e-news.cz - kurzy
Reklama

Investice přestávají být motorem českého hospodářského růstu

02.07.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Investice přestávají být motorem českého hospodářského růstu

TOMÁŠ LÉBL, analytik skupiny AXA pro ČR a SR.
Český statistický úřad zveřejnil třetí odhad růstu českého hospodářství v rámci prvního letošního čtvrtletí. Ačkoliv se jedná o data popisující situaci v poměrně vzdálené minulosti, provedená revize meziročního růstu českého HDP z dříve odhadovaných 2,6 procenta na 2,8 procenta jistě potěší. Znamená to totiž, že české hospodářství po zpomalení z nezvykle vysokého růstového tempa dosaženého v roce 2017 a na začátku loňského roku překvapivě mírně zrychluje.
Z vydaných čtvrtletních sektorových účtů však vyplývá, že zlepšení je výsledkem zejména revize volatilních zásob. Naopak investice přestávají být motorem českého hospodářského růstu. A není divu. Pokračující mzdové tlaky se sice zakusují stále hlouběji do firemních ziskových marží, které poklesly nejníže od počátku měření v roce 2005. To by logicky mělo motivovat firmy k investicím do strojů, které nahrazují stále dražší lidskou práci.
V důsledku současné situace, kdy se řešení panujících nejistot jako brexit či obchodní války odsouvá dále do budoucna, však firmy odkládají tyto investice na později. A ani nestabilita podnikatelského prostředí, kterou vytváří zavádění sektorových daní či jim podobná opatření, investiční aktivitu podniků asi příliš nenakope.
Na pozici hlavního tahouna růstu českého HDP tak investice nahradila spotřeba domácností. Ačkoliv se spotřebitelská nálada již nenachází na svých historických maximech, stále se pohybuje výrazně nad dlouhodobým průměrem. Díky přetrvávajícímu optimismu a svižně rostoucím mzdám tak domácnosti zvýšily v prvním letošním čtvrtletí svou spotřebu na úkor dosud rostoucích úspor.

V případě pokračujícího přívalu negativních zpráv týkajících se zejména světové ekonomiky se však i tento zdroj časem vyčerpá. Ordinovat si „blbou náladu“ preventivně, jak bývá v tuzemsku zvykem, by však byla v tomto případě rozhodně chyba.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama