Apogeo
Reklama

Do Prahy se stále stěhují noví lidé, skoro stejný počet jich ale odchází

14.06.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Do Prahy se stále stěhují noví lidé, skoro stejný počet jich ale odchází

MICHAELA TOMÁŠKOVÁ, výkonná ředitelka Central Group, a.s.
Do Prahy neustále přibývají noví obyvatelé. Za první čtvrtletí jich bylo o něco málo přes deset tisíc. Zároveň se ale skoro stejný počet odstěhoval, nejvíce asi do středních Čech. S ohledem na relativně malý přirozený přírůstek to znamená, že se za první tři měsíce roku počet obyvatel hlavního města zvýšil jen o pět set padesát. Vyplývá to z dat ČSÚ o pohybu obyvatelstva. Trend opouštění města a stěhování se za jeho hranice s následným každodenním dojížděním ale pro město není zdravý.
Praha by proto měla hledat cesty, jak nastartovat výstavbu. Hlavním důvodem, proč lidé v Praze nezůstávají, je totiž zhoršující se dostupnost bydlení. Průměrný Pražan za průměrný nový byt o výměře 70 m2 dnes musí utratit svou roční hrubou mzdu za 14,6 roku, jak nedávno ukázal CG-Index.
Je třeba si přitom uvědomit, že ČSÚ eviduje stále jen trvale přihlášené k pobytu. Další tisíce lidí, kteří do Prahy přicházejí, nemají šanci získat trvalé bydlení a stěhují se většinou do podnájmů. Je ale statistika nezaznamenává. Navíc v případě dostupnějšího bydlení v Praze by počet těch, kdo město opouští, byl nepochybně výrazně nižší. Desítky tisíc přistěhovaných nových obyvatel ročně bydlení zkrátka potřebuje, o tom není pochyb.
Vloni se do Prahy podle oficiálních statistik přistěhovalo více než 40 tisíc obyvatel. Další více než tři tisíce tvoří tzv. přirozený přírůstek – v Praze se totiž více nových obyvatel narodí, než jich zemře. Celkem tak Praha získala loni 43,5 tisíce nových obyvatel. Na druhou stranu téměř 29,5 tisíce těch dosavadních obyvatel se rozhodlo hledat si nové bydlení jinde. Velká část z nich směřuje do středních Čech, které rekordně rostou. A důvodem je samozřejmě nemožnost získat nový byt v hlavním městě – tedy oněch 14,6 ročních platů, na které přijde průměrný byt.
Velká část z nich ale Prahu neopouští natrvalo. V Praze i nadále pracují, což při bydlení ve Středočeském kraji znamená každodenní dojíždění. A to Praze radost jistě nedělá. I když kolabující dopravu po ránu na příjezdech do Prahy a odpoledne cestou ven z města, již Pražané začali brát jako standard.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama