nasadí jednotnou cenu 10 euro, tedy 250 korun pro celý trh EU. Pomiňme nyní jiné náklady, než ty na zaměstnance, který ho bude prodávat a  koncern mu opět v celé Evropě vyplatí 2 eura. Jak bude vypadat zisk koncernu v Německu a u nás?

  • Při kurzu 25 korun za euro a nákladech 2 eura se bude tento výrobek v Německu prodávat za 12 eur bez DPH a u nás za 300 korun bez DPH. Tedy za naprosto stejnou cenu(12×25 korun). S DPH to na pultech bude vypadat takto: Německo 12,84 eura – tedy 12 + 9 procent DPH ( 317,5 korun), ale v u nás to bude již za 345 korun 300 + 15 procent DPH  tedy zpětně 14,16 eura. Už tady je vidět, proč jsou u nás potraviny dražší, ačkoliv zlý koncern dostane nakonec jen svých 10 euro za prodaný výrobek.

Ale proč jsou, proboha, ještě k tomu nekvalitnější?!! S tím přece Brusel musí něco udělat!!! Bohužel, nemusí a ani moc nemůže. Teda jistě, mohl by, kovaných komunistů tam je jistě dost, a tak by další regulací nepohrdli, ale i v tomto případě si za to můžeme sami.
Problém je v odvodech, které za zaměstnance platí zaměstnavatel. Opět pro zjednodušení:
Německo – plat 2 eura. Zaměstnavatel platí stejně jako zaměstnanec 9 procent jak za zdravotní, tak za penzijní pojištění (zaměstnanec pak platí i další daně a poplatky, ale to je na jiný příběh), tedy zaměstnavatel, aby mohl vyplatit 2 eura, odvede státu 2× 9 procent tedy 36 centů.

V České republice z 50 korun odvede zaměstnavatel 9 procent zdravotní daň a 25 (!) procent sociální daň (zaměstnanec pak o něco méně, v tom to máme lepší). Celkem tedy z té padesátikoruny, neboli 2 eur celkem stát dostane (4,50 + 12,50) 17 korun, což je ale centů  68!

  • Zlý kapitalista tedy při naprosto stejné ceně a platu zaplatí našemu státu na tom jednom výrobku o 1,28 (DPH + odvody) eura, tedy 32 korun víc než v Německu,  a o to tedy má nižší zisk. Co tedy může udělat? Jistě ,může se smířit s nižším ziskem, ale to se mu pochopitelně nechce. Takže, buď českému zaměstnanci zaplatí méně, nebo ušetří na složení výrobku. A tak dělají obojí a nám se to nelíbí.

Oprávněně.
A obviňujeme, a spíláme jako diví. Ale spíláme špatným směrem. Ne zlý kapitalista může za vysoké ceny. Je to nenažranost státu, po kterém voliči chtějí víc a víc ber kde ber, A stát nemá kde jinde brát, než v kapse občana, tak nám bere. A mnoho politiků a bohužel čím dál více voličů z toho viní trh a kapitalismus.
Ale to, v čem žijeme kapitalismem není.
Více ZDE!


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama