e-news.cz - kurzy
Reklama

ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny, zůstanou tak asi déle

26.06.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČNB dnes nechala úrokové sazby beze změny, zůstanou tak asi déle

Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest ze sedmi členů rady. Jeden hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že aktuální prognóze ČNB odpovídá přibližná stabilita úrokových sazeb do poloviny roku 2020.
V tuto chvíli to vypadá, že pauza může být poměrně dlouhá. Z našeho pohledu to ale není nic nového,“ řekl. Samotná květnová prognóza ČNB totiž v ročním výhledu další růst sazeb nepředvídá.
Bankovní rada ČNB naposledy zvýšila úrokové sazby na květnovém zasedání, a to jednomyslně. Základní úroková sazba stoupla o 0,25 procentního bodu. „Není to ale tak, že bychom dnes dospěli v závěru, že v dohledné době vylučujeme zvyšování sazeb. Na druhou stranu nelze vyloučit ani negativní scénáře, které by vedly k tomu, že bychom museli sazby snižovat,“ doplnil dnes Rusnok.
Důvodem dnešního rozhodnutí je podle ekonomů především nejistý vývoj v zahraničí, který souvisí s výkonem německé ekonomiky. Dalším důvodem je postupné zpomalování růstu české ekonomiky a s tím očekávaný pomalejší růst cen.
Stabilitu sazeb vnímám jako reakci na nejistoty spojené s výhledem globální ekonomiky a s měnícím se očekáváním ohledně měnové politiky v USA a eurozóně. V samotné české ekonomice sice přetrvávají inflační tlaky, vzhledem k pravděpodobnému zpomalení hospodářského růstu ale lze čekat jejich postupné zklidňování,“ uvedl například hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.
Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že základní úroková sazba se nyní pohybuje na desetiletém maximu. „A podle našeho názoru i na vrcholu současného cyklu zvyšování sazeb, který započal v listopadu 2017. K rovnovážné úrovni sazeb, kterou ČNB odhaduje na úrovni 2,5 až tři procenta, ČNB nestihla dojít,“ uvedla.
Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Odtah vozidla při havárii na vodovodní či kanalizační síti hradí PVK 

08.02.2024, Autor: Z blogosféry

Pražské vodovody a kanalizace musí havárii na vodovodní či kanalizační síti neprodleně odstranit. V této souvislosti mají podle zákona o vodovodech a kanalizacích možnost rozhodnout o odtahu vozidla, které brání opravě. Vůz vždy zamíří na odstavné parkoviště, kde je bezplatně vydán majiteli. Úhradu za odtah hradí Pražské vodovody a kanalizace.

Ekonomika se zvedá jen velmi pomalu

30.01.2024, Autor: Z blogosféry

Český hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí roku 2023 podle předběžného odhadu mezičtvrtletně narostl o 0,2 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,2 %. Výsledek je v souladu s očekáváními trhu, oproti prognóze České národní banky se ekonomice dařilo o něco lépe. Za celý rok 2023 tak české hospodářství vykázalo pokles o 0,4 %.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

13.01.2024, Autor: Z blogosféry

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama