Apogeo
Reklama

Podpora bydlení. Stoprocentní zvýšení daně z nemovitosti?

19.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podpora bydlení. Stoprocentní zvýšení daně z nemovitosti?

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Trochu ve stínu mediálně vděčnějšího zákazu tradičního pražského novoročního ohňostroje zůstala minulý týden jiná zpráva, která však bude mít dopad na stovky tisíc domácností. Magistrát hlavního města chystá vyhlášku, která by zvýšila daň z nemovitosti rovnou o sto procent. Respektive umožní vedením jednotlivých městských částí až takové zdražení. Drtivá většina místních radnic s tím už počítá.
Místní politici po zvýšení daně z nemovitosti volají už dlouhá léta. Není se jim co divit, výnos jde přímo do rozpočtu jejich radnice, zvýšení daňového koeficientu jim tak může významně zlepšit hospodaření. Co už za povšimnutí stojí, je načasování tohoto kroku. Dochází k němu totiž v situaci, kdy ceny bydlení v Praze neustále rostou a vlastní byt se vzdaluje stále větší části obyvatel. Průměrná cena nového bytu dosáhla dříve neuvěřitelných sta tisíc korun za metr čtvereční a, bohužel, se nezdá, že by to měla být konečná meta.
Neúnosnost tohoto stavu si začali uvědomovat i politici, kteří před loňskými komunálními volbami slibovali zvýšení dostupnosti bydlení. Receptů na to je dost a mohou přinést i poměrně rychlé výsledky. Není hned nutné čekat na komplexní změnu stavebního zákona, což je běh na dlouho trať. Stačí si vzít menší cíle.
Relativně rychle lze připravit nové pozemky pro bytovou výstavbu a odblokovat dlouhodobě stavebními uzávěrami svázaná rozvojová území. V takovém případě by se na trh v rámci měsíců dostaly stovky nových cenově dostupnějších bytů, které nyní čekají zaseknuté v povolovacím procesu.
Místo toho ale lokální politici chtějí udělat pravý opak a dostupnost bydlení ještě zhoršit. Svým aktuálním rozhodnutím zvýšit daň z nemovitosti totiž jen přispějí k dalšímu růstu cen nemovitostí i zdražování nájemného. Pražanům tak nezbude, než se po bydlení poohlédnout jinde. Se všemi negativními důsledky pro hlavní město z toho vyplývajícími.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

Smrčka: U Pekingu se bojuje o Pensylvánii

23.04.2024, Autor: red

Dost možná rozhodne Pensylvánie podzimní prezidentské volby ve Spojených státech. Na oltář volebních hlasů dělníků bude proto slavnostně položena i nová americko – čínská obchodní válka.

Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji. Riziko snadného odchodu klientů ale pokles sazeb brzdí

22.04.2024, Autor: Z blogosféry

Banky zlevňují hypoteční úvěry hodně pozvolna. Prudký pokles úrokových sazeb by mohl vyvolat spirálu refinancování i běžících fixací nebo tlak na banky, aby sazby v průběhu fixace snižovaly. Mírný poplatek za předčasné splacení totiž dává klientům více volnosti, banky ale riziko jejich odchodu nutně musí zohlednit v cenotvorbě.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Reklama

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Reklama