Apogeo
Reklama

Poradna: Jak jet místo na jednu dovolenou rovnou na tři

18.08.2019, Autor: Karolína Hurychová

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Poradna: Jak jet místo na jednu dovolenou rovnou na tři

Češi jsou známí svou spořivostí, úspory si v Česku tvoří většina domácností.

Z průzkumu České bankovní asociace z let 1995 až 2017 vyplývá, že skoro tři čtvrtiny Čechů si odkládá měsíčně alespoň nějaké peníze bokem, v průměru si tak Češi odloží měsíčně přibližně pět tisíc korun.
Odložené peníze většinou utratí za dovolenou a dost často na ní zrovna nešetří. Podle letošního průzkumu Poštovní spořitelny každý Čech utratí za letní dovolenou průměrně 23 tisíc korun, tři procenta Čechů si na dovolenou dokonce vezme úvěr. Odpočinout se dá však daleko levněji a jet můžete třeba víckrát. Přinášíme proto několik tipů, jak za dovolenou ušetřit, stačí umět efektivně hledat.
Ubytování: I za pár kaček se parádně vyspíte!
Podle průzkumu Poštovní spořitelny se v hotelech a penzionech ubytovává na dovolených v současné době více než polovina Čechů. Ale jen tři procenta z nich využívá levnější formu ubytování pomocí Airbnb. Pokud jde o ubytování na dovolené, není nutné spát v luxusních hotelech a za noc tak nechat astronomické částky. Pokud chcete ušetřit, doporučujeme využít zmíněné Airbnb nebo službu Couchsurfing, díky které se můžete ubytovat zadarmo v podstatě kdekoliv na světě. Z módy také stále nevyšlo ubytování v kempech, kde jsou ceny stále velmi nízké, a oproti dřívějšku je kvalita ubytování na úplně jiné úrovni. Obzvlášť kouzelné jsou kempy u jezer v Alpách, kde se probudíte, vylezete ze stanu a máte dech beroucí výhled hned po probuzení.
Cenový tip: Pokud trváte na ubytování v hotelech, můžete vyčkávat, ceny ubytování se totiž dost často mění. Obzvlášť ve velkých městech, kde je velké množství hotelů, se často stává, že ceny v hotelu za noc na poslední chvíli rapidně klesnou. Dost často se také dají najít na internetu slevové kupony do jednotlivých hotelů. Slevové kupony jednoduše najdete na webových stránkách hotelů nebo stačí do Googlu zadat jméno hotelu a heslo „slevový kupón“. Vždy je také výhodnější rezervovat hotel přímo přes webové stránky hotelu než přes různé portály, kterým hotely platí až dvacetiprocentní provizi z ceny ubytování.
Doprava: Levně a pohodlně až do cílové destinace i bez auta
Tři čtvrtiny Čechů se na dovolenou dopravují osobními automobily. Pokud lidé cestují pouze ve dvou, cesta se může prodražit. Výhodnější je využít hromadnou dopravu. Přímými nočními autobusy se můžete dostat až na chorvatské pobřeží a ceny za jízdenky jsou poměrně nízké. Vlak je sice pohodlnější, tady však musíte počítat s vyšší cenou a v případě delší cesty s několika přestupy. Příkladem je autobusový dopravce FlixBus, který nabízí výhodné jízdenky po celé Evropě. Pokud pro vás dovolená znamená moře, zpáteční jízdenku z Prahy třeba do italských Benátek seženete již od 1 498 korun, do letovisek na chorvatském pobřeží se dostanete již od 1 998 korun. V případě hromadné dopravy se ceny jízdenek na autobus i vlak zvyšují s obsazeností.
Alternativou je samozřejmě i doprava do cílové destinace pomocí hromadné dopravy a v místě půjčení auta po dobu dovolené. Pokud na dovolenou raději létáte, můžete si pohlídat ceny letenek. Ceny letenek se také zvyšují s rostoucí obsazeností, letecké společnosti však často mají nějaké slevové akce, při kterých se letenky vyplatí nakoupit. Jinak pro letenky platí obecné pravidlo, že jsou nejvýhodnější přibližně dva až tři měsíce před odletem.
Cenový tip: Pokud si plánujete půjčit auto v cílové destinaci, vyhledejte si přes Google dostupné autopůjčovny a podle recenzí zákazníků si vyberte tu nejlepší. Pokud si navíc auto objednáte online, ušetříte v řádech desítek eur. Pozor však na světoznámé půjčovny, bývají zpravidla nejdražší. V případě, že si auto půjčíte pouze na jeden den, může být rozdíl v ceně mezi půjčovnami až 50 eur.
Stravování: Pizzu, kebab či těstoviny seženete levně skoro v jakékoliv destinaci
Na dovolené nikdo nechce trpět hlady, není však třeba chodit každý večer do luxusních restaurací. Občas stačí nakoupit si jídlo v místním supermarketu a uvařit si domácí jídlo z kvalitních lokálních surovin. Některé jídlo si navíc můžete dovézt i z Česka. Na internetu se dá také jednoduše dohledat, jaké jsou ceny potravin v dovolenkových destinacích. Hned víte, co se vám vyplatí dovézt s sebou a co ne.
Pokud chcete navštívit restaurační zařízení, vybírejte ty dál od centra. Bývají zpravidla levnější a místo restaurací volte raději bistra nebo fast foody. Za podobné ceny jako v Česku seženete ve většině zemí kebab, pizzu nebo těstoviny. Pizzu nebo kebab si navíc můžete v krabici donést až na pláž a s krásným výhledem tak povečeřet u moře. V cizině doporučujeme pro vyhledávání restaurací a bister používat Tripadvisor, kde si můžete najít kromě hodnocení jednotlivých restauracích také restaurace z kategorie levného stravování v dané lokalitě. Jednoduše si na internetu najdete i jídelní lístky a snadno zjistíte, na kolik vás večeře vyjde.
Cenový tip: Nechoďte do restaurací, které jsou na hlavní ulici, většinou patří k nejdražším.
Načasování: Včas plánujte mimo hlavní cestovatelskou sezónu
Důležité je si dovolenou včas naplánovat, na poslední chvíli bývá vše dražší a často vyprodané. Třeba ceny jízdenek na autobus se zvyšují s rostoucí obsazeností, takže na poslední chvíli jsou za vyšší ceny nebo už je autobus vyprodaný. Levnější je také cestovat mimo hlavní cestovatelskou sezónu, ideální je vyhnout se hlavním prázdninám a státním svátkům. Zdaleka nejhorší je pro letní dovolenou měsíc srpen, kdy se v Itálii zavírají velké fabriky, všichni místní se přesouvají na pobřeží a ceny nejenom v italských přímořských destinacích jsou proto až několikanásobné. Naopak nejlepší je v období prázdnin vyrazit hned na začátku července, kdy třeba Němci ještě chodí do školy. Pokud plánujete dovolenou u moře, doporučujeme vyrazit v červnu nebo až teď září.
 


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Daňhel: Dohledové orgány by měly zamezit neodbornému srovnávání povinného ručení

16.04.2024, Autor: Jaroslav Daňhel

Na začátku března uveřejnil Ekonomický magazín můj příspěvek Ekonomika „povinného ručení“ musí čelit trendu růstu škodního průběhu. Vzápětí v časopisu Pojistný obzor vyšel text „Povinné ručení zůstává pod tlakem vysoké škodní inflace“. Pojistný matematik Petr Jedlička zde konstatoval, že rozevírání nůžek mezi průměrnou škodou a průměrným pojistným pokračuje. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama

Zemřel demýtizátor racionality

16.04.2024, Autor: red

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

Schmarcz: Peklo mimořádných schůzí aneb proč dělat něco užitečného, když místo toho můžeme hrát před voliči trapné divadlo?

14.04.2024, Autor: Martin Schmarcz

Mimořádné schůze se mají konat jen mimořádně. Třeba když vypukne válka, pandemie, stav legislativní nouze, nebo vláda provede něco strašného, na co nestačí interpelace. U nás se z toho stává běžný kolorit. Něco ve stylu speciálního vysílání. Obvykle to ale spíše dopadne jako podřadná telenovela.

Poradna: Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

12.04.2024, Autor: Z blogosféry

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku.

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
Reklama

CETA: Ceny potravin i nadále klesají

05.04.2024, Autor: red

V únoru letošního roku (poslední dostupná data) spotřebitelské ceny celkově vzrostly meziměsíčně o 0,3 %. Meziročně ceny v únoru vzrostly o 2,0 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v lednu. Ceny zboží úhrnem zůstaly na úrovni měsíce ledna, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,7 %.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama

CETA: Evropské dotace a regulace: Dvojsečná zbraň českého zemědělství

31.03.2024, Autor: red

Česká zemědělská komunita se ocitá v rozporu mezi regulacemi EU a systémem dotací, které formují současný agrární model. Zatímco Green Deal klade důraz na udržitelnost a ekologické zemědělství, dotace vytváří podmínky pro nadprodukci a environmentální zátěž. Tato situace odhaluje klíčový paradox v srdci evropské zemědělské politiky.

Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama