e-news.cz - kurzy
Reklama

Podpora bydlení. Stoprocentní zvýšení daně z nemovitosti?

19.08.2019, Autor: Z blogosféry

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Podpora bydlení. Stoprocentní zvýšení daně z nemovitosti?

EVŽEN KOREC, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.
Trochu ve stínu mediálně vděčnějšího zákazu tradičního pražského novoročního ohňostroje zůstala minulý týden jiná zpráva, která však bude mít dopad na stovky tisíc domácností. Magistrát hlavního města chystá vyhlášku, která by zvýšila daň z nemovitosti rovnou o sto procent. Respektive umožní vedením jednotlivých městských částí až takové zdražení. Drtivá většina místních radnic s tím už počítá.
Místní politici po zvýšení daně z nemovitosti volají už dlouhá léta. Není se jim co divit, výnos jde přímo do rozpočtu jejich radnice, zvýšení daňového koeficientu jim tak může významně zlepšit hospodaření. Co už za povšimnutí stojí, je načasování tohoto kroku. Dochází k němu totiž v situaci, kdy ceny bydlení v Praze neustále rostou a vlastní byt se vzdaluje stále větší části obyvatel. Průměrná cena nového bytu dosáhla dříve neuvěřitelných sta tisíc korun za metr čtvereční a, bohužel, se nezdá, že by to měla být konečná meta.
Neúnosnost tohoto stavu si začali uvědomovat i politici, kteří před loňskými komunálními volbami slibovali zvýšení dostupnosti bydlení. Receptů na to je dost a mohou přinést i poměrně rychlé výsledky. Není hned nutné čekat na komplexní změnu stavebního zákona, což je běh na dlouho trať. Stačí si vzít menší cíle.
Relativně rychle lze připravit nové pozemky pro bytovou výstavbu a odblokovat dlouhodobě stavebními uzávěrami svázaná rozvojová území. V takovém případě by se na trh v rámci měsíců dostaly stovky nových cenově dostupnějších bytů, které nyní čekají zaseknuté v povolovacím procesu.
Místo toho ale lokální politici chtějí udělat pravý opak a dostupnost bydlení ještě zhoršit. Svým aktuálním rozhodnutím zvýšit daň z nemovitosti totiž jen přispějí k dalšímu růstu cen nemovitostí i zdražování nájemného. Pražanům tak nezbude, než se po bydlení poohlédnout jinde. Se všemi negativními důsledky pro hlavní město z toho vyplývajícími.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Recenze zákona o lobbování

18.03.2024, Autor: red

O českém právním řádu se všeobecně soudí, že se stoupající kvantitou trvale klesá jeho kvalita. Pokud platí zákon přechodu kvantity v kvalitu, pak je legislativa výjimkou. Pravděpodobně to souvisí i s tím, že vedle dalších právnických profesí je legislativec málo placen, a když to nefunguje, slouží jako fackovací panák.

Švehla: Euro a politika

17.03.2024, Autor: Martin Švehla

Když pan prezident jednou větou vyvolá veřejnou diskusi, svědčí to o jeho vlivu. V případě zavedení eura to sice není diskuse, která by spojovala, ale také to není nic, co by širokou veřejnost až tak vzrušovalo. Navíc exportéři, kteří se zpočátku zdáli být nejhlasitějšími zastánci přijetí eura se z diskuse vytratili poté, co koruna oslabila a zajistila jim dodatečné příjmy.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

Bez jakých znalostí a dovedností se dnes zaměstnanci neobejdou?

14.03.2024, Autor: Z blogosféry

Aby člověk získal a udržel si dobré pracovní místo, musí se prosadit často ve vysoké konkurenci. K tomu pak potřebuje určité vlastnosti a schopnosti, které pomohou podávat patřičné výkony, zvládat pracovní situace a efektivně komunikovat s kolegy i nadřízenými. Co je v současném boji o kvalitní pozici potřeba nejvíce?

e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

Švehla: Hartzování na trhu práce

04.03.2024, Autor: Martin Švehla

Ty návrhy se opakují a vracejí už skoro třicet let: uvolnit trh práce a tím rozhýbat českou ekonomiku. Obecně se soudí, že náš pracovní trh je „přehřátý“, zároveň velmi rigidní, že neumožňuje firmám pružně reagovat na situaci (vyhazovat a nabírat zaměstnance) a ještě jsme závislí na levných pracovních silách, migrujících k nám z Ukrajiny a z dalších zemí. Není to tak úplně pravda.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama