Apogeo
Reklama

Dluhopisy si do portfólia určitě zařaďte, ale jen ty zajištěné!

21.08.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Dluhopisy si do portfólia určitě zařaďte, ale jen ty zajištěné!

Dluhopisy jsou, bezpochyby, jedním z hlavních investičních nástrojů, který by neměl chybět v portfoliu žádného investora.

Než však do nějakého projektu vložíte své finance, měli byste pamatovat na nejhorší. Někdy, i přes ty nejlepší úmysly emitenta, nemusí jít vše podle plánu. A právě zajištění v tu chvíli ochrání vaše úspory.
Zajištění existuje několik typů od movitého či nemovitého majetku emitenta, přes ručitele, agenta pro zajištění až po tzv. kovenant. Konkrétní typ zajištění, resp. skutečnost, zda jsou dluhopisy vůbec nějakým způsobem zajištěny, upravují emisní podmínky. Toto mějte vždy na paměti a o způsob zajištění se zajímejte na prvním místě!
Nenechte se však oklamat. Pokud vám někdo, jako dodatečnou formu zajištění, nabízí údajnou hodnotu projektu, na který chce půjčit, nemusí to stačit, a to ani v případě, kdy svá tvrzení podloží znaleckým posudkem. Pamatujte, že vše je pouze hypotetické a na papíře. Stačí drobná změna v legislativě nebo stále častější výkyvy na finančních trzích způsobené očekávanou finanční krizí, případně vstup konkurenčního projektu na trh a jste znenadání bez peněz. „Banka vám přeci také nepůjčí, pokud nenabídnete adekvátní ručení, např. zastavenou nemovitost nebo odpovídající příjmy a dluhopisoví věřitelé nejsou, ve svých nárocích, o nic méně než banka,“ vyjádřila se Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz, který na rizikové emise dlouhodobě upozorňuje.
Agent pro zajištění
V případě, že emitent nedostojí svým závazkům, nastupuje tzv. agent pro zajištění, který vzdáleně připomíná institut insolvenčního správce. Jedná jménem všech věřitelů a jeho úkolem je, na základě rozhodnutí schůze vlastníků dluhopisů, uplatnit jejich jménem zástavní právo vůči majetku emitenta. Jinými slovy prodat majetek emitenta a ze získané částky uspokojit věřitele, resp. investory.
Kovenant
Tento pojem vyjadřuje podmínky v dohodě o půjčce, které musí emitent dodržovat v průběhu celé životnosti dluhopisu. Může jít např. o ukazatel zadluženosti emitenta. To znamená, že je-li v ohrožení splátka jistiny, emitent má povinnost okamžitě doplnit kapitál, aby bylo z čeho vyplácet. Lze stanovit také konkrétní limit zadlužení emitenta, aby nedocházelo k opakovanému splácení starých emisí novými.
Zpětný odkup vs. předčasné splacení dluhopisů
Tyto dva pojmy se velmi často pletou. Při zpětném odkupu má emitent právo od investorů, za jistých okolností, upsané dluhopisy odkoupit. Může např. nastat situace, kdy se projektu nedaří a emitent si uvědomí, že v budoucnu nebude schopen splácet úroky. Dluhopisy odkoupí a zbaví se tak svých závazků. Předčasné splacení naopak chrání investora, resp. je možné jak na základě výzvy emitenta, tak investora. Jen pozor, v emisních podmínkách mohou být specifikovány další detaily, např. že investor musí před podáním žádosti držet dluhopisy nejméně 1 rok nebo, že investorovi vznikne nárok na splacení dluhopisů až 6 měsíců od doručení výzvy emitentovi atd.
Za závazky emitenta může ručit také třetí strana, tedy tzv. ručitel. V případě, že však emitent není schopen nabídnout adekvátní způsob ručení, tedy žádnou záruku vyplacení jistiny a úroků, poděkujte a upřednostněte nabídku, díky které neriskujete ztrátu svých úspor!
Pozor na podřízené dluhopisy
Podřízené dluhopisy se navenek tváří jako dluhopisy klasické ovšem jen do doby, než se emitent dostane do likvidace nebo konkursu. Pro investora to znamená, že jeho pohledávky budou uspokojeny až po uspokojení všech ostatních pohledávek bez ohledu na to, zda vznikly po jím zrealizovaném nákupu dluhopisů, tedy jsou chronologicky v pořadí za ním.
Podřízené dluhopisy drobným nezkušeným investorům vůbec nedoporučujeme. Jsou vysoce rizikové, a to bez ohledu na výši úroku. Pakliže se emitent dostane do finančních problémů, je šance, že investor reálně něco vymůže, téměř nulová,“ dodává Skřivanová.
Zdroj: Rizikovedluhopisy.cz


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

V Praze se na konferenci FinTech Roadmap´24 opět sejdou největší osobnosti česko-slovenské FinTech scény

18.04.2024, Autor: red

Prostory Václavák 22 v Praze budou ve čtvrtek 16. května hostit největší české a slovenské experty v oblasti finančních technologií. V rámci třetího ročníku businessové konference FinTech Roadmap´24 se na jednom místě potkají zakladatelé, C-level a nadšení zaměstnanci FinTechů, zástupci technologicky zaměřených bank i řada start-upistů.

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
Reklama

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama