e-news.cz - kurzy
Reklama

Odbory a nemocnice: Stát dluží nemocnicím stovky milionů

24.07.2019, Autor: Petr Vrabec

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Odbory a nemocnice: Stát dluží nemocnicím stovky milionů

Stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven dluží podle zdravotnických odborů, asociace nemocnic a dalších organizací nemocnicím za poskytnutou péči stovky milionů korun.

Zástupci devíti organizací vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby problém s nedostatečným financováním nemocnic řešil. Už na konci června žádali, aby byly k narovnání situace využity rezervy z účtů zdravotních pojišťoven. O výzvě dnes informovali ČTK v tiskové zprávě. Premiér i ministerstvo zdravotnictví označili jejich vyjádření za poplašnou zprávu, do zdravotnictví jdou podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) v posledních letech rekordně vysoké částky.

Stát, respektive zdravotní pojišťovny, dluží nemocnicím za provedené úkony stovky milionů korun. Nemocnice se tak dostávají do kritické situace, kdy nejsou schopny udržet kvalitu současné péče a budou nuceny péči omezovat,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.
Premiér na dotaz ČTK odpověděl, že zdravotní pojišťovny nejsou stát a státu nepatří. „Žádný kolaps zdravotní péče nehrozí, odbory a pan Kubek tady uměle vytváří krizi a paniku,“ uvedl Babiš. V rámci doúčtování péče se navíc podle premiéra jedná o úhradě nadprodukce péče, kterou nemocnice pacientům poskytly.
Nemocnice na tom podle něj nejsou ekonomicky špatně. „Naopak, řada státních nemocnic je na tom lépe než v loňském roce. Problémy mohou nastat v individuálních případech a může za tím být selhání managementu,“ dodal. Nemocnicím podle něj vzrostly od roku 2016 úhrady o více než 38 miliard korun, zvyšují se platy sester i lékařů.
V Česku je sedm zdravotních pojišťoven, asi 60 procent obyvatel je pojištěno u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „VZP nemá už řadu let vůči poskytovatelům zdravotní péče žádné závazky po lhůtě splatnosti. Za péči o své klienty platíme zásadně včas a plně v souladu s úhradovými mechanismy,“ uvedl v reakci na dopis mluvčí VZP Oldřich Tichý.
Pojišťovny podle organizací, které dopis podepsaly, mají na účtech 60 miliard korun. Žádají proto 25 miliard rozdělit na úhrady péče. „Pojišťovny vybírají od pacientů zdravotní pojištění a mají průběžně financovat zdravotní péči, na kterou mají pacienti nárok. Tím, že v tuto chvíli neoprávněně a protizákonně zadržují na svých účtech desítky miliard korun, omezují dostupnost péče pro pacienty,“ dodal prezident České lékařské komory Milan Kubek.
Podle něj pojišťovny ze zákona mohou tvořit rezervy jen 1,5 procenta vybraného pojistného. Zdravotní pojišťovny pro příští rok počítají s rozdělením asi 346 miliard korun. Rozdělení částky mezi jednotlivé složky péče určí ministerstvo na podzim úhradovou vyhláškou, která vychází z dohod jejich zástupců se zdravotními pojišťovnami. Segment nemocniční péče ale dohody kvůli nesouhlasu Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) neuzavřel.
Podle ministra zdravotnictví je současná výzva devíti organizací snahou vymoci si peníze navíc mimo dohodovací řízení. Rezervy zdravotních pojišťoven budou potřeba v případě zhoršení ekonomiky. „Pomůžou v případě krize dodat do systému chybějící prostředky tak, aby výpadek nepocítili poskytovatelé ani pojištěnci, kterým by v opačném případě mohlo hrozit snížení dostupnosti péče,“ uvedl ministr v tiskové zprávě. Pojišťovny podle něj zatím na účtech rezerv nemají ani čátku, kterou měly k dispozici před poslední ekonomickou krizí. Tehdy podle něj nebyla dostatečná, stát musel pojišťovnám poslat peníze navíc.
Pod dopisem jsou kromě představitelů AČMN podepsaní také zástupci České lékařské komory, Svazu pacientů ČR, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, Charity ČR, Rady seniorů ČR a Diakonie Českobratrské církve evangelické. Zároveň požádali premiéra o schůzku.
Ministr zdravotnictví bohužel problém adekvátně neřeší. Pacienti v regionech mají už dnes prokazatelně hůře dostupnou zdravotní péči než lidé ve velkých městech. Liknavost a nečinnost ministerstva špatný stav regionálních nemocnic ještě prohlubuje. Příkladem mohou být nemocnice v Rumburku či Sušici. Rozhodli jsme se proto společně žádat o řešení situace přímo předsedu vlády,“ uvedl prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.
ČTK


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Vláda rozhodla o pokračování a usnadnění podpory firmám exportujícím na Ukrajinu

19.04.2024, Autor: Z blogosféry

Vláda Petra Fialy na jednání ve středu 17. dubna 2024 rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Poradna: Jak dodavatelé energií stanovují zálohy

04.04.2024, Autor: Z blogosféry

Zálohy na elektřinu a plyn jsou důležitou součástí procesu dodávky energií. V zájmů odběratelů je, aby je měli nastaveny optimálně, a tak se vyhnuli nepříjemným situacím. Co zálohy jsou, z čeho se skládají, kdo je může měnit a jaký je jejich význam pro každého z nás?

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Havárie na vodovodní síti loni PVK řešily rychleji

26.02.2024, Autor: red

Pražským vodovodům a kanalizacím se daří rychleji odstraňovat havárie na vodovodní síti. Průměrná doba přerušení dodávky pitné vody na jednu závadu v loňském roce poklesla na 8 hodin a 29 minut. V roce 2022 to bylo 10 hodin a 27 minut, což je meziroční pokles o téměř dvacet procent.

Dálkový odečet spotřeby vody využívá stále více zákazníků PVK

21.02.2024, Autor: red

Stále více odběratelů využívá dálkové odečty spotřeby vody, jednoduchou a bezpečnou formu kontroly nad svým vodoměrem. Na konci loňského roku Pražské vodovody a kanalizace měly tímto způsobem osazeno 17 138 vodoměrů, což je meziročně nárůst o 15 procent. Přitom v roce 2012 jich bylo pouhých 157 kusů.

e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Tři čtvrtiny zaměstnanců zvažují změnu oboru nebo rekvalifikaci

13.02.2024, Autor: Laura Feketeová

Český trh práce prochází transformací s rostoucím důrazem na digitální dovednosti a umělou inteligenci. Výsledky průzkumu personální agentury Randstad ukazují, že téměř tři čtvrtiny zaměstnanců možnost rekvalifikace či úplnou změnu oboru připouštějí.

Pražská stoková síť je pod kontrolou odborníků z PVK 

12.02.2024, Autor: red

144 kilometrů prohlédnuté stokové sítě, 1 837 zrevidovaných vstupních šachet a objektů, 28 nalezených havárií a 67 vypracovaných návrhů na odstranění závad zařazených do plánu oprav a investic.To je výsledek činnosti pracovníků útvaru průzkumu stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací za loňský rok.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama