e-news.cz - kurzy
Reklama

Oettinger chce mít konečné závěry auditů EK hotové v září

05.06.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Oettinger chce mít konečné závěry auditů EK hotové v září

Finální podobu auditních zpráv týkajících se České republiky a možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) by chtěl mít komisař

Evropské unie pro rozpočet Günther Oettinger dokončenou nejspíš v září. Několik zdrojů obeznámených s děním v Evropské komisi ČTK potvrdilo, že Oettinger chce mít věc „ze stolu“ do konce práce nynějšího složení komise, jejíž funkční období končí na konci října.

Komise už krátce po květnových eurovolbách do Prahy poslala dvě ze tří předběžných zpráv o výsledcích prověrky, která se v ČR uskutečnila na počátku roku, čeká se na předběžné závěry třetího z dotčených ředitelství komise. Česko, kde věc vzbudila živou politickou debatu, bude mít čas na oponentní stanovisko, připraví jej příslušná ministerstva. Českou odpověď by následně měla komise zohlednit v závěrečné podobě auditních zpráv.
Do jaké míry ale nové materiály z Prahy pozmění názor auditorů EK, že Babiš ve střetu zájmů je a Česko by mělo vracet možná až 450 milionů korun dotací pro firmy Agrofertu, není v této chvíli jasné. Český premiér, který Agrofert přesunul do svěřenského fondu aby vyhověl českým zákonům, veřejně a opakovaně jakékoliv pochybení odmítá.
Uvádí naopak, že Česko „nic vracet nebude“ a že se kvůli auditům hodlá obrátit na unijní soud. Kolik by takových žalob bylo a jak by byly konkrétně právně odůvodněné, to ale zatím není z Babišových slov zřejmé. Česko by například mohlo komisi žalovat poté, co by požádalo o proplacení některé ze sporných dotací a komise by to odmítla udělat na základě svého právního pohledu odlišného od názoru české strany.
Závěrečná zpráva komise tedy po české reakci může doznat změn proti nynější předběžné verzi, která minulý týden přišla do Prahy a následně unikla do médií. Bude ale též velmi pravděpodobně – kromě požadavku na finanční korekci, tedy vrácení či jiné použití peněz – obsahovat návrhy určitých právních či administrativních kroků, které by měla česká strana udělat, aby odstranila systémové problémy, jež podle auditu ovlivňují čerpání z fondů. Případná žaloba české strany, která by výsledky auditu napadla, by přitom neodložila povinnost změny začít provádět.
Popisy kroků k nápravě neuspokojivého stavu jsou součástí už předběžné verze a to včetně termínů, například jednoho či dvou měsíců, do kdy je třeba zjednat nápravu. Vláda či příslušná ministerstva s nimi ovšem nemusí souhlasit a začít by tak mohly měsíce, či dokonce roky dohodovacího řízení a vyjasňování si konkrétních detailů požadovaných změn.
V konečném důsledku ale není vyloučeno, že by unijní exekutiva mohla Česku v případě nespokojenosti s tím, jak byla věc vyřešena, například pozastavit veškeré čerpání unijních peněz. Podobné rozhodnutí by ale bylo až na příští Evropské komisi, funkční období té stávající končí letos na konci října.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama