e-news.cz - kurzy
Reklama

Živnostníci mají zítra nově svůj svátek. Zatím ještě ne státní

14.05.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Živnostníci mají zítra nově svůj svátek. Zatím ještě ne státní

RADOMIL BÁBEK, předseda Asociace podnikatelů a manažerů, Podnikatelské odbory. 
V naší zemi slavíme řadu svátků a každý patří nějaké skupině či části společnosti. Když např. 1. května slavíme Svátek práce, je to svátek pracujících, tedy zaměstnanců, a trochu jsme si už zvykli, že si jej přivlastnily zaměstnanecké odbory a komunisté.
Existuje však společenská třída, která svůj svátek nemá. Podnikatelé a živnostníci.
V současné době je s podnikateli a živnostníky zacházeno jako se zloději a podvodníky. Musí dodržovat téměř dva tisíce zákonů a vyhlášek a z každého zákonu jim plynou desítky i stovky povinností. Stačí prosté násobení, abychom pochopili, co stát uvalil na podnikatele a živnostníky.
Přitom by bez nich stát nefungoval. Nebyla by pracovní místa, neměl by kdo platit daně, nebylo by na školství, zdravotnictví, nebyly by peníze na policii, armádu ani na silnice a kulturu. Úřady by neměly na platy úředníků, nebylo by na investiční pobídky a dotace. To je to nevyvratitelný fakt, ať se třeba mnohým nelíbí. Jak je možné, že je tedy politici a úředníci stále kriminalizují a šikanují?
Podnikatelé a živnostníci jsou společenská třída. Tak jsme je již mnoho let nevnímali, a to byla chyba. Potom však přišel Andrej Babiš a ve snaze získat hlasy závistivé části veřejnosti, rozpoutal proti podnikatelům a živnostníkům třídní boj. Jeho vystoupení proti podnikatelům a živnostníkům zní jako z padesátých let. Nepoužívá při tom slova tehdy mezi jeho spolustraníky tak populární, jako keťasové a šmelináři, ale i bez nich nás pomlouvají, vymýšlí pro nás stále horší podmínky a štvou proti nám úředníky.
Za nedůstojné postavení podnikatelů a živnostníků samozřejmě nemůže jen Andrej Babiš. Dvacet let se zhoršovalo, dvacet let společnost více a více ignorovala podnikatele a živnostníky, až zůstali bezprizorní. Bez zastání, bez ochrany. Dnes je zřejmé, že nezájem o tuto společenskou třídu vedl až k tomu, že stát dnes má nad podnikateli a živnostníky moc a zneužívá ji.
Začínáme se bránit. Bráníme se i tím, že se hlásíme ke své profesi, k podnikání. Jsme profesní stav, jsme lidé, kteří stojí na vlastních nohách. Jsme hrdí na to, že jsme čeští podnikatelé a živnostníci. Hlásíme se ke své společenské třídě a potvrdíme to i tím, že stanovíme svůj svátek, svátek podnikání. Vybrali jsme si den, kdy byla v roce 1891 zahájena Jubilejní průmyslová výstava, první samostatné a velmi úspěšné vystoupení českých podnikatelů a živnostníků:
15. květen – Den českých podnikatelů a živnostníků!
Náš den, naše hrdost na to, že jsme čeští podnikatelé a živnostníci!
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama