Apogeo
Reklama

Jak šetřit s vodou? Třeba, pořídit si domů na WC i pisoár

20.07.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Jak šetřit s vodou? Třeba, pořídit si domů na WC i pisoár

K létu ostré sluníčko a vysoké teploty zkrátka patří.

Úporná vedra, během kterých nezaprší i několik dní, či dokonce týdnů, ale znamenají mimo jiné nedostatek vody v přírodě, a proto je s ní potřeba šetřit. Zkvalitnit svůj přístup k hospodaření s vodou může každý z nás. I v domácnosti, a zejména v koupelně totiž existuje řada tipů a triků, které pomohou šetřit nejen přírodu, ale také naši peněženku.
Ačkoliv to zní téměř neuvěřitelně, průměrná denní spotřeba pitné vody ve větších městech České republiky představuje až 107 litrů na osobu. Z toho jen asi 2 litry lidé skutečně vypijí, největší spotřebu vody představuje splachování a osobní hygiena.
Vyřešte kapající kohoutky a protékající záchody
V případě kapajícího kohoutku nebo protékajícího záchodu jde často o nenápadný problém, který se ale výrazně projeví při ročním zúčtování. Vadný kohoutek či jeho těsnění vás totiž může přijít až na 54 litrů vody denně navíc a nádržkou toalety takto proteče v nejhorším případě až dva tisíce litrů vody za den. Podtrženo sečteno, takové množství je pak skutečně nezanedbatelné a účet za vodu během roku se rázem zvýší o více než 65 tisíc korun. Opravy takových závad přitom nejsou složité, obzvláště u moderního vybavení jde obvykle o jednoduchou a levnou výměnu ventilu. „U starých toalet se však oprava nemusí vyplatit. Pokud máte velmi starý systém splachování, oprava protékajícího záchodu může být obtížnější. V minulosti se totiž vyráběly šroubovací ventily, které se daly demontovat jen po vyšroubování celé nádržky,“ říká Martin Jurkovič, projektový manažer břeclavské společnosti Alcaplast, která je největším českým výrobcem sanitární techniky. „Když si uvědomíte, že odborníci doporučují měnit ventil po 10 až 15 letech, možná už přišel čas na pořízení celého nového splachovacího zařízení,“ dodává.
Klozet, který splachuje menším množstvím vody
Pokud se tedy rozhodnete k výměně sanitární techniky či právě zařizujete zbrusu novou koupelnu nebo se chystáte k její rekonstrukci, řešením při úsporách vody může být integrace úsporného předstěnového instalačního systému, jinak známého také jako WC modul. Speciálně upravené systémy totiž k malému i velkému spláchnutí spotřebují vody o třetinu méně než běžné toalety. Používají kombinaci dvou a čtyř litrů a záchodové mísy, které k opláchnutí vyžadují menší množství vody, se bez nich neobejdou. „Máme radost z toho, že lidé smýšlejí ekologicky. Snažíme se proto přizpůsobit jejich poptávce po šetrných produktech a nabízíme celou řadu předstěnových systémů Ecology. Díky nim může čtyřčlenná domácnost už jen při splachování ročně ušetřit na 12 tisíc litrů vody,“ vysvětluje Jurkovič.
Pánové, pořiďte si pisoár
Také v případě pisoáru je vhodná instalace WC modulu určeného pro pisoáry. V domácnostech, ve kterých je více mužů, rozhodně stojí za úvahu pořízení tohoto typu toalety. Proti klozetům vyžadujícím až šest litrů vody lze modernější typ pisoáru spláchnout už jedním litrem. Variantou pak jsou i pisoáry zcela bezvodé, které splachování nevyžadují, stačí je pouze jednou denně opláchnout speciálním přípravkem či menším množstvím vody. S úsporami navíc mohou pomoci i automatické splachovače. Pomocí počítače snadno nastavíte, jak často a jakým množstvím vody by měl pisoár splachovat.
Vodu ušetří i sprchový kout, proti vaně o polovinu
Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak šetřit s vodou, je vzdát se vany napuštěné po okraj a nahradit ji sprchováním. Spotřeba vody při krátké sprše za použití sprchové hlavice s nízkým průtokem může být i pouhých 30 litrů vody, zatímco koupel znamená litrů sto až dvě sta. Ovšem pozor! Sprcha by neměla trvat déle než pár minut. I ty nejúspornější hlavice totiž propouští při plném průtoku 6 litrů vody za minutu, což se při dvacetiminutové sprše rovná jedné plné vaně.
Bez ohledu na úsporu vody má sprcha oproti vaně ještě jednu nespornou výhodu. „S přibývajícím věkem se snižují pohybové možnosti každého z nás, dobré ohlasy proto máme na moderní takzvané walk-in sprchy. Podlahu na rozdíl od sprch s vaničkou nijak nepřevyšují, a vstupování do nich je tak velmi pohodlné i pro seniory a osoby s omezenou pohyblivostí. Peníze tak sprcha ušetří z dlouhodobého hlediska,“ uzavírá Martin Jurkovič.
Šetřit se dá i mimo koupelnu
Koupelna pochopitelně není jediným místem v domácnosti, kde dochází ke spotřebě vody, šetřit můžete i jinak.

  • V kuchyni: Nádobí umývejte, pokud možno, v myčce. Při úsporném režimu je její spotřeba vody ve srovnání s mytím náčiní pod tekoucí vodou až pětinová. Myčku navíc pouštějte, jen pokud je plná.
  • V prádelně: Perte vždy s plným bubnem. Pračka během jednoho praní spotřebuje kolem 50 litrů vody, a je tedy ke zvážení, zda se oplatí prát pár kousků oblečení.
  • Při úklidu: K vytření podlahy si vodu nachystejte do kbelíku, neomývejte mop pod tekoucí vodou.
  • Na zahradě: V horkém počasí zalévejte trávník zkraje dne, tedy buď brzy ráno, nebo naopak večer. Zabráníte zbytečnému vypařování vody. K zavlažení rostlin navíc bohatě postačí voda dešťová, nachystaná do nádob. Není třeba čerpat pitnou.

Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

CETA: Přehnané regulace umělé inteligence mohou poškodit evropskou konkurenceschopnost

29.03.2024, Autor: red

Digitální regulační politika Evropské unie, zejména v oblasti umělé inteligence, vyvolala rozsáhlou diskusi. Ambiciózní legislativou, jako je AI Act, se EU snaží zaujmout pozici světového lídra v oblasti etického řízení umělé inteligence. Tento přístup však vyvolává obavy ohledně jeho dopadu na inovace a konkurenceschopnost v digitálním odvětví.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Komentář Radomíra Jáče k údajům a detailům ohledně výkonu HDP České republiky za loňské 4. čtvrtletí a za celý rok 2023

28.03.2024, Autor: Z blogosféry

Zpřesněné údaje o výkonu české ekonomiky za loňské závěrečné čtvrtletí hlásí lepší než původně reportované výsledky HDP. Dle zpřesněných dat HDP v loňském závěrečném čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 % a meziročně si připsal 0,2 %, když předchozí údaje uváděly mezikvartální růst HDP 0,2 % a meziroční pokles 0,2 %.

Schmarcz: Totální zesměšnění odborů. Potřebuje je ještě vůbec někdo?

27.03.2024, Autor: Martin Schmarcz

Odvoláváme, co jsme odvolali a slibujeme, co jsme slíbili. Jako pomatený pohádkový král působí odboráři poté, co si do čela opět zvolili Josefa Středulu jehož před třemi týdny sesadili v palácovém převratu. Tato tragikomická příhoda jen dokresluje, v jak žalostném stavu je hnutí, které kdysi doslova hýbalo politikou i režimy. Čím to je?

Švehla: Obchod mezi čistou a špinavou částí planety

25.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ekologické vidění světa a ekonomiky se ve vyspělých zemních prosazuje už nejméně půl století, v posledních dekádách dokonce velmi radikálně, což vyvolává silnou oponenturu. Jedni mluví o záchraně planety, jejíž zkáza je při současné produkci oxidu uhličitého neodvratná, druzí mluví o ekonomické záchraně společnosti, která se přehnanou a překotnou redukcí uhlíkové stopy ničí v samých základech svého fungování. 

Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama