e-news.cz - kurzy
Reklama

Termínovaný vklad: Co se vyplatí vědět a jak efektivně spořit?

06.08.2019, Autor: Z tiskových zpráv

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
Termínovaný vklad: Co se vyplatí vědět a jak efektivně spořit?

Mít nějakou finanční rezervu na horší časy se vždy vyplatí.

Víte ale, jak opravdu efektivně spořit? Peníze nemusíte schovávat pod matraci, stačí si v bance otevřít termínovaný vklad. Peníze na něm se vám dokonce zúročí.

Co je termínovaný vklad?

Termínovaný vklad je vlastně uložení určité jednorázové částky na účet, na kterém se peníze po určitou dobu zhodnocují, načež vám budou vyplaceny zpět i s úroky. Peníze, které na tento speciální účet vložíte, jsou jako v trezoru, od kterého nemáte klíč. Co to znamená? S penězi nemůžete volně disponovat, převádět je a na účet pak vkládat další.

Jak termínovaný vklad funguje?

Rozhodli jste se pro spoření s termínovaným vkladem? Pak stojíte před otázkou, jak dlouhou dobu termínovaného vkladu zvolit. Na výběr máte 3 možnosti:

  • Krátkodobý vklad do jednoho roku.
  • Střednědobý vklad od 2 do 4 let.
  • Dlouhodobý vklad na dobu alespoň 5 let.

V rozhodování vám může pomoct i to, že s délkou vkladu většinou souvisí i výše úroku – čím delší doba vkladu, tím vyšší úroková sazba.
Měli byste si také zvolit, jaký typ termínovaného vkladu chcete. Pokud si vyberete jednorázový termínovaný vklad, banka vám po skončení doby uložení vyplatí peníze. Druhou variantou je termínovaný vklad s automatickým obnovením (také označovaný jako opakovaný vklad či revolvingový vklad), u kterého vám banka po skončení doby uložení vklad automaticky obnoví na nové období. Výhodou v tomto případě je, že své peníze máte k dispozici na konci každého období – např. když místo jednorázového 5letého termínovaného vkladu využijete 1letý revolvingový, máte každoročně možnost vklad bez sankcí ukončit.

Úrok termínovaných vkladů

Úroky pro termínovaný vklad jsou buď fixní, nebo pohyblivé. Fixní neboli pevná úroková sazba je stejná po celý čas trvání termínovaného vkladu. Pohyblivá úroková sazba se mění podle vývoje úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Sazby si v obou případech určují banky samy.

Proč si pořídit termínovaný vklad?

Termínovaný vklad je vhodný zejména pro ty z vás, kteří chcete mít své peníze bezpečně uložené. Všechny vklady v bance jsou totiž pojištěné do výše 100 %, maximálně ale do 100 tisíc eur nebo odpovídající částky v jiné měně.
Velkou výhodou termínovaného vkladu je vyšší zúročení peněz než na běžném účtu, dále potěší i bezplatné zřízení a vedení, což znamená, že za termínovaný vklad neplatíte žádné poplatky.

Nevýhody termínovaného vkladu

Velkou nevýhodou může být fixace peněz na určitou dobu, přičemž za předčasný výběr zaplatíte sankční poplatek kolem 2 %. Vklad je také často podmíněn minimální částkou, řada bank ale počítá i s drobnými střadateli – např. termínované vklady Banky CREDITAS mají minimální vklad nastavený na pouhých 5 tisíc korun.
Termínované vklady jsou ideální spořicí metodou, pokud nepotřebujete mít peníze vždy po ruce. Podle vložené částky a délky termínovaného vkladu se odvíjí i výše úrokové sazby. Nezapomínejte ani na to, že úrokovou sazbu můžete volit fixní i pohyblivou, a zúročte své finance co nejlépe.


Sdílet
Hodnotit
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Doporučujeme

Křest knihy Untypical na akci ČESKO BĚŽÍ MODŘE

27.03.2024, Autor: red

RÁDI BYCHOM VÁS POZVALI NA KŘEST KNIHY ATYPICKÝ, KTEROU VYDÁVÁME KE SVĚTOVÉMU DNI ZVÝŠENÍ POVĚDOMÍ O AUTISMU 2. DUBNA A KE KAMPANI ČESKO SVÍTÍ MODŘE A ČESKO BĚŽÍ MODŘE. KNIHU NAPSAL PETE WHARMBY, PEDAGOG A SPISOVATEL NA SPEKTRU AUTISMU, OTEC MALÉ DCERY. AUTISMUS MU BYL DIAGNOSTIKOVÁN VE 34 LETECH. 

PVK zvou na prohlídku čistírny odpadních vod Kbely

19.03.2024, Autor: red

Pražské vodovody a kanalizace nabídnou v sobotu 13. dubna komentovanou prohlídku čistírny odpadních vod Kbely. „Vstup je zdarma, ale nutná je REGISTRACE na webových stránkách www.pvk.cz,“ informoval tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
Reklama

FTN a Pražské vodovody a kanalizace představili projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod za použití unikátních technologií, a to díky Norským fondům! 

17.02.2024, Autor: red

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představili společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod (OV) s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostř. SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč. 

e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Apogeo
e-news.cz - kurzy
Reklama
Apogeo
e-news.cz - kurzy
e-news.cz - kurzy
Sazka reklama
e-news.cz - kurzy
Reklama