e-news.cz - kurzy
Reklama

ČR hrozí vracení dotací pro Agrofert, Babiš nálezy auditu odmítá

02.06.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
ČR hrozí vracení dotací pro Agrofert, Babiš nálezy auditu odmítá

Česku hrozí, že by mohlo do rozpočtu EU vracet 451,17 milionu korun dotací, které čerpal holding Agrofert.

Vyplývá to z návrhu auditní zprávy Evropské komise, podle něhož je premiér Andrej Babiš (ANO) po celé své vládní působení ve střetu zájmů a má vliv na firmu i na použití unijních peněz. Sedmdesátistránkový dokument v angličtině zveřejnila některá média. Šéf kabinetu označil materiál za „vysoce nestandardní“ a předložené argumenty kritizoval, ČR podle něj pošle do Bruselu odmítavé stanovisko.
Babiš zasedá v českých vládách od roku 2014. V únoru 2017 vložil své firmy do dvou svěřenských fondů kvůli tomu, že začala platit novela o střetu zájmů označovaná jako lex Babiš. Do té doby zákon členům kabinetu přístup k evropským fondům neomezoval, nesměli ale chod svých firem ovlivňovat. I když podle předběžné auditní zprávy Babiš český zákon o střetu zájmů porušoval po celou dobu svého vládního působení, komise navrhuje vrátit jen dotace přidělené Agrofertu po novele, tedy po únoru 2017.
Babiš odmítá, že by zákon porušoval. Uvedl, že postupoval podle české legislativy. Řekl, že koncem loňského roku Evropská komise poukazovala na střet zájmů podle unijní vyhlášky, nyní podle českého zákona. „Podle informací, které mám, ti lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency (International). Takže vysoce nestandardní audit,“ řekl ČTK předseda vlády. Dodal, že právníci českých institucí mají jiný názor než unijní právníci a že ČR závěry komise odmítne.
Podle zprávy se auditoři zaměřili na dotace pro Agrofert před únorem 2017 i po něm. Sledovali 36 z 98 dotačních projektů od roku 2011 do loňska z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Firmy holdingu z EU získaly 1,3 miliardy korun. Vracení se tedy kvůli velké chybovosti týká víc než čtvrtiny vyplacených peněz, uvádí auditní zpráva.
Podle zdrojů ČTK by do konce června měla dorazit ještě zpráva o zemědělských dotacích. Pokud by i tento dokument navrhoval vracení peněz, mohlo by to mít na Agrofert jako největšího producenta v českém zemědělství a potravinářství hospodářský dopad. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského by se zemědělská zpráva mohla týkat nejen střetu zájmů premiéra, ale i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).
Podle zveřejněné zprávy se Babiš sice po volbách v roce 2013 jako poslanec a ministr financí funkcí v Agrofertu vzdal, do jeho chodu ale zasahoval. Auditoři jako příklad uvádějí Babišova rozhodnutí o rozdělení zisku za rok 2013, o úpravě stanov či propuštění členů představenstva. Popisují také, jak premiér ovládá oba svěřenské fondy. Může jmenovat a odvolávat správce i dohližitele, z nichž jedním je jeho manželka Monika.
Podle textu si Babiš může vzít majetek z fondů kdykoliv zpět a má zájem na tom, aby byly firmy úspěšné. „Firmy v holdingu by proto neměly dostávat dotace a veškerá veřejná podpora, včetně prostředků z Evropského regionálního a rozvojového fondu, Evropského sociálního fondu a Kohezního fondu, poskytnutá od 9. února 2017 je porušením zákona o střetu zájmů,“ uvádí zpráva.
Média zveřejnila i podrobnosti o některých dotačních projektech holdingových firem a čerpání peněz na inovace, které fungovaly už v jiných podnicích Agrofertu. Komise v návrhu textu českým úřadům vytýká, že nezajistily účinnou kontrolu dotací. Prověřování mají na starosti ministerstva financí a pro místní rozvoj, která jsou ve správě vládního ANO, píšou servery.
Opozice už vyzvala stát, aby vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal. O situaci chce jednat v úterý ve Sněmovně. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude zhruba měsíc trvat, než české úřady dostanou překlad navržené zprávy. Ke zjištěním auditorů se pak vyjádří. Výsledná zpráva komise by mohla být do tří měsíců.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama